Пређи на садржај

Пређи на садржај

30. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 36 Чувајмо своје срце

Важне поуке из живота израелских краљева

Важне поуке из живота израелских краљева

Опет ћете видети разлику између праведног и злог, између онога ко служи Богу и онога ко му не служи (МАЛ. 3:18)

СРЖ

На основу чега је Јехова процењивао израелске краљеве? Одговор на то питање откриће нам шта треба да радимо да бисмо му угодили.

1-2. Шта Библија открива о неким израелским краљевима?

 БИБЛИЈА спомиње више од 40 израелских краљева. a Она отворено говори о томе шта су неки од њих радили. На пример, чак су и добри краљеви грешили. То се види из Давидовог примера. Јехова је рекао: „Мој слуга Давид [био ми је] одан свим својим срцем, чинећи само оно што је исправно у мојим очима“ (1. Краљ. 14:8). Па ипак, Давид је починио прељубу са удатом женом и направио је сплетку да њен муж погине у бици (2. Сам. 11:4, 14, 15).

2 С друге стране, многи лоши краљеви урадили су неке добре ствари. Међу њима је Ровоам. Јехова је за њега рекао да је „чинио зло“ (2. Лет. 12:14). Али Ровоам је послушао Јеховину заповест да пусти да се десет племена одвоје од његовог краљевства. Осим тога, допринео је добробити свог народа тако што је ојачао многе градове (1. Краљ. 12:21-24; 2. Лет. 11:5-12).

3. Које важно питање се јавља и шта ћемо размотрити у овом чланку?

3 Сада се јавља важно питање. Ако су израелски краљеви чинили и добро и лоше, на темељу чега је Јехова процењивао да ли му је неки краљ био веран? Одговор на то питање помоћи ће нам да разумемо како Јехова гледа на нас. Размотрићемо три ствари које је Јехова очигледно узимао у обзир када је процењивао израелске краљеве: да ли су му били одани свим срцем, да ли су се кајали за почињене грехе и да ли су му служили у складу с његовом вољом.

ОНИ СУ СВИМ СРЦЕМ БИЛИ ОДАНИ ЈЕХОВИ

4. По чему су се, између осталог, добри краљеви разликовали од лоших?

4 Добри краљеви су били одани Јехови свим својим срцем. b На пример, краљ Јосафат је „свим срцем служио Јехови“ (2. Лет. 22:9). О Јосији у Библији пише: „Пре Јосије није било таквог краља који се вратио Јехови и служио му свим својим срцем“ (2. Краљ. 23:25). Шта Библија каже о Соломону, који је у позним годинама почео да чини зло? „Више није био целим срцем одан Јехови“ (1. Краљ. 11:4). А о лошем краљу Авији у Библији се каже: „Његово срце није било потпуно одано Јехови“ (1. Краљ. 15:3).

5. Објасни шта значи служити Јехови свим својим срцем.

5 Шта онда значи служити Јехови свим својим срцем? То не значи служити му формално и реда ради већ из љубави и одано. Таква блиска веза траје целог живота.

6. На шта треба да обратимо пажњу да бисмо и даље свим срцем служили Јехови? (Пословице 4:23; Матеј 5:29, 30).

6 Како по узору на добре краљеве можемо увек свим срцем служити Јехови? Тако што ћемо се клонити свега што би нам могло ослабити љубав према њему. Примера ради, погрешан избор разоноде могао би лоше утицати на нас. Исто важи и ако бисмо проводили време с лошим друштвом или придавали превелики значај новцу. Ако приметимо да је због нечега љубав према Јехови почела да нам слаби, одмах предузмимо нешто да бисмо то уклонили из свог живота. (Прочитати Пословице 4:23 и Матеја 5:29, 30.)

7. Зашто је важно да избегавамо лоше утицаје?

7 Не смемо дозволити да нам срце постане подељено. Ако не бисмо пазили, могли бисмо помислити да смо имуни на лоше утицаје све док смо заокупљени службом. Размисли о следећем примеру. Напољу си током леденог и ветровитог дана и једва чекаш да се вратиш кући. Улазиш унутра и укључујеш грејање. Али да ли би то ишта вредело ако би врата оставио широм отворена? Ледени ваздух би брзо испунио кућу. Слично томе, није довољно да само такорећи грејемо свој однос с Јеховом путем духовне хране. Морамо и затворити врата лошим утицајима, тако да ледени ваздух овог света, то јест његови безбожни ставови не би ушли у наше срце и поделили га (Еф. 2:2).

ОНИ СУ СЕ ПОКАЈАЛИ ЗА СВОЈЕ ГРЕХЕ

8-9. Како је на краља Давида и краља Језекију деловао укор? (Видети слику.)

