Пређи на садржај

Пређи на садржај

27. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Зашто треба да се бојимо Јехове?

Зашто треба да се бојимо Јехове?

Јехова је близак пријатељ онима који га се боје (ПС. 25:14)

ПЕСМА 8 Јехова је наше уточиште

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1-2. Према Псалму 25:14, шта морамо радити ако желимо да будемо Јеховини пријатељи?

 ШТА мислиш, које особине су неопходне да би био нечији близак пријатељ? Вероватно би рекао да добри пријатељи треба да пружају подршку један другом и да се воле. По свој прилици, не би повезао пријатељство са страхом или страхопоштовањем. Међутим, као што се види из стиха на ком се темељи овај чланак, здрав страх од Јехове неопходан је да бисмо били његови пријатељи. (Прочитати Псалам 25:14.)

2 Без обзира на то колико дуго служимо Јехови, сви морамо задржати здрав страх од њега. Али шта значи бојати се Бога? Како можемо развити страхопоштовање према њему? И шта о страху од Бога учимо од дворског управитеља Авдије, првосвештеника Јодаја и краља Јоаса?

ШТА ЗНАЧИ БОЈАТИ СЕ БОГА?

3. Опиши због чега осећамо страх и како он може утицати на нас.

3 Страх обично осећамо кад мислимо да нам прети нека опасност. Та врста страха је здрава јер нам помаже да доносимо добре одлуке. На пример, страх од пада спречиће нас да се превише приближимо ивици провалије. Страх од тога да ћемо бити повређени покренуће нас да се брзо склонимо из опасне ситуације. Страх да ћемо нарушити пријатељство с неким до кога нам је стало спречава нас да кажемо или урадимо нешто чиме бисмо га повредили.

4. Шта Сатана жели да осећамо према Јехови?

4 Сатана жели да развијемо морбидан страх од Јехове. Циљ му је да нас наведе да поверујемо у оно што је рекао Елифас – да је Јехова осветољубив и љутит Бог ком је немогуће угодити (Јов 4:18, 19). Сатана жели да се толико плашимо Јехове да престанемо да му служимо. Да бисмо избегли ту замку, морамо развити исправан страх од Бога.

5. Шта значи бојати се Бога?

5 Човек који осећа исправан страх, то јест страхопоштовање према Богу, воли га и не жели да уради ништа чиме би нарушио своје пријатељство с њим. Исус је осећао такво страхопоштовање према Богу (Јевр. 5:7). Он није осећао морбидан страх (Ис. 11:2, 3). Свим срцем је волео Јехову и желео је да му буде послушан (Јов. 14:21, 31). Попут Исуса, и ми осећамо страхопоштовање према Јехови јер је пун љубави, мудар, праведан и моћан. Знамо и да нас много воли и да му је важно да ли ћемо прихватити његову поуку. Својим поступцима га можемо повредити или обрадовати (Пс. 78:41; Посл. 27:11).

КАКО РАЗВИТИ СТРАХОПОШТОВАЊЕ ПРЕМА БОГУ

6. Како можемо развити страхопоштовање према Богу? (Псалам 34:11).

6 Будући да се не рађамо са страхопоштовањем према Јехови, морамо га развијати. (Прочитати Псалам 34:11.) То можемо чинити тако што посматрамо Јеховина дела. Што више запажамо његову мудрост, моћ и дубоку љубав према нама у „ономе што је створено“, то ћемо га више поштовати и волети (Римљ. 1:20). Сестра Адријен је рекла: „Када посматрам све што је Јехова створио и видим колико је мудар, задивљена сам и уверена у то да он зна шта је најбоље за мене.“ Будући да је често размишљала о томе, она је рекла: „Нећу да радим ништа што би ме удаљило од Јехове, који ми је подарио живот.“ Да ли би и ти могао ове недеље да одвојиш време за размишљање о нечему што је Јехова створио? Тако ћеш продубити поштовање према њему и још више ћеш га волети (Пс. 111:2, 3).

7. Како нам молитва помаже да развијемо страхопоштовање према Јехови?

7 Страхопоштовање према Јехови развијамо и тако што му се редовно молимо. Што му се чешће молимо, то нам он постаје стварнији. Сваки пут када га молимо за снагу да издржимо неку кушњу, постајемо свесни његове неизмерне моћи. Када му захваљујемо за то што је дао свог Сина за нас, подсећамо се на то колико нас воли. А када га преклињемо за помоћ да решимо неки проблем, подсећамо се на то колико је он мудар. Такве молитве продубљују наше поштовање према Јехови. Осим тога, помажу нам да се још чвршће држимо одлуке да ничим не нарушимо своје пријатељство с њим.

8. Како можемо задржати страхопоштовање према Богу?

8 Да бисмо задржали страхопоштовање према Богу, треба да проучавамо Библију с циљем да научимо нешто од добрих и лоших примера о којима се говори у њој. У наставку ћемо осмотрити пример двојице верних Јеховиних слугу. Биће речи о Авдији, управитељу двора краља Ахава, и о првосвештенику Јодају. Затим ћемо видети шта можемо научити од јудејског краља Јоаса, који је у почетку верно служио Јехови, али га је касније напустио.

