Пређи на садржај

Пређи на садржај

34. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Ти си драгоцен део Јеховине скупштине

Ти си драгоцен део Јеховине скупштине

Као што је тело једно, а има много делова – и сви делови тог тела, иако их је много, чине једно тело – тако је и са Христом (1. КОР. 12:12)

ПЕСМА 101 Сарађујмо у јединству

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Коју част сви имамо?

ВЕЛИКА је част бити део Јеховине скупштине! Уживамо у миру и радосни смо док служимо Јехови с нашом браћом и сестрама. Која је твоја улога у скупштини?

2. Које поређење је апостол Павле користио у неким својим посланицама?

2 О теми овог чланка можемо много научити из једног поређења које је апостол Павле користио у неколико посланица. У свакој од њих Павле је упоредио скупштину с људским телом, а појединце у њој с деловима тела (Римљ. 12:4-8; 1. Кор. 12:12-27; Еф. 4:16).

3. Које три поуке ћемо осмотрити у овом чланку?

3 У овом чланку ћемо осмотрити три важне поуке из Павловог поређења. Као прво, видећемо да свако од нас има место * у Јеховиној скупштини. Као друго, сазнаћемо шта можемо учинити ако нам је тешко да разумемо која је наша улога у њој. И као треће, видећемо зашто је важно да дамо све од себе да испунимо ту улогу.

СВАКО ОД НАС ИМА СВОЈУ УЛОГУ У ЈЕХОВИНОЈ СКУПШТИНИ

4. Коју поуку налазимо у Римљанима 12:4, 5?

4 Прва поука из Павловог поређења јесте да свако од нас има важно место у Јеховиној породици. Павле најпре каже: „Као што се тело састоји од много делова, а немају сви исту улогу, тако смо и ми, иако нас је много, једно тело у јединству с Христом, а као појединци смо делови тела који зависе једни од других“ (Римљ. 12:4, 5). Шта је тиме хтео да каже? Свако од нас има другачију улогу у скупштини, али свако је драгоцен.

Имамо различите улоге у скупштини, али свако од нас је драгоцен (Видети одломке 5-12) *

5. Шта је Јехова дао скупштини?

5 Када размишљаш о различитим улогама у скупштини, можда најпре помислиш на браћу која предводе (1. Сол. 5:12; Јевр. 13:17). Тачно је да је преко Христа Јехова дао скупштини „људе на дар“ (Еф. 4:8). Међу њима су чланови Водећег тела, помоћници у одборима Водећег тела, чланови Одбора подружница, покрајински надгледници, инструктори у различитим школама, старешине и слуге помоћници. Сва та браћа су наименована светим духом да брину о Јеховином драгоценом стаду и да јачају скупштину (1. Петр. 5:2, 3).

6. Према 1. Солуњанима 2:6-8, шта је циљ браћи која су наименована светим духом?

6 Браћа су наименована светим духом за различите одговорности. Различити делови тела, као што су руке и ноге, доприносе добробити целог тела. Исто тако, браћа која су наименована светим духом доприносе добробити целе скупштине својим марљивим радом. Они не очекују да им други одају признање за то. Њихов циљ је да јачају и храбре своју браћу и сестре. (Прочитати 1. Солуњанима 2:6-8.) Захвални смо Јехови за ту несебичну, духовно зрелу браћу!

7. Које благослове имају они који су у пуновременој служби?

7 Неки у скупштини служе као мисионари, специјални или стални пионири. У целом свету има много такве браће и сестара који су свој живот посветили проповедању и стварању ученика. Тако су многима помогли да постану Христови ученици. Премда те пуновремене слуге углавном немају много у материјалном погледу, живот им је испуњен Јеховиним благословима (Мар. 10:29, 30). Ми волимо ту драгу браћу и сестре и захвални смо што су они део скупштине.

8. Зашто је сваки објавитељ добре вести драгоцен Јехови?

8 Да ли само наименована браћа и они који су у пуновременој служби дају важан допринос скупштини? Не. Сваки објавитељ добре вести много значи Богу и скупштини (Римљ. 10:15; 1. Кор. 3:6-9). Један од најважнијих циљева скупштине је стварање ученика нашег Господа Исуса Христа (Мат. 28:19, 20; 1. Тим. 2:4). Сви који проповедају, како крштени тако и некрштени објавитељи, труде се да у што већој мери учествују у томе (Мат. 24:14).

9. Због чега ценимо наше сестре?

