Пређи на садржај

Пређи на садржај

Не дозволимо да нас ишта лиши наше награде

Не дозволимо да нас ишта лиши наше награде

Нека вас нико не лиши награде (КОЛ. 2:18)

ПЕСМЕ: 122, 139

1, 2. (а) Којој награди се радују Божје слуге? (б) Шта ће нам помоћи да останемо усредсређени на своју награду? (Видети слику на почетку чланка.)

ПОПУТ апостола Павла, и помазани хришћани у наше време се радују „награди небеског Божјег позива“ (Фил. 3:14). Једва чекају да заједно с Христом служе у његовом небеском Краљевству и помогну људима да дођу до савршенства (Откр. 20:6). То је заиста предивна нада! С друге стране, друге овце очекују другачију награду. Они се радују што ће моћи вечно да живе на земљи (2. Петр. 3:13).

2 Апостол Павле је рекао помазаним хришћанима шта морају да раде како би остали верни и добили награду којој се надају. Рекао им је: „Мислите на оно што је на небу“ (Кол. 3:2). Дакле, да би добили награду, било је неопходно да задрже у мислима своју наду (Кол. 1:4, 5). У ствари, размишљање о благословима које је Јехова обећао, свима нама помаже да останемо усредсређени на своју награду, било да је то живот на небу, било на земљи (1. Кор. 9:24).

3. На које опасности је апостол Павле упозорио хришћане?

3 Надаље, Павле је упозорио хришћане на опасности које су могле да их лише награде. На пример, он је писао скупштини у Колосима о лажним хришћанима који су желели да стекну Божју наклоност држањем Закона, а не исказивањем вере у Христа (Кол. 2:16-18). Павле је говорио о опасностима које и нас данас могу лишити награде. Наиме, говорио је о томе како се одупрети неморалним жељама и шта радити када искрсну проблеми у скупштини или у породици. Савети које је тада дао и нама данас могу помоћи. Сада ћемо размотрити неке од савета које је с љубављу дао хришћанима у Колосима.

ОДУПРИМО СЕ НЕМОРАЛНИМ ЖЕЉАМА

4. Зашто нас неморалне жеље могу лишити наше награде?

4 Након што је подсетио своју браћу на предивну наду коју имају, Павле је написао: „Усмртите, дакле, оно што је земаљско у вашим удовима: блуд, нечистоћу, полну пожуду, злу жељу и лакомство“ (Кол. 3:5). Неморалне жеље могу бити веома јаке и због њих можемо изгубити добар однос с Јеховом и своју наду. Један брат, који je починио неморал, након што је враћен у скупштину, рекао је како су неморалне жеље утицале на њега: „Оне су ме толико вукле да нисам могао да престанем док није било касно.“

5. Како се можемо заштитити када се нађемо у некој опасности?

5 Постоје ситуације када смо нарочито у опасности да прекршимо Јеховина морална начела и тада је веома важно да будемо на опрезу. На пример, мудро је да младић и девојка који се забављају одмах на почетку везе поставе границе када је реч о присности, као што су додиривање и љубљење, као и када је реч о осамљивању у неприкладним околностима (Посл. 22:3). У опасности можемо бити и када смо на пословном путу или када радимо с особом супротног пола (Посл. 2:10-12, 16). Како тада можемо да се заштитимо? Рецимо другима да смо Јеховини сведоци, будимо пристојни и немојмо изгубити из вида да флертовање води до катастрофалних последица. Велика опасност је и када смо тужни и усамљени. Тада можемо пожелети да поред себе имамо неког ко ће нас подржати. Може се десити да нам је у тим тренуцима толико потребна емотивна подршка да смо спремни да је прихватимо од било кога. Уколико се нађеш у таквом искушењу, обрати се Јехови и суверницима за помоћ и не дозволи да те ишта лиши награде вечног живота. (Прочитати Псалам 34:18 и Пословице 13:20.)

6. О чему треба да размишљамо када је реч о забави?

6 Да бисмо се одупрли неморалним жељама, такође морамо избегавати неморалну забаву. Већина онога што се нуди у свету забаве личи на оно што је било заступљено у древним градовима Содому и Гомори (Јуд. 7). У свету забаве се неморал приказује као нешто нормално, што за собом не повлачи последице. Зато морамо бити на опрезу. Не смемо једноставно прихватити све што нам се нуди. Потребно је да изаберемо ону врсту забаве која нас неће спречити да освојимо награду којој се надамо, a то је вечни живот (Посл. 4:23).