8 Као што смо већ рекли, краљ Давид је починио озбиљан грех. Али када га је пророк Натан укорио због тога, Давид се понизно покајао (2. Сам. 12:13). Из онога што је написао у 51. псалму, видимо да је његово покајање било искрено. Давид се није претварао да му је жао да би заварао Натана или да би избегао казну (Пс. 51:3, 4, 17, увод).

9 И краљ Језекија је згрешио Јехови. У Библији пише да се „његово срце узохолило. Зато се Бог разгневио на њега, а и на Јуду и Јерусалим“ (2. Лет. 32:25). Зашто се Језекија понео? Можда због блага у својој ризници, због победе над Асирцима или због тога што је чудом био излечен. Можда га је понос навео да Вавилонцима покаже своје богатство, након чега га је пророк Исаија укорио (2. Краљ. 20:12-18). Као и Давид, Језекија се понизио и покајао (2. Лет. 32:26). На крају је Јехова рекао да је он био добар краљ, који је „чинио оно што је исправно“ (2. Краљ. 18:3).

Краљ Давид и краљ Језекија понизно су прихватили укор и покајали се за своје грехе (Видети 8. и 9. одломак)


10. Како је краљ Амасија реаговао када га је Јеховин пророк укорио?

10 Јудин краљ Амасија је чинио оно што је исправно, „али не целим срцем“ као Давид и Језекија (2. Лет. 25:2). У чему је погрешио? Након што му је Јехова помогао да порази Едомце, Амасија је почео да се клања њиховим боговима. c Када га је Јеховин пророк укорио због тога, грубо је одбацио његов савет (2. Лет. 25:14-16).

11. Према 2. Коринћанима 7:9, 11, шта морамо радити да би нам Јехова опростио? (Видети и слике.)

11 Шта учимо из ових примера? Треба да се покајемо за своје грехе и да урадимо све што можемо да их не поновимо. Шта ако нам старешине дају савет, можда за нешто наизглед неважно? Не треба да мислимо да нас Јехова не воли или да старешине имају нешто против нас. Чак су и добри израелски краљеви добијали савет и укор (Јевр. 12:6). Када добијемо исправку, треба да (1) будемо понизни, (2) променимо шта је потребно и (3) наставимо да служимо Јехови свим срцем. Ако се покајемо за своје грехе, Јехова ће нам опростити. (Прочитати 2. Коринћанима 7:9, 11.)

Када добијемо исправку, треба да (1) будемо понизни, (2) променимо шта је потребно и (3) наставимо да служимо Јехови свим срцем. (Видети 11. одломак) f


СЛУЖИЛИ СУ ЈЕХОВИ У СКЛАДУ С ЊЕГОВОМ ВОЉОМ

12. По чему су се добри краљеви посебно разликовали од лоших?

12 Краљеви које је Јехова сматрао верним служили су му на исправан начин. Осим тога, подстицали су народ да чини исто. Наравно, као што смо видели, и они су грешили. Али били су свим срцем одани Јехови и свесрдно су се трудили да очисте земљу од идолопоклонства. d

13. Зашто је Јехова краља Ахава сматрао лошим?

13 Шта можемо рећи за краљеве које је Јехова сматрао лошима? Сигурно није све што су радили било погрешно. Чак се и зли краљ Ахав донекле понизио и зажалио је што је дозволио да Навутеј буде убијен (1. Краљ. 21:27-29). Такође је саградио градове и извојевао победе за Израел (1. Краљ. 20:21, 29; 22:39). Али Ахав је остао упамћен по злу јер је под утицајем своје жене ширио идолопоклонство. За тај грех се никад није покајао (1. Краљ. 21:25, 26).

14. (а) Зашто је Јехова сматрао краља Ровоама лошим? (б) Шта је било заједничко већини лоших краљева у Израелу?

14 Погледајмо шта знамо о још једном лошем краљу – Ровоаму. Као што је раније речено, он је током своје владавине урадио доста тога доброг. Али кад је учврстио своју краљевску власт, престао је да се држи Јеховиног закона и окренуо се идолопоклонству (2. Лет. 12:1). Након тога, понекад је служио Јехови, а понекад лажним боговима (1. Краљ. 14:21-24). Ровоам и Ахав нису једини краљеви који су отишли на странпутицу. У ствари, велика већина лоших краљева је на неки начин подупирала идолопоклонство. Јасно је да је битан фактор у томе да ли је Јехова сматрао неког краља добрим или лошим било то да ли му је служио у складу с његовом вољом.

15. Зашто је Јехови важно да му његов народ буде веран?

