Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова је наш Велики Грнчар

Јехова је наш Велики Грнчар

„Јехова [...] ти си наш Грнчар, и сви смо дело твојих руку“ (ИС. 64:8)

ПЕСМЕ: 89, 26

1. Зашто за Јехову можемо рећи да је највећи Грнчар?

У НОВЕМБРУ 2010, у Лондону је на једној аукцији понуђено скоро 70 милиона долара за једну кинеску керамичку вазу из 18. века. Очигледно је да грнчар може претворити нешто уобичајено и јефтино, као што је глина, у прелепо скупоцено ремек-дело. Ипак, ниједан људски грнчар није ни изблиза као Јехова. Крајем шестог дана стварања, Бог је „од земаљског праха [глине]“ направио савршеног човека и дао му способност да одражава особине свог Творца (Пост. 2:7). Тај савршен човек с правом је назван Божјим сином (Лука 3:38).

2, 3. У чему се можемо угледати на Израелце који су се покајали?

2 Адам је изгубио такав положај пред Богом када се побунио. Међутим, бројни Адамови потомци су поступили другачије — изабрали су Бога за владара (Јевр. 12:1). Тиме што су се понизно подлагали свом Створитељу, показали су да желе да он, а не Сатана, буде њихов Отац и Грнчар (Јов. 8:44). Њихова оданост Богу подсећа на речи покајничких Израелаца: „Јехова, ти си наш Отац. Ми смо глина, а ти си наш Грнчар, и сви смо дело твојих руку“ (Ис. 64:8).

3 Сви који данас служе Јехови духом и истином такође настоје да буду понизни и подложни. За њих је част што Јехови могу да се обрате као Оцу и да му се подложе као свом Грнчару. Да ли желиш да будеш мека глина у Јеховиним рукама, спремна да буде обликована у посуду која је прелепа у његовим очима? Да ли си свестан да су и твоја духовна браћа и сестре дела на којима Јехова још увек ради? Да бисмо имали исправан став, осмотримо како Јехова бира кога ће обликовати, зашто нас обликује и на који начин.

ЈЕХОВА БИРА КОГА ЋЕ ОБЛИКОВАТИ

4. Како Јехова бира кога ће привући? Наведи примере.

4 Јехови није важан наш спољашњи изглед. Он испитује срце особе, то јест каква је изнутра. (Прочитати 1. Самуилову 16:7б.) То се јасно видело када је Бог основао хришћанску скупштину. Привукао је к себи и свом Сину многе појединце за које би неко можда рекао да нису вредни тога (Јов. 6:44). Једна таква особа био је фарисеј по имену Савле — „хулник, прогонитељ и дрзник“ (1. Тим. 1:13). Међутим, Јехова, који испитује срца, није сматрао да је Савле бескорисна глина (Посл. 17:3). Видео је да га може обликовати тако да постане лепа посуда — штавише, „изабрана посуда“ да сведочи „незнабошцима, а и краљевима и Израеловим синовима“ (Дела 9:15). Међу другима код којих је Јехова видео да могу постати посуде „за часну употребу“ било је пијаница, блудника и лопова (Римљ. 9:21; 1. Кор. 6:9-11). Док су упознавали Божју Реч и јачали веру, допуштали су Јехови да их мења.

5, 6. Како поверење у Јехову утиче на наш став према (а) људима којима сведочимо? (б) нашој браћи и сестрама?

5 Ако верујемо да Јехова чита срца и привлачи к себи оне које он изабере, нећемо судити другима, ни у служби проповедања ни у скупштини. Размисли о човеку по имену Мајкл. „Кад год су Јеховини сведоци хтели да ми сведоче“, присећа се он, „ја сам их игнорисао. Био сам стварно нељубазан! Касније сам упознао једну дивну породицу. Јако ми се допало њихово понашање. Био сам потпуно изненађен када сам једног дана сазнао да су они Јеховини сведоци! То ме је подстакло да размислим о свом ставу према Сведоцима. Убрзо сам увидео да се он темељио на незнању и гласинама, а не на правој истини.“ Да би се упознао са чињеницама, Мајкл је почео да проучава Библију. С временом се крстио и почео с пуновременом службом.