„ОБУЦИТЕ СЕ“ У ЉУБАВ И ДОБРОТУ

7. С чим се можемо суочити у скупштини?

7 Бити део хришћанске скупштине заиста је нешто прелепо. Проучавање Божје Речи на састанцима, као и подршка и љубав наше браће и сестара, помажу нам да останемо усредсређени на своју награду. Међутим, понекад ћемо можда имати несугласице са суверницима, због чега може доћи до проблема. Уколико их не решимо, могли бисмо постати огорчени. (Прочитати 1. Петрову 3:8, 9.)

8, 9. (а) Које особине ће нам помоћи да освојимо награду? (б) Шта ће нам помоћи да сачувамо мир ако нас неки суверник повреди?

8 Шта можемо учинити како нас огорченост не би лишила награде? О томе је апостол Павле писао Колошанима: „Као Божји изабраници, свети и вољени, обуците се у најдубљу самилост, доброту, понизност, благост и дуготрпљивост. Подносите једни друге и спремно опраштајте једни другима ако неко има притужбу на некога. Као што је Јехова спремно опростио вама, тако чините и ви. А изнад свега, обуците се у љубав, јер вас она савршено повезује“ (Кол. 3:12-14).

9 Љубав и доброта нам могу помоћи да спремно опраштамо једни другима. На пример, уколико нас повреди нешто што је неки суверник рекао или урадио, добро је да покушамо да се сетимо ситуација када смо ми рекли или учинили нешто што је повредило друге. Зар им нисмо били захвални што су тада показали љубав и доброту тако што су нам опростили? (Прочитати Проповедника 7:21, 22.) Посебно смо захвални Христу јер нас је ујединио (Кол. 3:15). Сви волимо истог Бога, проповедамо исту поруку и суочавамо се са сличним или истим проблемима. Тиме што смо добри једни према другима и што спремно опраштамо, ми доприносимо хришћанском јединству. То нам такође помаже да останемо усредсређени на награду.

10, 11. (а) Зашто је љубомора опасна? (б) Шта можемо учинити како се љубомора не би укоренила у нашем срцу?

10 Још нешто што нас може лишити награде јесте љубомора. У Библији налазимо примере из којих можемо видети колико је она опасна. На пример, Каин је био љубоморан на свог брата, Авеља, и на крају га је убио. Надаље, Кореј, Датан и Авирон су били љубоморни на Мојсија и бунили су се против њега. Краљ Саул је био љубоморан на Давида и покушао је да га убије. Заиста није чудо што у Божјој Речи пише: „Где су љубомора и свадљивост, тамо је неред и свака врста зла“ (Јак. 3:16).

11 Међутим, уколико у срцу развијамо љубав и доброту, нећемо тако лако постати љубоморни. У Божјој Речи пише: „Љубав је дуготрпљива и добра. Љубав није љубоморна“ (1. Кор. 13:4, фуснота). Да нам се љубомора не би укоренила у срцу, морамо се трудити да на браћу и сестре гледамо попут Јехове. Наиме, сви смо делови истог тела, односно скупштине. Такав став ће нам помоћи да покажемо братску љубав и да будемо послушни надахнутом библијском савету: „Ако је неки уд прослављен, сви други удови се радују с њим“ (1. Кор. 12:16-18, 26). Зато ћемо се, када други доживе нешто лепо, радовати с њима, а нећемо бити љубоморни на њих. Размислимо о једном примеру из прошлости. Реч је о Јонатану, сину краља Саула. Када је Давид уместо њега помазан за краља, Јонатан није био љубоморан. Уместо тога, био је уз Давида и храбрио га је (1. Сам. 23:16-18). Да ли можемо да развијамо љубав и доброту попут Јонатанове?

ВАЖНОСТ ДОБРОГ ПРИМЕРА У ПОРОДИЦИ

12. Који савет из Библије ће нам помоћи да као породица освојимо награду?

12 Уколико се као породица држимо библијских начела, то ће допринети миру и срећи и помоћи ће нам да освојимо награду коју нам је Бог обећао. Који је савет о породици апостол Павле дао хришћанима у Колосима? Он је рекао: „Жене, будите подложне својим мужевима, као што доликује у Господу. Мужеви, волите своје жене и немојте се гневити на њих. Децо, слушајте своје родитеље у свему, јер је то угодно у Господу. Очеви, не раздражујте своју децу, да не постану малодушна“ (Кол. 3:18-21). Како ми можемо применити овај надахнути савет?

