Пређи на садржај

Пређи на садржај

37. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„Вредно ради својом руком“

„Вредно ради својом руком“

Ујутру сеј своје семе и до вечери вредно ради својом руком (ПРОП. 11:6)

ПЕСМА 68 Сејмо реч о Краљевству

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Како се Проповедник 11:6 односи на проповедање добре вести о Краљевству?

У НЕКИМ земљама, многи људи лепо реагују кад чују добру вест јер им је управо то било потребно! У другим земљама, већину људи не занимају Бог и Библија. Како људи реагују тамо где ти живиш? Без обзира на њихову реакцију, Јехова жели да проповедамо до самог краја.

2 У време које је Јехова одредио, престаћемо да проповедамо и „тада ће доћи крај“ (Мат. 24:14, 36). Док то време не дође, како можемо поступати у складу с речима „вредно ради својом руком“ *? (Прочитати Проповедника 11:6.)

3. Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

3 У претходном чланку је речено шта треба да радимо да бисмо били добри „рибари људи“, то јест да бисмо делотворно проповедали добру вест (Мат. 4:19). У овом чланку ћемо осмотрити три ствари које ће ојачати нашу одлучност да проповедамо, без обзира на то какве су нам околности. Сазнаћемо зашто је важно (1) да будемо усредсређени на службу, (2) да будемо стрпљиви и (3) да сачувамо јаку веру.

БУДИ УСРЕДСРЕЂЕН НА СЛУЖБУ

4. Зашто треба да будемо усредсређени на задатак који нам је Јехова поверио?

4 Исус је прорекао шта ће се догађати и какво ће бити стање у свету у последњим данима. Био је свестан да би то могло отежати његовим ученицима да буду усредсређени на службу и зато их је подстакао: „Бдите“ (Мат. 24:42). У данашње време, нашу пажњу могу одвући исте ствари које су у Нојевим данима спречавале људе да озбиљно схвате поруку коју им је Ноје преносио (Мат. 24:37-39; 2. Петр. 2:5). Зато је важно да будемо усредсређени на задатак који нам је Јехова поверио.

5. Како се из Дела апостолских 1:6-8 види у којој мери ће се проповедати?

5 У данашње време не постоји ништа важније од проповедања добре вести о Краљевству. Исус је прорекао да ће се проповедати дуго након његове смрти и у много већој мери (Јов. 14:12). Када је он умро, неки његови ученици су поново почели да се баве риболовом. После свог ускрсења, Исус је путем једног чуда помогао некима од њих да улове много рибе. Искористио је ту прилику да истакне да је задатак да се проповеда добра вест важнији од свега (Јов. 21:15-17). Пре него што је узашао на небо, рекао је својим ученицима да ће се проповедање проширити далеко ван граница Израела. (Прочитати Дела апостолска 1:6-8.) Годинама касније, Исус је у визији показао апостолу Јовану шта ће се дешавати током „Господовог дана“ *. Између осталог, Јован је видео упечатљив призор: један анђео је носио „вечну добру вест“ да је објави „свим народима, племенима, језицима и народностима“ (Откр. 1:10; 14:6). Нема сумње да Јехова жели да свако од нас учини свој део како би се добра вест проповедала у целом свету док не дође крај.

6. Шта ће нам помоћи да будемо усредсређени на проповедање?

6 Бићемо усредсређени на проповедање ако размишљамо о свему што Јехова чини да би нам помогао у томе. На пример, даје нам обиље духовне хране у виду штампаних и електронских публикација, аудио и видео садржаја, као и емисија на интернету. На нашем званичном веб-сајту постоји материјал на преко 1 000 језика! (Мат. 24:45-47). У свету који је раздељен услед политичких, верских и економских разлика, више од осам милиона Божјих слугу уједињено је у право међународно братство. Примера ради, у петак, 19. априла 2019, Сведоци у целом свету гледали су исти видео-снимак разматрања дневног цитата. Те вечери је 20 919 041 особа присуствовала Спомен-свечаности. Кад размишљамо колика је част видети то савремено чудо и бити део њега, желимо да поклонимо још већу пажњу проповедању о Краљевству.

Исус није дозволио да га ишта спречи да сведочи за истину (Видети 7. одломак)

7. Како нам Исусов пример помаже да будемо усредсређени на службу?

7 Бићемо усредсређени на службу и ако се угледамо на Исуса. Његов циљ је био да сведочи за истину и није дозволио да га ишта спречи у томе (Јов. 18:37). Кад му је Сатана понудио „сва краљевства света и њихову славу“, Исус није био у искушењу да то прихвати, нити се поколебао кад су људи хтели да га поставе за краља (Мат. 4:8, 9; Јов. 6:15). Није га мамила жеља за богатством, нити га је плашило жестоко противљење (Лука 9:58; Јов. 8:59). Тешки испити вере неће поколебати ни нас ако имамо на уму савет апостола Павла. Он је подстакао хришћане да размишљају о Исусовом примеру да се не би „уморили и предали“ (Јевр. 12:3).