6 Ако прихватимо Јехову као свог Грнчара, то ће утицати и на наш став према суверницима. Да ли на своју браћу и сестре гледаш попут Јехове — не као на завршен производ већ као на онај који је још у фази обликовања? Он може видети каква је неко особа, али и каква може постати ако је обликује. Дакле, Јехова има позитивно гледиште о људима и не усредсређује се на мане, јер су оне привремене (Пс. 130:3). Поступаћемо попут њега ако на његове слуге гледамо с позитивним ставом. Заправо, ми сарађујемо с нашим Грнчарем када помажемо суверницима док се труде да духовно напредују (1. Сол. 5:14, 15). Као људи који су дати „на дар“, старешине треба да буду пример у том погледу (Еф. 4:8, 11-13).

ЗАШТО НАС ЈЕХОВА ОБЛИКУЈЕ?

7. Зашто цениш дисциплину од Јехове?

7 Можда си чуо да неко каже: „Дисциплину коју су ми родитељи пружали у потпуности сам ценио тек када сам имао своју децу.“ Кад одрастемо и стекнемо искуство, на дисциплину можда почнемо да гледамо из другог угла, то јест схватимо да је она доказ љубави. (Прочитати Јеврејима 12:5, 6, 11.) Слично томе, Јехова нас стрпљиво обликује зато што нас воли. Он жели да будемо мудри и срећни и да му узвратимо љубав (Посл. 23:15). Њему није мило кад патимо, нити жели да умремо као „деца која заслужују Божји гнев“, а то чека оне који се не покају (Еф. 2:2, 3).

8, 9. Како нас Јехова данас обликује и како ће то радити у будућности?

8 Раније смо били „деца која заслужују Божји гнев“ у том смислу што смо испољавали многе особине које Бог не одобрава, од којих неке подсећају на особине звери. Али, пошто нас је Јехова обликовао, променили смо се и у симболичном смислу постали попут јагњета (Ис. 11:6-8; Кол. 3:9, 10). Окружење у којем нас Јехова обликује може се назвати духовним рајем. У њему се осећамо сигурно и безбедно иако нас окружује зао свет. Штавише, они међу нама који су одрасли у породици без љубави ту напокон осећају истинску љубав (Јов. 13:35). Поред тога што се ту осећамо вољено, учимо како да и ми волимо друге. Што је најважније, упознали смо Јехову и осећамо да нас воли као отац (Јак. 4:8).

9 У новом свету ћемо у пуној мери доживети благослове духовног раја. Тада, под влашћу Божјег Краљевства, више нећемо живети само у духовном већ и у дословном рају. Током тог периода, Јехова ће наставити да обликује људе и да их поучава у мери коју сада не можемо ни замислити (Ис. 11:9). Надаље, кад наш ум и тело буду савршени, биће нам далеко лакше да усвајамо такво знање и поступамо у складу с њим. Будимо одлучни да се подлажемо Јехови и показујемо му да то што нас обликује доживљавамо као доказ његове љубави (Посл. 3:11, 12).

КАКО НАС ЈЕХОВА ОБЛИКУЈЕ

10. Како је Исус одражавао стрпљење и проницљивост Великог Грнчара?

10 Попут вичног грнчара, Јехова познаје врсту и квалитет „глине“ с којом ради и у складу с тим је обликује. (Прочитати Псалам 103:10-14.) Он нас посматра као појединце, узимајући у обзир наше слабости, границе и духовну зрелост. Његов став према несавршеним слугама јасно се видео у поступцима његовог Сина. Размисли како се Исус поставио према пропустима својих апостола, нарочито према њиховој склоности да се међу собом расправљају о томе ко је од њих важнији. Да си био сведок њихових жучних расправа, да ли би на њих гледао као на понизне особе, погодне за обликовање? Исус није имао негативан став. Знао је да његови верни апостоли могу бити обликовани љубазним, стрпљивим саветима и његовим примером понизности (Мар. 9:33-37; 10:37, 41-45; Лука 22:24-27). Након што је Исус ускрснуо а свети дух био изливен на њих, они су се усредсредили на задатак који им је поверио, а не на свој положај и углед (Дела 5:42).

11. Како је Давид показао да је попут меке глине и како се можемо угледати на њега?

11 Јехова данас обликује своје слуге пре свега путем своје Речи, светог духа и скупштине. Божја Реч нас може обликовати када је читамо с одређеним циљем, дубоко размишљамо о прочитаном и молимо Јехову да нам помогне да то применимо. Давид је написао: „О теби мислим на постељи својој, током стража ноћних промишљам о теби“ (Пс. 63:6). Такође је написао: „Благосиљаћу Јехову, који ме саветује. Ноћу ме опомињу бубрези моји“ (Пс. 16:7). Давид је допустио да надахнути савети продру у његове „бубреге“, то јест у срж његове личности, и да обликују његове мисли и осећања, чак и када су ти савети били оштри (2. Сам. 12:1-13). Оставио је заиста диван пример понизности и подложности! Да ли и ти размишљаш о Божјој Речи, допуштајући јој да обликује твоју личност? Да ли увиђаш да би то могао радити у већој мери? (Пс. 1:2, 3).

