Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нека наша „светлост светли“ на славу Јехови

Нека наша „светлост светли“ на славу Јехови

Нека ваша светлост светли пред људима да би славили вашег Оца (МАТ. 5:16)

ПЕСМЕ: 77, 59

1. Шта нас нарочито радује?

ЗАИСТА је узбудљиво размишљати о томе како је Јеховин народ све бројнији. Прошле године, проучавали смо Библију с више од десет милиона људи. Очигледно је то доказ да наша „светлост светли“. Поред тога, милиони нових су присуствовали Спомен-свечаности, где су могли да чују како је Јехова с пуно љубави обезбедио откупну жртву за све људе (1. Јов. 4:9).

2, 3. (а) Упркос чему можемо светлети као „светлоноше“? (б) О чему ће бити речи у овом чланку?

2 Иако живимо у различитим деловима света и говоримо различите језике, ми ипак уједињено славимо нашег Оца, Јехову (Откр. 7:9). Упркос тим разликама, можемо да као „светлоноше“ светлимо у свету (Фил. 2:15).

3 Пораст Јеховиног народа, наше јединство и труд који улажемо да останемо духовно будни све то прославља Јехову и чини истину још привлачнијом за друге. У овом чланку ћемо осмотрити како наша „светлост светли“ на ова три подручја. (Прочитати Матеја 5:14-16.)

ПОМОЗИМО ДРУГИМА ДА СЛУЖЕ ЈЕХОВИ

4, 5. (а) На који још начин, поред службе проповедања, наша „светлост светли“? (б) Шта постижемо својом љубазношћу? (Видети слику на почетку чланка.)

4 „Нико не може верно и искрено служити Господу у овим последњим данима [...] уколико не допусти да његова светлост светли. Он то мора чинити тако што ће другима преносити добру вест и тако што ће ходити путем светлости“, стајало је у чланку под називом „Светлост у тами“, у енглеском издању Стражарске куле од 1. јуна 1925. Очигледно је проповедање добре вести и стварање ученика један од начина на који наша „светлост светли“ (Мат. 28:19, 20). Поред тога, ми доносимо славу Јехови и својим понашањем. Док смо у служби, многи нас посматрају. Наш пријатељски осмех и срдачан поздрав много говоре о томе ко смо и каквом Богу служимо.

5 Исус је рекао својим ученицима: „Кад улазите у кућу, поздравите укућане“ (Мат. 10:12). У местима где су он и његови апостоли проповедали, није било ништа необично да људи позову странце у свој дом. Међутим, данас у већини места то није случај. Људи се чак унервозе и уплаше када им неко непознат дође на врата. Али често се опусте када им љубазно и на пријатељски начин објаснимо зашто смо ту. Искрен осмех је најчешће најбољи увод. То се показало истинитим и када с колицима учествујемо у служби на јавним местима. Да ли смо запазили да људи лепо реагују када их са осмехом срдачно поздравимо? То ће их можда подстаћи да узму неку од наших публикација или да поразговарају с нама.

6. Како је један старији брачни пар остао активан у служби?

6 Један старији брачни пар из Енглеске има озбиљних здравствених проблема и зато не може да учествује у служби од куће до куће у истој мери као раније. Међутим, они допуштају да њихова „светлост светли“ тако што испред своје куће постављају сто с библијском литературом, у време када родитељи долазе по своју децу у оближњу школу. Код неких родитеља је то пробудило радозналост, па су узели 1. и 2. том књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања, као и неке брошуре. Овом старијем брачном пару се придружила и једна пионирка из њихове скупштине. Њен пријатељски приступ и искрена жеља овог брачног пара да помогне другима, навели су једног родитеља да почне да проучава Библију.

7. Како можемо помоћи мигрантима који су дошли у нашу земљу?