БУДИ СТРПЉИВ

8. Шта је стрпљење и зашто је сада посебно важно?

8 Стрпљење је способност да се мирно чека на промену ситуације. Оно нам је потребно било да чекамо крај неке тешке ситуације било да чекамо да се догоди нешто што дуго желимо. Пророк Авакум је чезнуо да се оконча насиље у Јуди (Авак. 1:2). Исусови ученици су се надали да ће Краљевство „одмах бити успостављено“ и да ће их ослободити од римског тлачења (Лука 19:11). Ми једва чекамо дан кад ће Божје Краљевство уклонити зло и кад ће доћи нови свет у ком ће владати праведност (2. Петр. 3:13). Међутим, треба да будемо стрпљиви и сачекамо да Јехова то оствари. Погледајмо како нас Јехова поучава да будемо стрпљиви.

9. Из којих примера се види да је Јехова стрпљив?

9 Јехова је савршен пример стрпљења. Дао је Ноју довољно времена да изгради арку и да упозори људе на предстојећи Потоп (2. Петр. 2:5; 1. Петр. 3:20). Јехова је био стрпљив са Аврахамом који му је поставио више питања о одлуци да уништи зле становнике Содома и Гоморе (Пост. 18:20-33). Вековима је био изузетно стрпљив с неверним израелским народом (Нем. 9:30, 31). Доказ Јеховиног стрпљења видимо и у томе што је људима које привлачи дао довољно времена да се покају (2. Петр. 3:9; Јов. 6:44; 1. Тим. 2:3, 4). Јеховин пример нас подстиче да и ми будемо стрпљиви док проповедамо и поучавамо. Осим тога, један пример из Божје Речи помаже нам да разумемо зашто је стрпљење важно.

Ми стрпљиво чекамо резултате свог рада попут вредног и стрпљивог ратара (Видети 10. и 11. одломак)

10. Коју поуку нам пружа пример ратара из Јаковљеве 5:7, 8?

10 Прочитати Јаковљеву 5:7, 8. Шта значи бити стрпљив показује пример ратара који гаји усеве. Има биљака које расту брзо. Али већини, посебно онима које доносе плод, потребно је много више времена да сазру. Период од сетве до жетве у Израелу трајао је око шест месеци. Ратар је сејао семе након првих јесењих киша, а зрело жито жео је у касно пролеће, после кишног периода (Мар. 4:28). Мудро је да будемо стрпљиви попут тог ратара. Али то није увек лако.

11. Како нам стрпљење помаже у служби проповедања?

11 Несавршени људи обично желе да одмах виде резултате свог рада. Међутим, ако желимо да наша башта донесе род, морамо стално радити у њој – окопавати, садити, плевити коров и заливати биљке. Стварање ученика такође захтева сталан рад. Потребно је време да бисмо помогли особи да искорени предрасуде и научи да воли друге. Ако смо стрпљиви, нећемо се обесхрабрити због негативне реакције на нашу поруку. Стрпљење нам је потребно и када нас људи слушају. Не можемо убрзати духовни напредак особе с којом проучавамо. Понекад ни Исусови ученици нису одмах разумели оно чему их је поучавао (Јов. 14:9). Премда ми садимо и заливамо, немојмо заборавити да Бог даје да расте (1. Кор. 3:6).

12. Како можемо показати стрпљење кад сведочимо члановима породице?

12 Стрпљење нам је нарочито потребно кад сведочимо члановима породице. Од помоћи нам може бити начело из Проповедника 3:1, 7, где пише да постоји „време кад се ћути и време кад се говори“. Можемо својим понашањем сведочити без речи, али увек смо спремни и да говоримо о истини кад се за то укаже прилика (1. Петр. 3:1, 2). Док ревно проповедамо и поучавамо, треба да будемо стрпљиви са свим људима, па и са члановима породице.

13-14. Наведи неке добре примере стрпљења.

13 Много тога о стрпљењу учимо из библијских примера, као и од верних Божјих слугу у савремено доба. Авакум је чезнуо да се зло оконча, али у његовим речима се огледа стрпљење: „Стајаћу на свом стражарском месту“ (Авак. 2:1). Апостол Павле је рекао да жарко жели да доврши своју службу и добије небеску награду. Па ипак, стрпљиво је наставио да даје „темељно сведочанство, објављујући добру вест“ (Дела 20:24).

