Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао овогодишња издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Како треба да се понашамо према помазаницима?

Ценимо њихову веру, али им не поклањамо претерану пажњу. Не желимо да ласкамо „истакнутим људима“ (Јуд. 16, фусн.). Не постављамо им питања у вези с њиховом надом (w20.01, стр. 29).

Шта те уверава да те Јехова примећује?

Библија показује да је Јехова знао све о теби и пре него што си се родио. Он слуша твоје молитве. Зна о чему размишљаш, шта ти је у срцу и твоји поступци утичу на њега (1. Лет. 28:9; Посл. 27:11). Он те је привукао к себи (w20.02, стр. 12).

Када треба да говоримо, а када да ћутимо?

Треба да говоримо о Јехови и то радо чинимо. Треба нешто да кажемо и кад видимо да је неко на путу да уради нешто погрешно. Старешине дају савете када је то потребно. С друге стране, не постављамо питања о нашим активностима у земљама под забраном нити преносимо другима појединости о томе. Не откривамо поверљиве информације (w20.03, стр. 20-21).

У чему се скакавци из 2. поглавља Јоила разликују од оних из 9. поглавља Откривења?

У Јоилу 2:20-29 пише да ће Бог отерати скакавце и да ће надокнадити штету коју су они нанели. Након тога, Бог излива свој дух. То се испунило током вавилонског напада на Израел и касније. У Откривењу 9:1-11, са скакавцима су упоређени помазаници који у наше време објављују Божје пресуде против овог злог света, што тешко погађа оне који су део тог света (w20.04, стр. 3-6).

Ко је данас краљ севера?

Русија и њени савезници. Они директно утичу на Божје слуге, тако што им забрањују да проповедају и показују да их мрзе. Краљ севера се бори за превласт са краљем југа (w20.05, стр. 13).

Да ли „плод духа“ укључује само девет особина које се спомињу у Галатима 5:22, 23?

Не. Свети дух нам помаже да развијамо и друге добре особине, као што је праведност (Еф. 5:8, 9; w20.06, стр. 17).

Зашто морамо пазити шта постављамо на друштвене мреже?

Оно што постављамо на друштвене мреже може оставити утисак да се хвалимо и да нисмо понизни (w20.07, стр. 6-7).

Шта хришћани могу научити од искусних рибара?

Рибари лове тамо где има рибе и у право време. Умеју да користе одговарајућу опрему. Храбри су јер раде и у тешким временским условима. И ми треба да поступамо попут њих када идемо у службу (w20.09, стр. 5).

Како можемо помоћи онима с којима проучавамо да још више заволе Јехову?

Можемо их подстаћи да свакодневно читају Библију и да размишљају о томе. Можемо их научити и да се моле (w20.11, стр. 4).

На кога се односе речи: „У Христу [ће] сви оживети“? (1. Кор. 15:22)

Апостол Павле није рекао да ће сви људи ускрснути. Он је говорио о помазаним хришћанима који су „посвећени у јединству са Христом Исусом“ (1. Кор. 1:2; 15:18; w20.12, стр. 5-6).

Шта ће помазаници радити након што ускрсну „у трен ока, на звук последње трубе“? (1. Кор. 15:51-53)

Они ће са Христом владати над народима „гвозденом палицом“ (Откр. 2:26, 27; w20.12, стр. 12-13).