Пређи на садржај

Пређи на садржај

23. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Уз Јехову, никад ниси сам

Уз Јехову, никад ниси сам

Јехова је близу свих који га призивају (ПС. 145:18)

ПЕСМА 28 Будимо Јеховини пријатељи

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Зашто се Јеховине слуге понекад осећају усамљено?

СВИ се понекад осећамо усамљено. Код неких то осећање брзо прође, а код других траје дужи период. Можемо бити усамљени чак и кад смо окружени гомилом људи. Некима је тешко да нађу пријатеље у новој скупштини. Други су се одселили далеко од куће и тешко им је јер су веома везани за своју породицу. Има и оних који пате јер су изгубили вољену особу. А нека браћа и сестре, нарочито они који су се недавно крстили, осећају се усамљено јер су их чланови породице и пријатељи одбацили или им се противе.

2. На која питања ћемо добити одговор у овом чланку?

2 Јехова зна све о нама и разуме нас. Он зна да нам је тешко кад смо усамљени и жели да нам помогне. Како нам он помаже? Шта ми можемо предузети? И како можемо помоћи браћи и сестрама који се осећају усамљено? Хајде да погледамо одговоре на та питања.

ЈЕХОВИ ЈЕ СТАЛО ДО НАС

Јехова је послао анђела да увери Илију да није сам (Видети 3. одломак)

3. Како је Јехова показао да му је стало до Илије?

3 Јехова жели да све његове слуге буду срећне. Он је близу свих нас и запажа кад смо тужни и обесхрабрени (Пс. 145:18, 19). Размисли о томе како је помогао пророку Илији кад се борио с таквим осећањима. Илија је верно служио Јехови током тешког периода израелске историје. Људи који су били на власти жестоко су прогонили Јеховине слуге, а Илија им је био посебна мета (1. Краљ. 19:1, 2). Осим тога, Илија је мислио да једино он служи Јехови и због тога се још више обесхрабрио (1. Краљ. 19:10). Јехова је одмах нешто предузео да му помогне. Послао је анђела, који га је уверио да није сам и да у Израелу има још много оних који су верни Богу (1. Краљ. 19:5, 18).

4. Како се из Марка 10:29, 30 види колико Јехова брине за оне које су одбацили породица и пријатељи?

4 Јехова зна да су неки од нас много тога жртвовали кад су почели да му служе. На пример, можда смо изгубили подршку чланова породице или некадашњих пријатеља. Апостол Петар је можда помало забринуто питао Исуса: „Ми смо све оставили и пошли смо за тобом. Шта ћемо добити за то?“ (Мат. 19:27). Исус је уверио своје ученике да ће им суверници постати попут породице. (Прочитати Марка 10:29, 30.) А Јехова, наш небески Отац, обећава да ће бити уз оне који желе да му служе (Пс. 9:10). Ако се и ти бориш са усамљеношћу, погледајмо шта можеш урадити да би ти Јехова помогао.

ШТА ДА РАДИШ АКО СИ УСАМЉЕН

5. Зашто је добро да размишљамо о томе како нам Јехова помаже?

5 Размишљај о томе како ти Јехова помаже (Пс. 55:22). То ће ти помоћи да реално гледаш на своју ситуацију. Наша сестра Керол *, која није удата и породица јој није у истини, каже: „Кад се осврнем на прошлост и размишљам како ми је Јехова помагао у тешким тренуцима, схватам да нисам сама. То ме уверава да ће Јехова увек бити уз мене.“

6. Како речи из 1. Петрове 5:9, 10 могу охрабрити оне који се боре са усамљеношћу?

6 Размишљај о томе како Јехова помаже браћи и сестрама који имају проблеме. (Прочитати 1. Петрову 5:9, 10.) Хироши, који је годинама једини Сведок у породици, каже: „Свестан сам да сви у скупштини имају проблеме. Нас који смо сами у истини храбри кад видимо како други дају све од себе у служењу Јехови.“

7. Како теби молитва помаже?

