Пређи на садржај

Пређи на садржај

Великодушност доноси благослове

Великодушност доноси благослове

ЖРТВЕ су одувек биле укључене у обожавање Бога. На пример, Израелци су приносили животињске жртве, а хришћани су одувек познати по томе што приносе Богу „жртву хвале“. Међутим, постоје и друге жртве које радују Бога (Јевр. 13:15, 16). Оне доносе благослов и радост онима који их приносе. Погледајмо неке примере.

Израелка по имену Ана живела је у древно доба и верно је служила Јехови. Међутим, била је нероткиња, а силно је желела да има потомство. Зато је молила Јехову да јој да сина и заветовала му се следећим речима: „Ја ћу га дати теби, Јехова, за све дане његовог живота“ (1. Сам. 1:10, 11). Након неког времена, Јехова је услишио Анину молитву и она је родила сина и дала му име Самуило. Након што је Самуило престао да сиса, она га је одвела у Јеховин дом, баш као што се и заветовала. Јехова је благословио Ану због њеног несебичног духа, тако да је добила још петоро деце, а Самуило је постао Јеховин пророк и библијски писац (1. Сам. 2:21).

Попут Ане и Самуила, и хришћани данас имају част да свој живот користe да би служили свом Створитељу. Исус је рекао да ће свака жртву коју начинимо да бисмо служили Богу, бити богато награђена (Мар. 10:28-30).

Једна хришћанка из првог века, по имену Дорка, била је „богата добрим делима и помагала је сиромашнима“. Нажалост, „она се разболела и умрла“, па је скупштина много жалила за њом. Када су њени суверници чули да је Петар у близини, одмах су га позвали да дође. Замислите само колико су били срећни када је Петар ускрснуо Дорку. То је био први забележен случај да је један апостол ускрснуо неку особу! (Дела 9:36-41). Бог није заборавио Доркине жртве и њену великодушност (Јевр. 6:10). Запис о њој је сачуван у Божјој Речи као добар пример који треба да опонашамо.

Апостол Павле је такође диван пример Божјег слуге који је великодушно поклањао своје време и пажњу другима. Зато је могао да напише хришћанима у Коринту: „Ја ћу врло радо све потрошити и самог себе истрошити за ваше душе“ (2. Кор. 12:15). Павле је искусио да жртвовање за друге доноси не само лично задовољство, већ што је још важније, Јеховин благослов и његову наклоност (Дела 20:24, 35).

Јасно је да Јехова ужива када своје време и снагу користимо да бисмо подупирали Краљевство и помагали суверницима. Али постоје ли и други начини на које можемо подупрети Краљевство? Постоје. Част Богу можемо показати и својим добровољним прилозима. Они се користе за унапређивање дела проповедања, у шта спада и подупирање мисионара и других специјалних пуновремених слугу. Поред тога, наши добровољни прилози се користе за припремање и превођење наше литературе и видео материјала, пружање помоћи у време природних катастрофа, као и за изградњу Дворана Краљевства. Нашу великодушност Јехова ће сигурно благословити. А још важније је то што му одајемо част тиме што му дајемо оно што је вредно (Посл. 3:9; 11:25).