Пређи на садржај

Пређи на садржај

31. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Да ли очекујеш „град који има праве темеље“?

Да ли очекујеш „град који има праве темеље“?

Очекивао је град који има праве темеље, чији је градитељ и творац Бог (ЈЕВР. 11:10)

ПЕСМА 22 Краљевство је спремно

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Чега су се неки одрекли и зашто су били спремни на то?

МИЛИОНИ Божјих слугу су спремни на одрицања. Многа браћа и сестре су одлучили да не ступе у брак. Неки брачни парови су одлучили да за сада немају децу. Многе породице воде једноставан живот. Сви они донели су те одлуке из једног важног разлога – желе да у што већој мери служе Јехови. Задовољни су оним што имају и уверени су да ће им Јехова обезбедити све што им је заиста потребно. Да ли ће због тога доживети разочарање? Неће! На основу чега можемо бити сигурни у то? Између осталог, на основу онога што је Јехова учинио за Аврахама, који је постао „отац свима који верују“ (Римљ. 4:11).

2. (а) Према Јеврејима 11:8-10, 16, зашто је Аврахам био спреман да напусти Ур? (б) О чему ће бити речи у овом чланку?

2 Аврахам је био спреман да напусти удобан живот у Уру. Зашто? Зато што је чекао „град који има праве темеље“. (Прочитати Јеврејима 11:8-10, 16.) Какав је то град? С каквим се проблемима Аврахам суочавао док је чекао да тај град буде изграђен? И како се можемо угледати на Аврахама и оне који данас следе његов пример? Овај чланак ће пружити одговоре на та питања.

ШТА ЈЕ „ГРАД КОЈИ ИМА ПРАВЕ ТЕМЕЉЕ“?

3. Шта је град који је Аврахам очекивао?

3 Град који је Аврахам очекивао јесте Божје Краљевство. То Краљевство сачињавају Исус Христ и 144 000 помазаних хришћана. Павле је о том Краљевству говорио као о „граду живог Бога, небеском Јерусалиму“ (Јевр. 12:22; Откр. 5:8-10; 14:1). Исус је поучавао своје ученике да се моле да то Краљевство дође да би Божја воља била на земљи као што је на небу (Мат. 6:10).

4. Према Постанку 17:1, 2, 6, колико је Аврахам знао о граду, то јест Краљевству које је Бог обећао?

4 Да ли је Аврахам знао све појединости о Божјем Краљевству? Није. То је вековима била „света тајна“ (Еф. 1:8-10; Кол. 1:26, 27). Али Аврахам је знао да ће неки његови потомци постати краљеви. Јехова му је баш то обећао. (Прочитати Постанак 17:1, 2, 6.) Аврахам је имао толико јаку веру у Божја обећања да је такорећи могао да види Месију, који ће бити Краљ Божјег Краљевства. Зато је Исус рекао Јудејцима свог времена: „Ваш отац Аврахам веома се радовао нади да ће видети мој дан. Он га је видео и обрадовао се“ (Јов. 8:56). Очигледно је Аврахам знао да ће неки његови потомци бити део Јеховиног Краљевства и био је спреман да чека да Јехова испуни то обећање.

Како је Аврахам показао веру у Јеховина обећања? (Видети 5. одломак)

5. Како знамо да је Аврахам чекао град чији је градитељ Бог?

5 Како је Аврахам показао да чека Божје Краљевство, то јест град чији је градитељ Бог? Као прво, Аврахам није постао поданик ниједног земаљског краљевства. Живео је као номад и нигде се није трајно населио нити је икада пружио подршку неком људском краљу. Осим тога, Аврахам није покушао да успостави своје краљевство. Био је послушан Јехови и чекао је да он испуни своје обећање. Тиме је показао изузетну веру у Јехову. Погледајмо неке од проблема с којима се суочавао и шта можемо научити од њега.

С КОЈИМ ПРОБЛЕМИМА СЕ АВРАХАМ СУОЧАВАО?

6. Какав је град био Ур?

6 Аврахам је напустио град у ком су услови за живот били добри и који је био развијен и безбедан. Штитиле су га масивне зидине и с три стране је био окружен дубоким каналима с водом. Његови становници су били образовани, добро су читали, писали и познавали математику. По свему судећи, град је био и трговачки центар. У њему је пронађен велики број пословних докумената. Људи су живели у кућама од цигле са омалтерисаним и окреченим зидовима. Неке од тих кућа су имале по 13, 14 соба које су окруживале поплочано двориште.

7. Зашто је Аврахам морао да се поузда у Јеховину заштиту?

