Пређи на садржај

Пређи на садржај

Радосно певајмо Јехови

Радосно певајмо Јехови

Добро је песмом хвалити Бога нашега (ПС. 147:1)

ПЕСМЕ: 10, 2

1. Како песма утиче на нас?

ЈЕДАН популарни текстописац је једном рекао: „Речи те подстичу да размишљаш. Музика те подстиче да осећаш. Али песма те подстиче да осетиш речи.“ То се сигурно може рећи за песме које одају част и славу нашем небеском Оцу, Јехови, јер у нама стварају дубоке емоције. Оне нас зближавају с њим. Зато нас не изненађује што је певање песама важан део обожавања Јехове, било да то чинимо сами или у друштву суверника.

2, 3. (а) Како неки могу гледати на певање са суверницима? (б) Која ћемо питања размотрити у овом чланку?

2 Међутим, како се осећаш када треба да певаш са суверницима у скупштини? Да ли ти је можда нелагодно? У неким културама, мушкарцима није пријатно да певају у јавности. Такво гледиште се може негативно одразити на целу скупштину, поготово када старешине нерадо певају или баш за време певања песама гледају да нешто обаве (Пс. 30:12).

3 Уколико певање песама заиста сматрамо делом обожавања Јехове, онда сигурно нећемо пропуштати тај део програма или излазити баш у то време. Зато је на месту да се свако од нас пита: „Како гледам на певање песама у скупштини? Шта могу да учиним да бих слободно певао пред другима? Како могу с више осећања певати у част Јехови?“ У овом чланку ћемо размотрити ова питања.

ПЕВАЊЕ ЈЕ ОДУВЕК БИЛО САСТАВНИ ДЕО ОБОЖАВАЊА ЈЕХОВЕ

4, 5. Колико је било важно певање песама у древном Израелу?

4 Верне Јеховине слуге су одувек песмом хвалиле и славиле Јехову. Вредно је запазити да када су древни Израелци били духовно јаки, певање је имало истакнуто место у њиховој служби Богу. На пример, краљ Давид је организовао 4 000 левита да песмом и музиком хвале Јехову у његовом дому. За 288 њих се у Библији каже да су били „увежбани и вешти у певању песама у част Јехови“ (1. Лет. 23:5; 25:7).

5 Надаље, музика и песма су имале важну улогу приликом посвећења Јеховиног храма. О томе у Библији стоји: „Док су они који су трубили у трубе и певачи сложно у један глас хвалили Јехову и захваљивали му, и док је одјекивао звук труба, чинела и других инструмената и хвалоспев Јехови [...] дом истинитог Бога био [је] пун Јеховине славе.“ То је сигурно ојачало веру свих присутних! (2. Лет. 5:13, 14; 7:6).

6. Како је Немија организовао једну посебну музичку свечаност?

6 Певање је било важно и у Немијино време. Након што је организовао обнову јерусалимских зидина, тај намесник је организовао једну посебну музичку свечаност поводом посвећења обновљених зидина. Том приликом су се „два велика певачка збора“ левита кретала по зидинама у супротном смеру док се нису срели на делу зида који је био најближи храму. На том месту су удружили гласове, који су се могли надалеко чути (Нем. 12:27, 28, 31, 38, 40, 43). Та посебна свечаност је допринела радости тог догађаја и Јехова је сигурно уживао у одушевљеном певању својих слугу.

7. Како је Исус показао да је певање део нашег обожавања Јехове?

7 Певање и музика су били важни и у Исусово време. Како то знамо? На пример, шта су Исус и његови ученици радили након успостављања Спомен-свечаности? Тог најважнијег датума у људској историји они су певали хвале Јехови. (Прочитати Матеја 26:30.)

8. Зашто су хришћани из првог века добар пример?

8 Хришћани из првог века су такође добар пример у певању песама у част Јехови. За разлику од Израелаца, који су ишли у храм да би обожавали Јехову, они су се састајали у приватним кућама. То што су обожавали Јехову у скромним кућама, а не у велелепном здању храма, није их спречило да ревно песмом славе Јехову. С тим у вези, апостол Павле је под Божјим надахнућем подстакао браћу: „Поучавајте и опомињите један другога псалмима, хвалоспевима Богу, пријатним духовним песмама. Певајте Јехови у свом срцу“ (Кол. 3:16). И за наше песме из песмарице се може рећи да су пријатне духовне песме и зато треба да их с пуно захвалности певамо Јехови. Оне су део духовне хране коју пружа верни и разборити роб (Мат. 24:45).

КАКО САВЛАДАТИ ОСЕЋАЈ НЕЛАГОДНОСТИ

9. (а) Због чега нам може бити нелагодно да певамо на нашим састанцима и конгресима? (б) Како треба да певамо наше песме? (в) Ко треба да предводи у певању? (Видети слику на почетку чланка.)

9 Због чега нам је можда нелагодно да певамо? Можда у нашој породици или култури певање није уобичајено. Можда волимо да слушамо музику и неког извођача, али не волимо сами да певамо. Можда упоређујемо свој глас с његовим, па се разочарамо и буде нам непријатно. Али то не треба да буде случај с певањем у част Јехови. Ми имамо одговорност да га песмом славимо. Зато се немојмо устезати, већ подигнимо главу, држимо песмарицу високо и од срца певајмо! (Језд. 3:11; прочитати Псалам 147:1). Данас у многим Дворанама Краљевства, текст песама се појављује на екрану и то нам олакшава певање. Такође је занимљиво запазити да је певање песама укључено у наставни програм за старешине у оквиру Семинара за наименовану браћу. Тиме се истиче колико је важно да старешине предводе скупштину у певању песама.

10. О чему треба да размишљамо ако се плашимо да певамо?