7 Током протеклих година, у многим земљама се повећао број миграната. Уколико је то случај и код нас, шта можемо учинити како бисмо им помогли да сазнају нешто више о Јехови и његовим обећањима за будућност? За почетак, могли бисмо да научимо поздрав на њиховом језику. У томе нам може помоћи апликација JW Language. Поред тога, можемо научити неке изразе који ће их заинтересовати за даљњи разговор с нама. Затим бисмо им на сајту jw.org могли показати неке кратке филмове и публикације на њиховом језику (Пон. зак. 10:19).

8, 9. (а) У чему нам помаже састанак радним даном? (б) Како родитељи могу помоћи деци да учествују на састанцима?

8 Јехова нас путем састанка Хришћански живот и служба проповедања поучава да ефикасније проповедамо. Практичне смернице које добијамо на том састанку помажу нам да са више самопоуздања обављамо накнадне посете и водимо библијске курсеве.

9 Многи који први пут дођу на састанак примећују да и наша деца радо учествују у ономе што се разматра. Родитељи, помозите својој деци да и њихова „светлост светли“ тако што ћете их поучити да коментаришу својим речима. То је важно зато што су дечји једноставни и искрени одговори помогли некима да препознају истину (1. Кор. 14:25).

УНАПРЕЂУЈМО ЈЕДИНСТВО

10. Шта можемо чинити како бисмо унапређивали јединство у породици?

10 Ми допуштамо да наша „светлост светли“ и када унапређујемо јединство у својој породици и скупштини. На пример, родитељи то могу чинити тако што ће као породица редовно проучавати. Многи у оквиру свог породичног проучавања гледају месечну емисију на нашој телевизији, а затим разговарају о томе како би могли да примене оно што је било истакнуто. Када води породично проучавање, родитељ треба да има на уму да није исто поучавати мало дете и тинејџера и зато је важно прилагодити материјал сваком члану породице (Пс. 148:12, 13).

Добро је када одвајамо време за старије (Видети 11. одломак)

11-13. Како сви у скупштини могу унапређивати јединство и помоћи другима да и њихова „светлост светли“?

11 Како млади могу унапређивати јединство у скупштини и тиме помоћи другима да и њихова „светлост светли“? На пример, то могу чинити тако што ће поставити себи за циљ да одвајају време за старије објавитеље. Могли би с поштовањем да их замоле да им испричају шта су доживели током многих година службе. То ће бити охрабрујуће и за једне и за друге. С друге стране, сви се можемо потрудити да поздравимо оне који дођу у Дворану Краљевства. На тај начин ћемо унапређивати јединство и помоћи другима да и њихова „светлост светли“. Потрудимо се да све поздравимо искреним осмехом. Онима који први пут дођу можемо помоћи да пронађу место, можемо их упознати с другима и тако учинити да се осећају пријатно.

12 Уколико су те браћа замолила да водиш неки састанак за службу проповедања, сигурно можеш помоћи старијима да и они учествују у служби. На пример, можеш им обезбедити одговарајуће подручје. Понекад можеш организовати да неки млађи објавитељ иде са њима како би им помогао у физичком погледу. Поред тога, можеш показати разумевање за оне који због здравља или околности не могу учинити много у служби. Твоја обзирност и разборитост могу помоћи и младима и старима, онима који имају више и онима који имају мање искуства у служби да ревно објављују добру вест (Лев. 19:32).

13 Псалмиста је написао: „Како је добро и како је дивно кад браћа живе заједно у јединству!“ (Прочитати Псалам 133:1, 2.) То се види и на примеру Израелаца којима је много значило што су били уједињени у обожавању Јехове. Такво јединство је било попут уља за помазање, пријатно и освежавајуће. Зашто и ми не бисмо унапређивали такво јединство и тиме били право освежење за своју браћу и сестре? За сваку је похвалу уколико тако нешто већ чинимо. Међутим, да ли бисмо то могли радити у још већој мери, то јест широм отворити своје срце? (2. Кор. 6:11-13).

14. Како се наша светлост може видети тамо где живимо?