7 Аврахам је морао да се поузда да ће Јехова штитити њега и његову породицу. Зашто? Присети се да су он и Сара напустили сигурност и удобност свог дома у Уру како би у Ханану живели у шатору под ведрим небом. Више их нису штитиле дебеле зидине и дубоки канали. Били су лака мета за непријатеље.

8. Са чим се Аврахам суочавао у једном периоду?

8 Иако је Аврахам поступао по Божјој вољи, у једном периоду му је било тешко да прехрани породицу. Страховита глад погодила је земљу у коју га је Јехова послао. Глад је била толико велика да је Аврахам одлучио да се на неко време с породицом пресели у Египат. Међутим, док су били у Египту, Сара је била одведена на фараонов двор. Замисли само колико је Аврахам био забринут док Јехова није приморао фараона да му врати Сару (Пост. 12:10-19).

9. Какве породичне проблеме је имао Аврахам?

9 Аврахам је имао и породичне проблеме. Његова вољена жена Сара није могла да има деце. Деценијама су морали да живе с тим горким разочарањем. На крају је Сара Аврахаму дала своју слушкињу Агару како би преко ње добили децу. Али када је Агара затруднела са Исмаилом, почела је да презире Сару. Ситуација је постала толико тешка да је Сара отерала Агару од куће (Пост. 16:1-6).

10. Како је Аврахамово поуздање у Јехову било на испиту због Исмаила и Исака?

10 Сара је коначно затруднела и родила Аврахаму сина коме је он дао име Исак. Аврахам је волео и Исмаила и Исака. Али пошто је Исмаило малтретирао Исака, Аврахам је био принуђен да отера њега и Агару (Пост. 21:9-14). Касније је Јехова од Аврахама тражио да Исака принесе као жртву (Пост. 22:1, 2; Јевр. 11:17-19). У оба случаја, Аврахам је морао да се поузда да ће Јехова учинити оно што је обећао за његове синове.

11. Зашто је Аврахам морао стрпљиво да чека на Јехову?

11 Током читавог тог периода, Аврахам је морао да учи да стрпљиво чека на Јехову. Вероватно је имао преко 70 година када је с породицом напустио Ур (Пост. 11:31–12:4). Око 100 година је живео под шаторима и лутао хананском земљом. Умро је када је имао 175 година (Пост. 25:7). Није доживео да види испуњење Јеховиног обећања да ће земљу у којој је живео дати његовим потомцима. И није доживео време када је Божје Краљевство успостављено. Па ипак, за Аврахама се каже да је умро „стар и задовољан животом“ (Пост. 25:8). Упркос свим проблемима, Аврахам је сачувао јаку веру и био је спреман да чека на Јехову. Шта му је помогло да истраје? То што га је целог живота Јехова чувао и поступао с њим као с пријатељем (Пост. 15:1; Ис. 41:8; Јак. 2:22, 23).

Попут Аврахама и Саре, како Божје слуге показују веру и стрпљење? (Видети 12. одломак) *

12. Шта ми очекујемо и шта ћемо осмотрити?

12 Попут Аврахама, ми очекујемо град који има праве темеље. Међутим, ми не чекамо да он буде изграђен. Божје Краљевство је успостављено 1914. и има потпуну власт на небу (Откр. 12:7-10). Али ми очекујемо да потпуно завлада и над земљом. Док чекамо да се то деси, суочавамо се с многим ситуацијама налик оним кроз које су Аврахам и Сара прошли. Да ли Јеховине слуге у савремено доба поступају попут Аврахама? Животне приче објављене у Стражарској кули показују да многи данас имају јаку веру и стрпљење попут Аврахама и Саре. Погледајмо шта можемо научити из неких од тих прича.

УГЛЕДАЛИ СУ СЕ НА АВРАХАМА

Бил Волден је био спреман на одрицања и Јехова га је благословио

13. Шта учимо од брата Волдена?

13 Буди спреман на одрицања. Да бисмо Божји град, то јест Краљевство, ставили на прво место у животу морамо, попут Аврахама, бити спремни да се нечега одрекнемо како бисмо угодили Богу (Мат. 6:33; Мар. 10:28-30). Погледајмо пример брата Била Волдена *. Неколико месеци пре него што је 1942. добио диплому инжењера архитектуре, почео је да проучава с Јеховиним сведоцима. Један професор му је нашао посао и могао је да почне да ради одмах по завршетку студија, али Бил је то одбио. Рекао му је да је одлучио да се одрекне каријере како би што више служио Богу. Кратко након тога, био је позван у војску. Пошто није хтео да служи војни рок, био је осуђен на новчану казну од 10 000 долара и пет година затвора. Ослобођен је након три године. Касније је позван у школу Галад и служио је као мисионар у Африци. Након венчања је са супругом Евом наставио да служи у Африци, што је подразумевало одрицања. На крају су се вратили у Сједињене Државе како би бринули о Биловој мајци. У закључку своје животне приче, Бил каже: „Очи ми се напуне сузама када размишљам о томе што имам дивну част да већ 70 година служим Јехови. Често му захваљујем што ме је усмеравао тако да служење њему буде мој животни позив.“ Да ли пуновремена служба може постати и твој животни позив?