14 Осмотримо пример брачног пара који је након школе Галад био послат у земљу у којој је хришћанство било мањинска религија и није било много Сведока. Ретко ко је желео да проучава Библију. С друге стране, остали из њиховог разреда одушевљено су им писали како воде много курсева и како се многи људи крштавају. Иако се на њиховом подручју мало људи одазивало на добру вест, тај брачни пар је наставио да стрпљиво проповеда. Изгледало је да је њихов труд узалудан, али након осам година су имали ту радост да се једна жена с којом су проучавали крсти. Шта је заједничко овим примерима из прошлости и садашњости? Те верне Божје слуге нису изгубиле ревност нити су престале да проповедају и Јехова их је наградио због њиховог стрпљења. Добро је да се угледамо „на оне који због своје вере и стрпљења добијају оно што је обећано“ (Јевр. 6:10-12).

САЧУВАЈ ЈАКУ ВЕРУ

15. Како вера јача нашу решеност да ревно проповедамо?

15 Ми верујемо у поруку коју проповедамо и зато желимо да је пренесемо што већем броју људи. Сигурни смо да ће се обећања из Божје Речи испунити (Пс. 119:42; Ис. 40:8). Библијска пророчанства се испуњавају пред нашим очима. Видимо како се људима живот мења набоље кад почну да примењују библијске савете. То нас још више уверава да сви треба да чују добру вест о Краљевству.

16. (а) Према Псалму 46:1-3, како вера у Јехову јача нашу решеност да ревно проповедамо? (б) Како нам вера у Исуса помаже у томе?

16 Осим тога, ми верујемо у Јехову, од кога потиче порука коју проповедамо, и у Исуса, кога је он поставио за Краља свог Краљевства (Јов. 14:1). С каквим год околностима да се суочимо, Јехова ће увек бити наше уточиште и снага. (Прочитати Псалам 46:1-3.) Осим тога, уверени смо да Исус с неба води проповедање, јер му је Јехова дао моћ и власт (Мат. 28:18-20).

17. Наведи пример који показује зашто треба да и даље проповедамо.

17 Вера нам јача поуздање да ће Јехова благословити наш труд, понекад на сасвим неочекиване начине (Проп. 11:6). На пример, сваког дана на хиљаде људи пролазе поред наших колица и столова с литературом. Да ли овај вид проповедања даје резултате? Нема сумње. У Нашој служби за Краљевство од новембра 2014. писало је о студенткињи која је хтела да напише семинарски рад о Јеховиним сведоцима. Није успела да нађе Дворану Краљевства, али је у околини факултета видела сто с нашом литературом и од Сведока је добила материјал за свој рад. Касније је и она постала Сведок и сада служи као стални пионир. Оваква искуства нам дају мотивацију да проповедамо јер показују да има још људи који треба да чују поруку о Краљевству.

БУДИ РЕШЕН ДА РЕВНО ПРОПОВЕДАШ

18. Зашто можемо бити сигурни да ће се проповедање о Краљевству завршити у време које је Јехова одредио?

18 Можемо бити сигурни да ће се проповедање о Краљевству завршити у прави час. Погледајмо шта се десило у Нојевим данима. Јехова је показао да све ради у најбоље време. Он је око 120 година унапред одредио када ће Потоп почети. Неколико деценија после те одлуке, рекао је Ноју да изгради арку. Ноје је неуморно радио на том задатку 40 или 50 година. Иако људи нису желели да слушају његову поруку, он им је проповедао и упозоравао их све док му Јехова није рекао да уведе животиње у арку. Тада је, управо у време које је одредио, Јехова „затворио врата арке“ (Пост. 6:3; 7:1, 2, 16).

19. Шта нас очекује ако наставимо да ревно проповедамо?

19 Ускоро ће Јехова привести крају проповедање о Краљевству. Он ће такорећи „затворити врата“ Сатанином свету и увести нас у нови свет. До тада, угледајмо се на Ноја, Авакума и друге који су неуморно проповедали. Будимо усредсређени на службу, будимо стрпљиви и сачувајмо јаку веру у Јехову и његова обећања.

ПЕСМА 75 „Ево мене, мене пошаљи“

^ одл. 5 Претходни чланак је подстакао све који проучавају Библију и труде се да ускладе живот с њеним мерилима да почну да проповедају добру вест. У овом чланку ће бити осмотрене три ствари које ће и новим и искусним објавитељима помоћи да ојачају одлучност да проповедају све док Јехова не каже да је готово.

^ одл. 2 ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: У овом чланку, израз „вредно ради својом руком“ значи да треба да истрајно преносимо добру вест док Јехова не каже да је проповедање завршено.

^ одл. 5 „Господов дан“ је почео кад је Исус постављен за Краља 1914. и трајаће до краја његове Хиљадугодишње владавине.