7 Редовно се моли, читај Библију и присуствуј састанцима. Говори Јехови о својим осећањима (1. Петр. 5:7). „То што сам се усрдно молила Јехови много ми је помогло да се изборим са усамљеношћу“, каже млада сестра по имену Масијел. Кад је почела да служи Јехови, борила се са усамљеношћу јер њена породица није прихватила истину. Она каже: „Јехова ми је био попут оца. Молила сам му се сваки дан, више пута на дан, и говорила сам му како се осећам.“

Онима који су усамљени биће лакше ако слушају аудио-снимке читања Библије и других публикација (Видети 8. одломак) *

8. Како ти помаже читање Библије и размишљање о ономе што си прочитао?

8 Редовно читај Божју Реч и размишљај о деловима који показују да те Јехова воли. Бјанка, сестра којој се породица руга због истине, каже: „Много ми значи кад читам Библију и размишљам о животу Јеховиних слугу које су се суочавале са сличним проблемима.“ Нека браћа и сестре уче напамет утешне стихове као што су Псалам 27:10 и Исаија 41:10. Други се осећају мање усамљено кад током припреме за састанке слушају аудио-снимке материјала који ће се проучавати или делова Библије.

9. Како теби помажу састанци?

9 Учини све што можеш да будеш на сваком састанку. Користиће ти оно што чујеш током програма и боље ћеш упознати браћу и сестре (Јевр. 10:24, 25). Масијел каже: „Иако сам била веома стидљива, одлучила сам да будем на сваком састанку и да коментаришем. Захваљујући томе сам се зближила с браћом и сестрама.“

10. Зашто је важно да се спријатељимо с браћом и сестрама?

10 Спријатељи се с браћом и сестрама. Дружи се са онима од којих можеш да учиш, без обзира на њихове године или порекло. Библија повезује старост с мудрошћу (Јов 12:12). Али и старији могу много научити од младих. Давид и Јонатан су били блиски пријатељи упркос великој разлици у годинама (1. Сам. 18:1). Помагали су један другом да остану верни Јехови у тешким ситуацијама (1. Сам. 23:16-18). Ирина, која је тренутно једини Сведок у својој породици, каже: „У скупштини ћемо наћи пријатеље који нам могу бити попут очева, мајки, браће и сестара. Јехова нам преко њих пружа оно што нам је потребно.“

11. Шта је неопходно да бисмо се спријатељили с браћом и сестрама?

11 Није увек лако склапати пријатељства, нарочито ако је неко стидљив. Ратна је врло стидљива сестра која је прихватила истину упркос противљењу. Она каже: „Морала сам да признам да ми је потребна помоћ и подршка браће и сестара.“ Некима је тешко да причају о својим осећањима, али то је неопходно да би се зближили с другима. Пријатељи желе да те охрабре и да ти помогну, али ти им мораш рећи шта ти је потребно.

12. Како нам служба помаже да стекнемо добре пријатеље?

12 Један од најбољих начина да стекнеш пријатеље је да идеш у службу с другима. Керол каже: „Стекла сам много добрих пријатељица јер сам сарађивала с различитим сестрама у служби и другим скупштинским активностима. Јехова ми је преко њих помагао током свих ових година.“ Вредно је сваког труда улагати у пријатељства с браћом и сестрама. Јехова нам преко њих помаже да се изборимо с болним осећањима као што је усамљеност (Посл. 17:17).

НЕКА ДРУГИ ОСЕТЕ ДА СУ ДЕО НАШЕ ВЕЛИКЕ ПОРОДИЦЕ

13. Коју одговорност имају сви у скупштини?

13 Сви треба да допринесемо томе да у скупштини влада мир и да показујемо љубав, тако да се нико не осећа усамљено (Јов. 13:35). Оно што говоримо и радимо може много значити другима. Једна сестра је рекла: „Кад сам упознала истину, скупштина ми је постала као породица. Без подршке браће и сестара не бих постала Јеховин сведок.“ Шта свако од нас може урадити да би они чија породица није у истини осетили да их волимо?

14. Како се можеш спријатељити с новима у скупштини?

14 Први предузми кораке да постанете пријатељи. За почетак, изрази добродошлицу новима у скупштини (Римљ. 15:7). Али немој се задржати само на томе. С временом треба да постанете пријатељи. Зато буди срдачан и покажи да ти је искрено стало до њих. Покушај да разумеш с каквим се проблемима суочавају, али пази да не задиреш у њихову приватност. Некима је можда тешко да причају о себи и зато немој вршити притисак на њих. Уместо тога, буди обзиран кад им постављаш питања и стрпљиво их слушај. На пример, могао би да их питаш како су упознали истину.