Елена и Аристотелис Апостолидис осетили су како им Јехова даје снагу

14-15. Шта учимо од брачног пара Апостолидис?

14 Немој очекивати живот без проблема. Од Аврахама учимо да ни они који читав свој живот посвете служењу Јехови нису поштеђени проблема (Јак. 1:2; 1. Петр. 5:9). Погледајмо како то потврђује оно што је доживео брат Аристотелис Апостолидис *. Он се крстио 1946. у Грчкој, а 1952. верио се са Еленом која је имала исте циљеве као и он. Међутим, Елена се разболела и лекари су открили да има тумор на мозгу. Оперисали су је, али неколико година након венчања, тумор се поново појавио. Поново су је оперисали, али овога пута Елена је остала делимично парализована и центар за говор јој је био оштећен. Упркос својој болести и противљењу власти, она је наставила да ревно проповеда.

15 Аристотелис је бринуо о својој жени 30 година. Током тог времена служио је као старешина, био у конгресним одборима и помагао на изградњи Конгресне дворане. Елена је 1987. била тешко повређена док је проповедала. Три године је била у коми, а затим је умрла. На крају своје животне приче, Аристотелис је рекао: „Током година, искушавајуће околности, тешки изазови и неочекивани догађаји захтевали су изузетно велику упорност и издржљивост. Па ипак, Јехова ми је увек давао потребну снагу да превазиђем те проблеме“ (Пс. 94:18, 19). Јехова заиста воли оне који за њега чине све што могу упркос проблемима!

Одри Хајд је сачувала позитиван став тако што се усредсредила на будућност

16. Који савет је брат Нор дао својој жени?

16 Гледај на будућност. Аврахам је био усредсређен на благослове које ће му Јехова дати и то му је помогло да се суочи с проблемима. Сестра Одри Хајд * се трудила да задржи позитиван став иако је њен први муж Натан Нор умро од рака, а други муж Глен Хајд патио од Алцхајмерове болести. Одри је испричала да јој је помогло нешто што јој је брат Нор рекао неколико недеља пре него што је умро. Она каже: „Натан ме је подсетио: ’Након смрти, наша нада је сигурна и више никада нећемо морати да патимо.‘ Затим ме је подстакао: ’Гледај напред, јер тамо је твоја награда.‘ [...] Додао је: ’Буди запослена – буди заокупљена помагањем другима. То ће ти донети радост у животу.‘“ Заиста је добар савет истрајно чинити добро за друге и радовати се „због своје наде“ (Римљ. 12:12).

17. (а) Зашто имамо добре разлоге да се усредсредимо на будућност? (б) Како ће нам поступање у складу с Михејем 7:7 помоћи да у будућности добијемо благослове?

17 Данас имамо више разлога него икад да се усредсредимо на будућност. Светски догађаји јасно показују да живимо у завршном делу последњих дана овог света. Ускоро више нећемо чекати да град који има праве темеље преузме потпуну власт над земљом. Један од благослова који нас очекују јесте и сусрет с вољенима који ће ускрснути. Тада ће Јехова наградити Аврахама за веру и стрпљење тако што ће њега и његову породицу вратити у живот на земљи. Хоћеш ли бити тамо да их дочекаш? Бићеш ако си попут Аврахама спреман на одрицања зарад Божјег Краљевства, ако сачуваш веру упркос проблемима и ако научиш да стрпљиво чекаш на Јехову. (Прочитати Михеја 7:7.)

ПЕСМА 74 Певајмо песму Краљевства

^ одл. 5 Наше стрпљење, а понекад и вера могу бити на испиту када чекамо да се неко обећање испуни. Како нам Аврахамов пример може помоћи да ојачамо своју одлучност да стрпљиво чекамо испуњење Јеховиних обећања? И шта можемо научити од неких Јеховиних слугу у савремено доба?

^ одл. 13 Животна прича брата Волдена објављена је у Стражарској кули од 1. децембра 2013, стр. 8-10.

^ одл. 14 Животна прича брата Апостолидиса објављена је у Стражарској кули од 1. фебруара 2002, стр. 24-28.

^ одл. 16 Животна прича сестре Хајд објављена је у Стражарској кули од 1. јула 2004, стр. 23-29.

^ одл. 56 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Старији брачни пар ревно служи Јехови упркос проблемима. Вера им је јака јер су усредсређени на Јеховина обећања за будућност.