9 Јехова је нашим сестрама дао достојанствену улогу у скупштини. Он цени супруге, мајке, удовице и неудате сестре које му одано служе. У Библији се похвално говори о многим изузетним женама које су својим делима угодиле Богу. Оне су одличан пример због своје мудрости, вере, ревности, храбрости, великодушности и добрих дела (Лука 8:2, 3; Дела 16:14, 15; Римљ. 16:3, 6; Фил. 4:3; Јевр. 11:11, 31, 35). Веома смо захвални Јехови што у скупштинама служимо са сестрама које имају те предивне особине!

10. Због чега су наша старија браћа и сестре драгоцени?

10 Старија браћа и сестре су такође благослов за скупштину. Неки од њих су цео живот посветили служењу Јехови. Други су упознали истину недавно. Али сви они се можда боре са различитим здравственим проблемима који прате позне године. Због тога можда не могу да учине много у скупштини и у служби. Па ипак, они проповедају колико могу и користе своју снагу да би храбрили и поучавали друге. Нама много значи њихово искуство. Они су драгоцени и Јехови и нама (Посл. 16:31).

11-12. Чиме су те охрабрили млади у твојој скупштини?

11 Немојмо заборавити ни наше младе. Није им нимало лако јер одрастају у Сатанином свету који је прожет његовим злим идејама (1. Јов. 5:19). Свима нам је драго када видимо како наши млади коментаришу на састанцима, учествују у служби и одважно бране своја уверења. Драги наши млади, будите уверени да сте важан део скупштине! (Пс. 8:2).

12 Међутим, нека наша браћа и сестре мисле да не могу много да пруже скупштини. Шта свакоме може помоћи да се увери у то да има своје место у скупштини? Хајде да видимо.

БУДИ СВЕСТАН СВОЈЕ УЛОГЕ У СКУПШТИНИ

13-14. Због чега неки мисле да нису вредни скупштини?

13 Размислимо о другој поуци из Павловог поређења. Он скреће пажњу на проблем који многи имају – тешко им је да поверују да су вредни скупштини. Павле је написао: „Ако нога каже: ’Нисам рука и зато нисам део тела‘, не значи да због тога није део тела. И ако ухо каже: ’Нисам око и зато нисам део тела‘, не значи да због тога није део тела“ (1. Кор. 12:15, 16). Шта је тиме хтео да истакне?

14 Ако поредиш себе с другима, помислићеш да немаш шта да пружиш скупштини. Неки у скупштини су вешти учитељи, добри организатори или искусни пастири. Можда мислиш да никад нећеш бити тако добар као они. То показује да си понизан и скроман (Фил. 2:3). Али буди опрезан. Ако се стално упоређујеш са онима који имају изузетне способности, разочараћеш се у себе. Можда ћеш чак помислити да за тебе нема места у скупштини. Како се можеш изборити с таквим осећањима?

15. Према 1. Коринћанима 12:4-11, чега треба да будемо свесни?

15 Узми у обзир следеће: Јехова је дао неким хришћанима у првом веку дарове духа, али нису сви добили исти дар. (Прочитати 1. Коринћанима 12:4-11.) Иако им је Јехова дао различите дарове и способности, сваки хришћанин му је био драгоцен. Ми не добијамо такве дарове, али Јехова исто гледа и на нас. Можда немамо сви исте способности, али сви смо му драгоцени.

16. Који Павлов савет треба да применимо?

16 Не треба да се упоређујемо с другом браћом и сестрама, већ да применимо савет који је апостол Павле дао: „Нека свако испита своје поступке, па ће разлог за задовољство наћи у самом себи, а не у упоређивању с другима“ (Гал. 6:4).

17. Зашто је добро да применимо Павлов савет?

17 Ако на темељу Павловог савета анализирамо своје поступке, увидећемо да имамо таленте и способности које други немају. Примера ради, неки старешина можда није добар говорник, али је зато веома делотворан у служби проповедања. Можда није добар организатор, али је познат као брижан пастир ком се објавитељи радо обраћају за савет. Или је познат по томе што је гостољубив (Јевр. 13:2, 16). Када смо свесни својих врлина и способности, бићемо задовољни оним што можемо да урадимо за скупштину. И вероватно нећемо завидети онима који имају способности које ми немамо.

18. Шта ће нам помоћи да будемо вештији у служби?