15. Како зрели хришћани могу помоћи другима у скупштини?

15 Сви у скупштини ће имати јаку веру ако им зрели хришћани, а нарочито старешине, показују да им је стало до њих. Мелиса, коју је мајка одмалена поучавала истини, каже: „Неизмерно сам захвална браћи која су свих ових година попут очева бринула о мени. Кад год ми је било потребно да с неким разговарам, они су били ту за мене.“ Млади брат Маурисио био је тужан и усамљен кад је брат који је проучавао с њим постао неактиван. Он каже: „Много ми је значила помоћ старешина. Разговарали су са мном, водили ме у службу, причали ми о ономе што су пронашли током проучавања Библије и чак су ме звали на рекреацију.“ И Мелиса и Маурисио су сада у пуновременој служби.

Да ли би некоме из твоје скупштине значило ако би му посветио време? (Видети одломке 16-19) *

16-17. Шта бисмо могли да урадимо за друге?

16 Уради нешто за друге (Гал. 6:10). Лео, који служи као мисионар далеко од своје породице, каже: „Често је довољан мали знак пажње у правом тренутку. Једном сам на путу имао озбиљан проблем с колима. Кад сам дошао кући, био сам под великим стресом. Али онда ме је један брачни пар позвао у госте. Не сећам се шта смо јели, али се добро сећам да су ме пажљиво слушали. После тога сам се осећао много боље!“

17 Свима нам је лепо кад дођемо на покрајински састанак или конгрес јер је то прилика да будемо с другима и разговарамо о програму. Међутим, Керол каже: „Много ми је тешко кад сам на покрајинским састанцима и конгресима. Иако су око мене стотине или чак хиљаде браће и сестара, скоро сви су са својом породицом. Кад их видим, осећам се веома усамљено.“ Другима је тешко кад први пут након смрти брачног друга треба да дођу на неки већи скуп. Да ли познајеш некога ко се суочава са сличним проблемима? Можда би могао да га позовеш да на следећем конгресу буде с тобом и твојом породицом.

18. Како можемо применити начело из 2. Коринћанима 6:11-13 кад позивамо друге у госте?

18 Издвајај време за друге. Треба да „широм [отворимо] своје срце“ и проводимо време с различитом браћом и сестрама, нарочито са онима који су усамљени. (Прочитати 2. Коринћанима 6:11-13.) Мелиса каже: „Мама и ја смо се увек радовале кад су нас браћа и сестре звали у госте или да путујемо негде с њима.“ Кога би из своје скупштине ти могао да позовеш у госте?

19. Када би нашој браћи и сестрама посебно значило да проведемо време с њима?

19 Има ситуација кад нашој браћи и сестрама посебно значи да их позовемо да проведу време с нама. Некима је тешко да буду код куће док њихова породица слави неки празник. Други су много тужни неким данима, као што је годишњица смрти неког кога су волели. Кад посветимо време таквој браћи и сестрама, показујемо да искрено бринемо за њих (Фил. 2:20).

20. Како нас Исусове речи из Матеја 12:48-50 могу утешити кад смо усамљени?

20 Постоје многи разлози због којих бисмо се понекад могли осећати усамљено. Али немојмо никад заборавити да Јехова зна како се осећамо. Он нам пружа све што нам је потребно, често преко браће и сестара. (Прочитати Матеја 12:48-50.) Заузврат, ми показујемо Јехови да смо захвални за скупштину тако што дајемо све од себе да помажемо другима. Без обзира на то како се понекад осећамо, ми никада нисмо сами јер је Јехова увек уз нас!

ПЕСМА 46 Хвала, Јехова

^ одл. 5 Да ли те понекад мучи усамљеност? Ако је тако, буди уверен да Јехова зна како се осећаш и да жели да ти помогне. У овом чланку ће бити речи о томе како се можеш изборити са усамљеношћу. Такође ћемо видети како други могу помоћи онима који су усамљени.

^ одл. 5 Нека имена су промењена.

^ одл. 60 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Брат ком је умрла супруга слуша аудио-снимке читања Библије и других публикација.

^ одл. 62 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Брат и његова ћерка показују да мисле на једног старијег брата из скупштине.