Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао недавна издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Које четири ствари ће нам помоћи да се побољшамо у певању?

Заузмимо добар став тако што ћемо држати песмарицу високо. Правилно дишимо. Да бисмо могли да пустимо глас важно је и да довољно отворимо уста (w17.11, стр. 5).

Зашто су локације на којима су се налазили градови уточишта и путеви који су водили до њих вредни пажње?

Шест градова уточишта било је правилно распоређено и путеви који су водили до њих били су добро одржавани. Бегунац је могао релативно брзо и лако да стигне у неки од њих (w17.11, стр. 14).

Зашто је Исусова откупна жртва најбољи поклон који можемо добити?

Сви имамо урођену жељу за животом. Откупна жртва нам омогућава да живимо вечно јер нас ослобађа греха и смрти. То што је откуп за нас био плаћен „док смо још били грешници“ показује да нас Бог воли (wp17.6, стр. 6-7).

Како Псалам 118:22 указује на Исусово ускрсење?

Исус је био одбачен као Месија и убијен. Да би постао „камен угаони“, најпре је морао да буде ускрснут (w17.12, стр. 9-10).

Да ли је у древном Израелу мушкарац морао имати права која је имао првенац да би био Месијин предак?

Понекад је породична лоза која је водила до Исуса ишла преко првенаца, а понекад није. Давид није био Јесејев првенац, али је ипак Месија дошао из његове лозе (w17.12, стр. 14-15).

Које су неке смернице из области медицине које се помињу у Библији?

Мојсијевим законом је било прописано да људи оболели од неких болести треба да буду одвојени од других. Људи су морали да перу тело и одећу након додиривања мртваца. Законом је било прописано како треба уклонити људски измет. Дете је требало обрезати осмог дана по рођењу јер је то био идеалан тренутак што се тиче згрушавања крви (wp18.1, стр. 7).

Зашто је сасвим нормално да у разумној мери волимо себе?

Треба да волимо своје ближње као сами себе (Мар. 12:31). „Мужеви треба да воле своје жене као своје тело“ (Еф. 5:28). Међутим, може се десити да уравнотежена љубав према себи прерасте у себичну љубав (w18.01, стр. 23).

Шта нам може помоћи да духовно напредујемо?

Морамо проучавати Божју Реч, размишљати о ономе што смо прочитали и то применити у свом животу. Неопходно је да дозволимо светом духу да утиче на наше мисли и да будемо спремни да прихватимо помоћ других (w18.02, стр. 26).

Зашто астрологија и прорицање судбине нису прави начини да се сазна будућност?

Постоји више разлога, али главни разлог је тај да Библија осуђује такве поступке (wp18.2, стр. 4-5).

Како треба да поступимо када нас неко позове на оброк?

Уколико обећамо некоме да ћемо доћи, треба да се држимо своје речи (Пс. 15:4). Не би требало да тек тако откажемо. Наш домаћин се вероватно потрудио да припреми оброк (w18.03, стр. 18).

Шта браћа могу научити од Тимотеја?

Тимотеј се искрено бринуо за друге и проповедање му је било на првом месту. Марљиво се залагао у служби за Јехову, примењивао је оно што је научио, радио је на себи и ослањао се на Јеховин свети дух. На њега се могу угледати и старешине и друга браћа (w18.04, стр. 13-14).