БУДИ ХРАБАР ПОПУТ АВДИЈЕ

9. Како је страхопоштовање према Јехови утицало на Авдију? (1. Краљевима 18:3, 12).

9 У стиху у ком се Авдија b први пут спомиње у Библији пише: „Авдија се много бојао Јехове.“ (Прочитати 1. Краљевима 18:3, 12.) Како је тај здрав страх утицао на њега? Био је поштен и поуздан и зато га је краљ поставио за управитеља свог двора. (Упоредити с Немијом 7:2.) Осим тога, страхопоштовање према Јехови је улило Авдији изузетну храброст, која му је сигурно била потребна. Живео је током владавине злог краља Ахава који је „чинио оно што је зло у Јеховиним очима и био је гори од свих [краљева] који су били пре њега“ (1. Краљ. 16:30). Надаље, његова жена, краљица Језавеља, служила је Валу и толико је мрзела Јехову да је покушала да искорени праву религију из северног краљевства. Чак је побила многе Божје пророке (1. Краљ. 18:4). Нема сумње да је Авдија служио Јехови у тешко време.

10. Како је Авдија показао изузетну храброст?

10 Како је Авдија показао изузетну храброст? Када је Језавеља почела да прогони и убија Божје пророке, Авдија је сакрио 100 њих „у две пећине, по 50 у сваку, и доносио им хлеба и воде“ (1. Краљ. 18:13, 14). Да је Језавеља сазнала за то, сигурно би га погубила. Наравно, Авдија је био само човек и није желео да умре. Али он је толико волео Јехову и оне који су му служили да је био спреман да ризикује и сопствени живот ради њих.

Упркос забрани, брат храбро доставља литературу својим суверницима (Видети 11. одломак) d

11. Како данашње Јеховине слуге поступају по узору на Авдију? (Видети и слику.)

11 Данас многе Јеховине слуге живе у земљама у којима су наше активности забрањене. Та драга браћа и сестре указују властима дужно поштовање, али су по узору на Авдију одани искључиво Јехови (Мат. 22:21). Страхопоштовање према Богу показују тако што се првенствено покоравају њему, а не људима (Дела 5:29). То чине тако што и даље објављују добру вест и у тајности одржавају састанке (Мат. 10:16, 28). Труде се да њихова браћа и сестре добијају духовну храну која им је неопходна. Погледајмо шта можемо научити од Анрија који живи у једној афричкој земљи, у којој су наше активности неко време биле забрањене. Анри се током забране добровољно јавио да доставља литературу суверницима. Он је написао: „Не мислим да сам нарочито храбар. Зато сам уверен да ми је дубоко поштовање према Јехови улило храброст која ми је била потребна.“ Да ли и ти можеш бити храбар као Анри? Можеш, ако развијеш страхопоштовање према Богу.

БУДИ ВЕРАН ЈЕХОВИ ПОПУТ ПРВОСВЕШТЕНИКА ЈОДАЈА

12. Како су првосвештеник Јодај и његова жена показали изузетну верност Јехови?

12 Првосвештеник Јодај је осећао страхопоштовање према Јехови и зато му је био одан и подстицао је народ да му служи. То је нарочито дошло до изражаја када је Језавељина ћерка Готолија незаконито преузела власт у Јуди. Народ се с разлогом бојао Готолије. Била је толико окрутна и жељна власти да је покушала да побије све припаднике краљевске лозе – своје властите унуке! (2. Лет. 22:10, 11). Преживео је једино Јоас јер га је спасла Јодајева жена Јосавета. Она и њен муж су сакрили дете и бринули о њему. Тако су допринели томе да се сачува Давидова краљевска лоза. Јодај је и у позним годинама био одан Јехови и није дозволио да га страх од Готолије паралише (Посл. 29:25).

13. Како је Јодај поново доказао да је веран Јехови када је Јоас имао седам година?

13 Када је Јоас имао седам година, Јодај је поново доказао своју верност Јехови. Направио је план да Давидовог законитог наследника Јоаса постави за краља. Да је то пропало, Јодај би скоро сигурно изгубио живот. Али његов план је успео захваљујући Јеховиној помоћи. Јодај је уз подршку војних заповедника, поглавара народа и Левита поставио Јоаса за краља, а Готолија је погубљена (2. Лет. 23:1-5, 11, 12, 15; 24:1). Јодај је затим „склопио савез између Јехове и краља и народа, којим су се они обавезали да ће и даље бити Јеховин народ“ (2. Краљ. 11:17). Осим тога, „поставио је и вратаре на врата Јеховиног дома да не би улазио нико ко је због нечега био нечист“ (2. Лет. 23:19).

14. Како је Јехова исказао част Јодају?