10 Још једна препрека може бити страх. Можда се плашимо да ћемо бити прегласни или да ћемо лоше звучати. Али размислимо о следећем. Да ли нас то што у говору „сви често грешимо“ спречава да говоримо? (Јак. 3:2). Па не. Зашто бисмо онда дозволили да нас то што не певамо савршено спречава да песмом славимо Јехову?

11, 12. Наведи неке предлоге како се можемо побољшати у певању.

11 Можда се плашимо да пустимо глас и због тога што не знамо како да певамо. Ако је то у питању, постоје смернице о томе како да се побољшамо у певању. *

12 Код певања је важно правилно дисање. Као што је електричној сијалици потребна струја да би могла да светли, тако је и нашем гласу потребан ваздух да би могао произвести звук. Када певамо, глас треба да нам буде јачине као када говоримо, или чак јачи. (Видети предлоге из нашег уџбеника Извуци корист из образовања у Теократској школи службе, стране 181-184, под поднасловом „Исправно диши“.) Када је реч о певању, Библија понекад Јеховиним слугама каже: „Кличите радосно“ (Пс. 33:1-3).

13. Објасни како можемо певати с више самопоуздања.

13 Још један добар предлог је да током породичног или личног проучавања пробамо следеће: Изаберимо неку од омиљених песама. Прочитајмо текст снажним, сигурним гласом. Затим истом јачином гласа, у једном даху изговоримо речи једне музичке фразе. Затим ту фразу отпевајмо (Ис. 24:14). Глас је сада снажнији и то је добар знак. Нема разлога да нам буде непријатно.

14. (а) Зашто је важно да приликом певања довољно отворимо уста? (Видети оквир „ Како се побољшати у певању“.) (б) Које предлоге сматраш практичним?

14 Да бисмо могли да пустимо глас важно је и да довољно отворимо уста. Зато је добро да их отворимо више него кад говоримо. Али шта можемо да урадимо ако мислимо да нам је глас слаб или сувише пискав? О томе можемо наћи корисне информације у књизи Извуци корист из образовања у Теократској школи службе, страна 184, у оквиру „Како савладати специфичне проблеме“.

ПЕВАЈМО ОД СРЦА ХВАЛЕ ЈЕХОВИ

15. (а) Које је обавештење изнесено на годишњем састанку 2016? (б) Који су неки од разлога зашто је ревидирана песмарица?

15 Када је брат Стивен Лет, члан Водећег тела, на годишњем састанку 2016. објавио да ће нова песмарица, под насловом Радосно певајмо Јехови“, ускоро бити коришћена на нашим састанцима, завладало је велико одушевљење. Брат Лет је објаснио да је један од разлога ревизије песмарице излажење ревидираног превода Нови свет на енглеском језику. Наиме, у старој песмарици су коришћени изрази који више не постоје у ревидираном преводу Библије, па их је требало уклонити и заменити изразима који сада постоје у ревидираној Библији. Надаље, додате су нове песме о проповедању и откупнини. Такође, пошто је певање саставни део обожавања Јехове, Водеће тело је хтело да се изради књига високог квалитета, која ће изгледати као и ревидирани превод Нови свет.

16, 17. Која су побољшања уведена у нову песмарицу?

16 Ревидирана песмарица је тематски подељена, што нам помаже да је лакше користимо. На пример, првих 12 песама говоре о Јехови, наредних 8 о Исусу и откупнини и тако даље. Тај тематски индекс је веома користан, рецимо, приликом избора песама за јавно предавање.

17 Да бисмо сви могли певати од срца, неки изрази су јасније изражени и доведени у склад с ревидираним енглеским преводом Библије. Тако песма која се некад звала „Опонашајмо Јеховину дуготрпљивост“ сада се зове „Опонашајмо Јеховино стрпљење“. Поред тога, неки текстови су ревидирани да би имали више везе са састанцима и службом проповедања. Тако је текст песме „Задовољни Божјим даровима“ промењен у „Поучимо људе о Божјој речи“.

Вежбајмо певање током вечери за проучавање (Видети 18. одломак)

18. Зашто је добро да се упознамо с нашим песмама? (Видети фусноту.)

18 Многе песме су у облику молитве. Оне нам могу помоћи да излијемо своје срце Јехови. Друге нас могу подстаћи „на љубав и добра дела“ у корист нашег братства (Јевр. 10:24). Сигурно желимо да се упознамо с мелодијом, ритмом и текстовима наших песама. То можемо учинити тако што слушамо музику с нашег сајта и певамо уз њу. Такође можемо слушати песме за које постоји вокално извођење. Ако вежбамо певање код куће, онда нећемо на састанцима певати несигурно, већ од срца. *

19. Како сви у скупштини могу обожавати Јехову?

19 Певање наших песама је важан део обожавања Јехове. Немојмо то заборавити. Кроз песму можемо изразити љубав и цењење према Јехови. (Прочитати Исаију 12:5.) Када радосно певамо, онда и друге подстичемо да чине то исто. Заправо, сви у скупштини, млади, стари и нови у истини, могу на овај начин обожавати Јехову. Зато се немојмо устручавати! Послушајмо јасан савет псалмисте: „Певајте Јехови“ (Пс. 96:1).

^ одл. 11 Неки предлози о томе како се можемо побољшати у певању изнесени су на нашој телевизији, у месечној емисији на енглеском језику од децембра 2014. (категорија ИЗ НАШЕГ СТУДИЈА).

^ одл. 18 На нашим конгресима и већим скуповима, и преподневни и поподневни део програма почиње десетоминутним музичким уводом. У питању је оркестарски аранжман који нам помаже да припремимо ум и срце за програм који следи. Зато је важно да пре почетка тог музичког дела програма већ будемо на свом месту и пажљиво слушамо.