13. Како сестра чији муж не служи Јехови може да му помогне да почне да служи Јехови?

13 Шта можеш учинити уколико си сестра чији муж не служи Јехови и мислиш да се он према теби не опходи онако како би требало? Да ли ћеш поправити ситуацију ако се будеш расправљала с њим у вези с његовим понашањем? Чак и ако на крају буде по твом, да ли ћеш га тиме привући истини? Не баш. Али уколико поштујеш свог мужа као поглавара, можеш допринети миру у породици. Поред тога, тако ћеш донети славу Јехови. Можда ћеш чак помоћи свом супругу да прихвати истину, па ћете обоје освојити награду. (Прочитати 1. Петрову 3:1, 2.)

14. Шта би брат чија жена није у истини могао да уради како би задобио њено поштовање?

14 Шта да учиниш уколико си брат чија жена не служи Јехови и мислиш да те она не поштује? Да ли ћеш задобити њено поштовање уколико будеш викао на њу како би показао ко је газда у кући? Никако! Бог очекује од тебе да, попут Исуса, будеш поглавар пун љубави (Еф. 5:23). Исус је поглавар скупштине и он се с пуно љубави и стрпљења опходи према њој (Лука 9:46-48). Муж који опонаша Исусов пример може помоћи својој жени да почне да служи Јехови.

15. Како муж може показати својој жени да је воли?

15 Јехова је мужевима дао заповест: „Волите своје жене и немојте се гневити на њих“ (Кол. 3:19). Муж показује да воли и поштује своју жену тако што је спреман да саслуша њено мишљење и тако што уважава оно што она каже (1. Петр. 3:7). Тачно је да можда неће увек моћи да уради оно што она жели, али уколико је спреман да је саслуша доносиће боље одлуке (Посл. 15:22). Муж који воли своју жену неће захтевати од ње да га поштује, већ ће се трудити да заслужи њено поштовање. Када он показује да воли своју жену и децу, вероватније је да ће они срећно служити Јехови и да ће освојити награду која их чека.

Шта можемо учинити како нас проблеми у породици не би лишили наше награде? (Видети одломке 13-15)

МЛАДИ — НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ВАС ИШТА ЛИШИ ВАШЕ НАГРАДЕ!

16, 17. Уколико си млада особа, шта ће ти помоћи да не будеш преосетљив када те родитељи дисциплинују?

16 Шта можеш учинити уколико мислиш да су твоји родитељи превише крути и не разумеју те? То би те могло изнервирати до те мере да помислиш како служење Јехови и није баш најбољи избор у животу. Али уколико би се због таквих осећања удаљио од Јехове, ускоро би увидео да на свету не постоји нико коме је више стало до тебе од твојих родитеља и суверника.

17 Уколико те родитељи никада не дисциплинују, зар се не би запитао да ли уопште брину за тебе? (Јевр. 12:8). Могуће је да те боли начин на који то раде. Труди се да се не обазиреш превише на то, већ да увидиш разлог због ког те дисциплинују. Остани смирен и дај све од себе да не реагујеш бурно. Божја Реч каже: „Ко задржава речи своје, заиста је мудар, и разборит човек сталоженог је духа“ (Посл. 17:27). Постави циљ да будеш зрела особа која ће умети да прихвата савете и из њих извуче поуку, а неће се претерано бринути због начина на који су они дати (Посл. 1:8). Прави је благослов имати родитеље који искрено воле Јехову. Они сигурно желе да ти помогну да освојиш своју награду.

18. Зашто си одлучан да останеш усредсређен на своју награду?

18 Добро је да сви размишљамо о предивној награди која нас чека, било да је то бесмртни живот на небу или вечни живот у рају на земљи. Та нада је сигурна јер се темељи на обећањима која је дао сам Створитељ. Он је о животу на рајској земљи рекао: „Земља [ће] бити пуна знања о Јехови“ (Ис. 11:9). Сви људи који тада буду живели на земљи примаће поуку од Бога. То је награда која је заиста вредна сваког труда. Зато задржимо чврсто у мислима Јеховина обећања и не дозволимо ичему да нас лиши наше награде!