14 Јехова је много пре тога рекао: „Ја ћу исказати част онима који мени исказују част.“ У складу с тим, он је наградио Јодаја (1. Сам. 2:30). Примера ради, запис о Јодајевим добрим делима сачуван је у Библији како бисмо ми нешто научили из њега (Римљ. 15:4). Поред тога, Јодај је имао посебну част да после смрти буде сахрањен „код краљева у Давидовом граду, јер је чинио добро у Израелу, служио правом Богу и бринуо о његовом дому“ (2. Лет. 24:15, 16).

Као првосвештеника Јодаја, и нас ће дубоко поштовање према Јехови покренути да помажемо својој браћи (Видети 15. одломак) e

15. Шта можемо научити из приче о Јодају? (Видети и слику.)

15 Прича о Јодају може помоћи свима нама да развијемо страхопоштовање према Богу. Старешине се могу угледати на Јодаја тако што увек траже начине да заштите скупштину (Дела 20:28). И старији могу нешто научити од њега. Када имају страхопоштовање према Јехови и верно му служе, могу допринети томе да се његова намера изврши. Он не сматра да они више ништа не вреде. Млади могу размишљати о томе како се Јехова опходио с Јодајем и угледати се на њега тако што ће се с поштовањем опходити са старијима, посебно са онима који већ дуги низ година верно служе Јехови (Посл. 16:31). На крају, сви можемо научити нешто од поглавара и Левита који су пружили подршку Јодају. Треба да пружамо подршку „онима који међу [нама] предводе“ тако што смо им послушни (Јевр. 13:17).

НЕМОЈ БИТИ ПОПУТ КРАЉА ЈОАСА

16. Из чега се види да се краљ Јоас потпуно отуђио од Јехове?

16 Краљу Јоасу је значила добра поука коју је добио од Јодаја (2. Краљ. 12:2). Захваљујући томе, млади краљ је желео да угоди Јехови. Али након Јодајеве смрти, почео је да слуша кнезове који нису служили Јехови. До чега је то довело? Он и његови поданици „почели су да служе обредним деблима и идолима“ (2. Лет. 24:4, 17, 18). Дубоко повређен, „Јехова им је слао своје пророке да их врате к њему“ али их они нису слушали. Нису слушали чак ни Јодајевог сина Захарију c, који не само што је био Јеховин пророк и свештеник већ је био и Јоасов рођак. У ствари, без трунке захвалности према породици којој је толико дуговао, краљ Јоас је наредио Захаријино убиство (2. Лет. 22:11; 24:19-22).

17. Како је Јоас прошао?

17 Јоас је изгубио страхопоштовање према Јехови и због тога је лоше прошао. Јехова је рекао: „Они који ме презиру, биће презрени“ (1. Сам. 2:30). Касније је малобројна сиријска војска поразила Јоасову „веома велику војску“ и тешко га ранила. Након што су Сиријци отишли, Јоаса су убиле његове слуге зато што је погубио Захарију. Тај зли краљ чак није био сматран достојним тога да буде сахрањен „у краљевској гробници“ (2. Лет. 24:23-25).

18. Према Јеремији 17:7, 8, шта треба да радимо да не бисмо постали као Јоас?

18 Шта можемо научити из Јоасовог примера? Он је био попут дрвета с плитким кореном које зависи од потпорног стуба. Када више није било тог стуба, Јодаја, и када су задували ветрови отпадништва, Јоас се такорећи срушио. То је упечатљив подсетник да наше страхопоштовање према Богу не сме зависити само од доброг утицаја суверника, укључујући и чланове наше породице. Да бисмо остали духовно јаки, морамо јачати своју оданост и страхопоштовање према Богу тако што ћемо често проучавати, дубоко размишљати и молити се. (Прочитати Јеремију 17:7, 8; Кол. 2:6, 7.)

19. Шта Јехова очекује од нас?

19 Јехова од нас не тражи пуно. Оно што очекује записано је у Проповеднику 12:13: „Бој се правог Бога и држи се његових заповести, јер то је све што се тражи од човека.“ Ако се бојимо Бога, моћи ћемо да се суочимо са свим испитима вере и остаћемо непоколебљиви попут Авдије и Јодаја. Ништа неће моћи да наруши наше пријатељство с Јеховом.

ПЕСМА 3 Јехова нам улива снагу и наду

a Реч „страх“ у Светом писму има широко значење. У зависности од контекста, може се односити на изузетно јак страх, на поштовање или страхопоштовање. Овај чланак ће нам помоћи да развијемо исправан страх од нашег небеског Оца, страх који ће нам дати снагу да му храбро и верно служимо.

b Овде није реч о пророку Авдији који је живео вековима касније и који је написао библијску књигу која носи његово име.

c У Матеју 23:35 пише да је Захарија био Варахијин син. Претпоставља се да је Јодај имао два имена, као што је био случај с још неким људима из Библије. (Упоредити Матеја 9:9 с Марком 2:14.) Могуће је и да је Варахија био Захаријин деда или даљи предак.

d ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Приказ ситуације из стварног живота – брат доставља литературу у земљи у којој су наше активности забрањене.

e ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Млађа сестра учи од старије сестре како да сведочи телефоном; старији брат храбро сведочи на јавном месту; брат који има пуно искуства обучава друге како се одржава Дворана Краљевства.