12, 13. Како нас Јехова обликује путем светог духа и скупштине?

12 Свети дух нас може обликовати на разне начине. На пример, може нам помоћи да развијемо личност налик Христовој, што укључује плодове Божјег духа (Гал. 5:22, 23). Један од плодова је љубав. Ми волимо Бога и желимо да му будемо послушни и да нас он обликује. Свесни смо да његове заповести нису претешке. Свети дух нам такође може дати снагу да не дозволимо да нас обликује свет и његов лош дух (Еф. 2:2). Апостол Павле, који је као младић био под снажним утицајем поносног духа јудејских верских вођа, касније је написао: „Све могу уз помоћ онога који ми даје снагу“ (Фил. 4:13). Наставимо да се попут Павла молимо за свети дух. Јехова неће игнорисати искрене молбе понизних (Пс. 10:17).

Јехова нас обликује преко старешина, али ми морамо урадити свој део (Видети 12. и 13. одломак)

13 Скупштина и надгледници који у њој служе такође су начин на који Јехова обликује сваког од нас. Примера ради, ако старешине примете да имамо проблем духовне природе, настоје да нам помогну — али не на темељу људске мудрости (Гал. 6:1). Они се обраћају Богу за вођство и моле се за проницљивост и мудрост. Размишљајући о нашој ситуацији, поступају у складу са својим молитвама тако што истражују Божју Реч и публикације темељене на њој. То их оспособљава да нам пруже помоћ у складу с нашим потребама. Ако ти дају љубазан савет, на пример у вези са твојим облачењем, да ли ћеш га прихватити као израз Божје љубави према теби? Тиме ћеш показати да си мека глина у Јеховиним рукама, то јест да желиш да те обликује.

14. Како Јехова поштује нашу слободну вољу иако има ауторитет над нама?

14 То што разумемо како нас Бог обликује помаже нам у нашем односу са суверницима и нашем ставу према људима којима сведочимо, укључујући и оне с којима проучавамо. У библијска времена, грнчар не би само ископао глину и одмах почео да ради на њој. Најпре би је припремио, рецимо тако што би уклонио каменчиће и друге непожељне примесе. У духовном погледу, Бог је стрпљив са онима које обликује и даје им простора да сами донесу одлуку да се промене. Он их не присиљава на то, већ им открива своја праведна мерила како би могли да свој живот ускладе с њима.

15, 16. Како они који проучавају Библију показују да желе да их Јехова обликује? Наведи пример.

15 Размисли о сестри из Аустралије по имену Теси. Сестра која је проучавала с њом је испричала: „Теси је релативно лако савладала основна библијска учења. Ипак, није духовно напредовала — није чак долазила ни на састанке. Зато сам, након много молитви и размишљања, одлучила да прекинемо с проучавањем. Једном приликом кад смо проучавале, десило се нешто неочекивано. Планирала сам да то буде последњи курс с њом, али она ми је излила своје срце. Рекла је да се осећа као лицемер јер воли да се коцка, али да је сада одлучила да престане с тим.“

16 Убрзо након тога, Теси је почела да долази на састанке и да развија хришћанске особине — иако су јој се пријатељице ругале. Сестра која ју је поучавала додаје: „С временом, Теси се крстила и касније је почела да служи као општи пионир, иако су јој деца још била мала.“ Када они који проучавају Библију почну да се мењају да би угодили Богу, он их привлачи к себи и обликује у заиста лепе посуде.

17. (а) Шта ти мислиш о томе што је Јехова твој Грнчар? (б) Шта ћемо осмотрити у следећем чланку?

17 Неке посуде се и дан-данас праве ручно, при чему их грнчар пажљиво обликује. Слично томе, наш Грнчар нас својим саветима пажљиво и стрпљиво обликује, посматрајући нашу реакцију. (Прочитати Псалам 32:8.) Да ли осећаш да је Јехови стало до тебе лично? Да ли видиш како те нежно обликује својим рукама? Ако да, које још особине ће ти помоћи да останеш мека глина? Које особине треба да избегаваш јер те могу учинити тврдим за обликовање? И како родитељи могу сарађивати с Јеховом у обликовању своје деце? Ова питања ћемо осмотрити у следећем чланку.