15 Зашто је Јехови било важно да му краљеви служе на исправан начин? Један разлог је био што су они имали одговорност да буду пример Божјем народу. Такође, идолопоклонство неминовно води до других озбиљних греха и неправде (Ос. 4:1, 2). Надаље, и краљеви и њихови поданици били су део народа преданог Јехови. Зато Библија њихово идолопоклонство изједначава с прељубом (Јер. 3:8, 9). Неко ко почини дословну прељубу наноси страховит бол брачном другу. Слично томе, Јеховин слуга који се упусти у идолопоклонство наноси велики бол Јехови (Пон. зак. 4:23, 24). e

16. На основу чега Јехова некога сматра праведним, а некога злим?

16 Које поуке налазимо у ономе што смо до сада осматрали? Сигурно је да се морамо клонити свега што има било какве везе с религијама које Бог не одобрава. Али осим тога, морамо остати уз Јехову и свесрдно му служити онако како он жели. Пророк Малахија је јасно рекао на основу чега Јехова некога сматра добрим, а некога лошим. Тај пророк је написао: „Опет ћете видети разлику између праведног и злог, између онога ко служи Богу и онога ко му не служи“ (Мал. 3:18). Према томе, не смемо допустити ничему, па ни својим манама и грешкама, да нас обесхрабре до те мере да престанемо да служимо Јехови. Ако бисмо престали да му служимо, починили бисмо озбиљан грех.

17. Зашто је избор брачног друга толико битан?

17 Ако размишљаш о томе да ступиш у брак, оно што је Малахија рекао о служењу Богу може ти помоћи при избору брачног друга. Неко може имати фине особине, али ако не служи правом Богу, да ли је у његовим очима праведан? (2. Кор. 6:14). Да ли би позитивно утицао на тебе у духовном погледу? Узми у обзир следеће: Жене из других народа с којима је краљ Соломон био у браку можда су имале неке фине особине. Али нису служиле Јехови и постепено су навеле Соломона да се окрене другим боговима (1. Краљ. 11:1, 4).

18. Чему родитељи треба да поучавају своју децу?

18 Родитељи, пример краљева о којима се говори у Библији може вам помоћи да у своју децу усадите жељу да служе Јехови. Објасните им да је Јехова неке краљеве сматрао добрим, а неке лошим првенствено на основу тога да ли су му верно служили и да ли су подстицали народ да чини исто. Поучавајте децу речима и примером да духовне активности, као што су проучавање Библије, присуствовање састанцима и проповедање, имају приоритет у односу на све друго (Мат. 6:33). У супротном, они би могли закључити да бити Јеховин сведок значи једноставно припадати религији својих родитеља. Због тога би могли служити Јехови с пола срца или би чак могли престати да му служе.

19. Да ли је све изгубљено за оне који су престали да служе Јехови? (Видети и оквир „ Врати се Јехови“.)

19 Шта ако је неко престао да служи Јехови? Да ли је за њега све изгубљено? Није, зато што се може покајати и наставити да му служи. За то је потребно да савлада свој понос и прихвати помоћ старешина (Јак. 5:14). Поново бити Јеховин пријатељ вредно је сваког труда!

20. Како ће Јехова гледати на нас ако поступамо по узору на добре краљеве?

20 У закључку, шта смо научили из примера израелских краљева? Бићемо попут добрих краљева ако смо свим срцем одани Јехови. Треба да учимо из својих грешака, да се покајемо за њих и променимо оно што је потребно. Увек имајмо на уму колико је важно да верно служимо једином правом Богу. Ако останеш близак с Јеховом, он ће и тебе сматрати праведним.

ПЕСМА 45 Размишљања мог срца

a У овом чланку, израз „израелски краљеви“ односи се на све краљеве који су владали над Јеховиним народом, било да се ради о двоплеменском краљевству Јуде, десетоплеменском краљевству Израела или о свих дванаест племена.

b ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: У Библији се реч „срце“ често користи да би се описала нечија комплетна личност, то јест нечије жеље, мисли, склоности, ставови, способности, мотиви и циљеви.

c По свему судећи, у то доба је међу паганским краљевима био обичај да се клањају боговима народа које су освојили.

d Краљ Аса је направио озбиљне грешке (2. Лет. 16:7, 10). Па ипак, Библија о њему говори позитивно. Премда се једном приликом наљутио када га је Јеховин пророк опоменуо, могуће је да се касније покајао. Све у свему, његових добрих особина било је далеко више него мана. Вреди запазити да је Аса служио искључиво Јехови и да се трудио да искорени идолопоклонство из свог краљевства (1. Краљ. 15:11-13; 2. Лет. 14:2-5).

e Вреди запазити да су прве две заповести Мојсијевог закона забрањивале Израелцима да им било ко и било шта буде бог осим Јехове (Изл. 20:1-6).

f ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Млади старешина саветује једног брата да обрати пажњу на то колико пије. Брат понизно прихвата савет, мења шта је потребно и наставља да верно служи Јехови.