14 Како својим комшијама можемо омогућити да виде светлост библијске истине? Својим љубазним речима и поступцима. Зато је добро да се питамо: „Шта моје комшије мисле о мени? Да ли су моја кућа и двориште уредни, тако да доприносе лепом изгледу мог краја? Да ли се трудим да другима притекнем у помоћ?“ Када разговарамо са својим суверницима, питајмо их како су њихова љубазност и лепо понашање утицали на њихове рођаке, комшије, колеге или школске другове. Сигурно ћемо чути нека лепа искуства (Еф. 5:9).

БДИМО

15. Зашто је важно да бдимо?

15 Да би наша светлост јасно светлила, морамо имати на уму у ком времену живимо. Исус је увек изнова подстицао своје ученике: „Бдите“ (Мат. 24:42; 25:13; 26:41). Уколико мислимо да ће се „велика невоља“ догодити у далекој будућности, то јест да се неће догодити током нашег живота, сасвим сигурно ћемо изгубити из вида колико је проповедање важно (Мат. 24:21). Онда ће наша светлост, уместо да јасно светли пред другима, треперити или се чак угасити.

16, 17. Како можемо остати будни?

16 Време у ком живимо све је горе и зато морамо бдети. Али крај ће доћи у време које је Јехова одредио и у то не треба да сумњамо (Мат. 24:42-44). У међувремену, развијајмо стрпљење. Сваког дана читајмо Божју Реч и редовно се молимо (1. Петр. 4:7). Размишљајмо о примерима браће и сестара који су били радосни и будни док су допуштали да њихова „светлост светли“. Један добар пример налазимо у животној причи под насловом „Седамдесет година држим Јудејца за скут“ из Стражарске куле од 15. априла 2012, на странама 18-21.

17 Заокупимо се службом Јехови и бирајмо добро друштво. То ће нам донети много радости и време ће нам брже пролазити (Еф. 5:16). Јеховине слуге су пре 100 година биле веома вредне и много тога су постигле. Међутим, ми данас под Јеховиним вођством постижемо много више. Наша „светлост светли“ у мери која се раније није могла ни замислити.

Пастирске посете су прилике да црпимо мудрост из Божје Речи (Видети 18. и 19. одломак)

18, 19. На основу примера објасни како нам старешине помажу да будемо будни и активни у служби Јехови.

18 Заиста је охрабрујуће знати да упркос нашој несавршености можемо служити Јехови онако како он то очекује. Зато ценимо то што нам је дао скупштинске старешине јер су они прави дарови за нас. (Прочитати Ефешанима 4:8, 11, 12.) Када нам следећи пут неки старешина дође у посету, искористимо то време како бисмо од њега чули неке мудре савете.

19 Погледајмо како су двојица старешина из Енглеске помогла једном брачном пару који је имао проблеме. Жена је осећала као да се у духовном смислу налази у неједнаком јарму. Њен супруг је признао да не уме да поучава и да се није трудио да редовно проучавају заједно. Старешине су овом пару указале на Исусов пример. Он је бринуо о својим ученицима и узимао је у обзир њихове потребе. Затим су те старешине подстакле мужа да се угледа на Исуса. Жену су подстакли да буде стрпљива. Такође су им пружили неке практичне савете како би редовно проучавали са своје двоје деце (Еф. 5:21-29). Касније су старешине похвалиле овог брата јер се трудио да примени савете. Подстакли су га да истраје у томе и да се ослања на свети дух како би био добар поглавар. Љубав и искрена брига које су старешине показале помогле су овом брачном пару да њихова „светлост светли“.

20. Чему можемо да се надамо уколико наша светлост буде светлела?

20 Псалмиста је написао: „Срећан је свако ко се Јехове боји, ко путевима његовим ходи“ (Пс. 128:1). Бићемо истински срећни уколико наша светлост буде светлела тако што помажемо другима да служе Јехови, тако што својим понашањем унапређујемо јединство и тако што смо будни. Други ће видети наша добра дела и многи ће бити подстакнути да славе нашег Оца (Мат. 5:16).