18 Без обзира на своју улогу у скупштини, сви треба да се трудимо да будемо вештији у служби и да развијамо своје способности. Да би нам помогао у томе, Јехова нам путем своје организације пружа одличну поуку. На пример, на састанку радним даном учимо како да будемо делотворнији у служби. Да ли примењујеш све савете које добијамо на том састанку?

19. Како можеш остварити циљ да похађаш Школу за објавитеље Краљевства?

19 Изузетну обуку пружа и Школа за објавитеље Краљевства. Њу могу похађати браћа и сестре који су у пуновременој служби и имају између 23 и 65 година. Можда ти та школа изгледа као недостижан циљ. Али немој размишљати о томе зашто не можеш да је похађаш, већ запиши због чега желиш да будеш у тој школи. Затим направи план који ће ти помоћи да испуниш неопходне услове. Ако се ослониш на Јехову и уложиш труд, можеш остварити тај циљ иако ти је у почетку изгледао недостижно.

КОРИСТИ СВОЈЕ СПОСОБНОСТИ ДА ЈАЧАШ СКУПШТИНУ

20. Коју поуку налазимо у Римљанима 12:6-8?

20 Трећу поуку из Павловог поређења налазимо у Римљанима 12:6-8. (Прочитати.) Ту Павле понавља да сви у скупштини имају различите дарове. Потом истиче да своје дарове треба да користимо да бисмо јачали и храбрили браћу и сестре.

21-22. Шта учимо од Роберта и Феличеа?

21 Размислимо о ономе што се десило Роберту *. Након што је служио у иностранству, био је позван да служи у Бетелу у својој земљи. Премда су му браћа објаснила да разлог за ту промену није неки његов пропуст, он је рекао: „Доживео сам то као неуспех и месецима су ме мучила негативна осећања. У неким тренуцима сам помишљао да прекинем с бетелском службом.“ Шта је Роберту помогло да поново буде радостан? Један други старешина га је подсетио да нас је Јехова у сваком претходном виду службе припремао да још боље обављамо службу која нам је сада поверена. Роберт је схватио да не треба да живи у прошлости већ да се усредсреди на садашњост.

22 Брат Феличе Епископо се суочио са сличним осећањима. Он и његова супруга су 1956. завршили школу Галад и потом су служили у Боливији, у покрајинској служби. А онда су 1964. постали родитељи. Феличе каже: „Било нам је тешко да оставимо службу коју смо толико волели. Морам признати да сам провео годину дана сажаљевајући себе. Али уз Јеховину помоћ променио сам став и посветио се улози родитеља.“ Да ли се и ти осећаш попут Роберта или Феличеа? Да ли си обесхрабрен јер више не служиш у истом својству као раније? Ако је тако, бићеш срећнији ако промениш став и усредсредиш се на оно што сада можеш урадити да би служио Јехови и својој браћи. Буди активан, користи своје дарове и способности да помажеш другима и јачаш скупштину. То ће ти донети радост.

23. За шта треба да издвајамо време и о чему ће бити речи у следећем чланку?

23 Свако од нас је драгоцен Јехови. Он жели да се осећамо као део његове породице. Ако издвајамо време да размишљамо о томе како можемо јачати своје сувернике и затим се трудимо да то и радимо, увек ћемо се осећати као део скупштине. Али како гледамо на друге у скупштини? Како можемо показати да их ценимо? О тој важној теми биће речи у следећем чланку.

ПЕСМА 24 Пођимо на Јеховину гору

^ одл. 5 Сви желимо да осетимо да нас Јехова цени. Али понекад се можда питамо где је наше место у Јеховиној организацији. Овај чланак ће нам помоћи да увидимо да свако од нас има важну улогу у скупштини.

^ одл. 3 ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: Наше место, то јест улога у Јеховиној скупштини, представља све оно што чинимо да бисмо градили и јачали скупштину. Оно не зависи од нашег расног или националног порекла, од економског и друштвеног статуса, као ни од културе и степена образовања.

^ одл. 21 Име је промењено.

^ одл. 63 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: На три слике приказано је шта се дешава пре, током и након састанка. 1. слика: Старешина срдачно поздравља госта, млади брат припрема озвучење, млађа сестра разговара са старијом. 2. слика: Млади и стари се јављају за коментар током Разматрања Стражарске куле. 3. слика: Брачни пар чисти Дворану Краљевства. Мајка показује ћеркици како да убаци прилог у кутију. Млади брат сређује литературу, док други брат храбри старију сестру.