Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова се „брине за вас“

Јехова се „брине за вас“

ЗАШТО можемо бити уверени да су ове речи тачне и да се Јехова заиста брине за нас? Један од разлога је што управо Божја Реч каже да је то тако. У 1. Петровој 5:7 пише: „Све своје бриге баците на њега, јер се он брине за вас.“ Које доказе имамо да се Јехова брине за свакога од нас?

ЈЕХОВА НАМ ДАЈЕ ОНО ШТО ЈЕ НЕОПХОДНО ЗА ЖИВОТ

Јехова нам је узор зато што је...

▪ добар и великодушан

Као прво, Јехову красе особине какве бисмо очекивали и од својих добрих пријатеља. Доброта и великодушност зближавају људе и често воде до блиских пријатељстава. Није тешко видети да је Јехова из дана у дан добар и великодушан према људима. На пример, „он даје да његово сунце излази и злима и добрима и да киша пада и праведнима и неправеднима“ (Мат. 5:45). Какву улогу имају сунце и киша? Између осталог, Бог помоћу њих пуни наша „срца до ситости јелом и весељем“ (Дела 14:17). Јехова се заиста постарао да земља доноси обилан род и мора се признати да у животу нема толико много ствари у којима уживамо више него у укусном оброку.

Зашто онда толико људи у свету гладује? Зато што је политичарима важније да стекну моћ и богатство него да побољшају стандард обичних људи. Јехова ће ускоро решити тај проблем тако што ће садашње похлепне власти заменити небеским Краљевством, у коме ће његов Син владати као Краљ. Тада више нико неће трпети глад. А док то време не дође, Бог ће подржавати своје верне слуге (Пс. 37:25). Зар то није доказ да се он брине за нас?

ЈЕХОВА НАМ ВЕЛИКОДУШНО ПОСВЕЋУЈЕ ВРЕМЕ

▪ спреман да нам посвети време

Добри пријатељи одвајају време једни за друге. Спремни су да сатима разговарају о заједничким интересовањима. Добар пријатељ ће нас с пажњом слушати када му причамо о својим проблемима и бригама. Да ли нам Јехова посвећује такву пажњу? Наравно. Он је спреман да саслуша и да услиши наше молитве. Зато нас Библија подстиче да се непрестано и устрајно молимо (Римљ. 12:12; 1. Сол. 5:17).

Колико времена је Јехова спреман да проведе слушајући наше молитве? Одговор ће нам пружити један пример забележен у Библији. Исус се целу ноћ молио Богу пре него што је изабрао своје апостоле (Лука 6:12). Он је у тој молитви вероватно поименце споменуо многе своје ученике, размишљао о њиховим врлинама и манама и тражио од свог Оца помоћ при избору. Кад је освануо нови дан, Исус је знао да је за своје апостоле изабрао оне који ће на најбољи начин испунити ту улогу. Јехова врло радо слуша све искрене молитве (Пс. 65:2). Он нас стрпљиво слуша чак и ако се сатима молимо за нешто што нам је веома важно.

БОГ ЈЕ СПРЕМАН ДА НАМ ОПРОСТИ

▪ спреман да нам опрости

Чак је и добрим пријатељима понекад тешко да једни другима опросте неке ствари. Понекад се дешава да се и дугогодишња пријатељства покваре управо зато што је исувише тешко прећи преко нечега. Али Јехова није такав. Божја Реч каже да ће он „великодушно опростити“ свима који га искрено моле за то (Ис. 55:6, 7). Зашто Јехова тако великодушно опрашта?

Зато што нас неизмерно воли. Он толико воли свет да је жртвовао свог Сина, Исуса, да би избавио човечанство од греха и свих последица које је грех са собом донео (Јов. 3:16). Али откупном жртвом је постигнуто и више од тога. На основу Христове откупне жртве Бог великодушно опрашта онима које воли. Апостол Јован је написао: „Ако признамо своје грехе, Бог ће нам их опростити [...] јер је веран и праведан“ (1. Јов. 1:9). Ми и даље можемо бити његови пријатељи управо зато што нам опрашта грехе и то нам сигурно веома значи.

УВЕК ЈЕ ТУ КАД НАМ ЗАТРЕБА ПОМОЋ

▪ увек ту кад нам затреба помоћ

Прави пријатељ ће нам прискочити у помоћ кад нам је то потребно. Да ли и Јехова тако поступа? Његова Реч каже: „Ако [неки Божји слуга] и посрне, неће пасти, јер га Јехова држи за руку“ (Пс. 37:24). Јехова подржава своје слуге на различите начине. Погледајмо једно искуство са карипског острва Сен Кроа.

Једној девојчици су се другови и другарице из разреда ругали зато што из религиозних разлога није желела да поздрави заставу. Након што се помолила Јехови, решила је да објасни свој став. Следећи пут је пред целим разредом објаснила зашто не поздравља заставу. Користећи Моју књигу библијских прича, испричала је како јој је извештај о Седраху, Мисаху и Авденагу помогао да донесе такву одлуку. Она је рекла: „Јехова је заштитио та три младића зато што нису хтели да се поклоне кипу.“ Затим је рекла да ко жели може да добије књигу. Једанаесторо деце из разреда је желело да је узме. Била је пресрећна јер је схватила да јој је Јехова дао снагу и мудрост да тако осетљиву тему објасни на примерен начин.

Ако икада посумњаш у то да се Јехова заиста брине за тебе, дубоко размишљај о библијским стиховима као што су Псалам 34:17-19; 55:22 и 145:18, 19. Поразговарај са дугогодишњим Сведоцима о томе како је Јехова бринуо о њима. А кад ти је потребна помоћ, моли се Јехови за то и лично ћеш се уверити да се Јехова заиста брине за тебе.