Пређи на садржај

Пређи на садржај

38. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Поступај мудро у време мира

Поступај мудро у време мира

У земљи је владао мир. Тих година нико није ратовао против њега, јер му је Јехова дао мир (2. ЛЕТ. 14:6)

ПЕСМА 60 За многе то ће бити спас

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Када би наша служба Јехови могла да буде у другом плану?

ШТА мислиш, када је теже служити Јехови – када имамо озбиљне проблеме или када нам је живот релативно миран? У тешким ситуацијама, често тражимо Јеховино вођство. Али шта радимо када у животу немамо озбиљнијих проблема? Да ли би се могло десити да нам нешто одвуче пажњу од служења Јехови? Управо је на ту опасност Јехова упозорио Израелце (Пон. зак. 6:10-12).

Краљ Аса је одлучно искоренио идолопоклонство (Видети 2. одломак) *

2. Какав нам је пример оставио краљ Аса?

2 Краљ Аса је поступао мудро јер се увек ослањао на Јехову. Тиме нам је оставио одличан пример. Служио је Јехови и у тешким временима и у периодима мира. Од ране младости, „Асино срце је било потпуно одано Јехови“ (1. Краљ. 15:14). Своју оданост Богу Аса је показао и тако што је Јуду очистио од идолопоклонства. Библија каже да је он уклонио „олтаре туђих богова и обредне узвишице, поразбијао обредне стубове и посекао обредна дебла“ (2. Лет. 14:3, 5). Чак је и своју баку Маху свргнуо са истакнутог положаја у краљевству. То је учинио зато што је она наводила народ на идолопоклонство (1. Краљ. 15:11-13).

3. О чему ће бити речи у овом чланку?

3 Аса је очистио земљу од идолопоклонства, али је учинио и више од тога. Помагао је народу Јуде да се врати Јехови и да му служи. Јехова је благословио Асу и Израелце тако што им је дао мир *. Током Асине владавине „земља је била у миру десет година“ (2. Лет. 14:1, 4, 6). У овом чланку ћемо говорити о томе како је Аса користио тај период мира. Затим ћемо разматрати пример првих хришћана који су, попут Асе, добро искористили време мира. На крају ћемо добити одговор на питање: Ако живимо у земљи која поштује право на слободу вероисповести, како можемо мудро искористити те повољне околности?

ШТА ЈЕ АСА РАДИО У ВРЕМЕ МИРА

4. Према 2. Летописа 14:2, 6, 7, шта је Аса радио у време мира?

4 Прочитати 2. Летописа 14:2, 6, 7. Говорећи о Јехови, Аса је народу рекао: „Он нам је дао мир на свим нашим границама.“ Аса није сматрао да је дошло време да се опусти. Подизао је градове, зидине, куле и градске капије. Рекао је народу Јуде: „Земља је још увек наша.“ Шта је тиме мислио? Хтео је да каже да је народ могао слободно да се креће по земљи коју им је Бог дао и да гради без страха од непријатеља. Подстицао је народ да добро искористи тај период.

5. Зашто је Аса ојачао војску?

5 Аса је повољне околности искористио и да би ојачао своју војску (2. Лет. 14:8). То није значило да се није уздао у Јехову. Аса је знао да је као краљ дужан да припреми народ за невоље које би га могле снаћи у будућности. Био је свестан да период мира неће трајати заувек, што се показало истинитим.

ШТА СУ ПРВИ ХРИШЋАНИ РАДИЛИ У ВРЕМЕ МИРА

6. Шта су први хришћани радили у време мира?

6 Иако су први хришћани често били прогоњени, имали су и периоде мира. Како су користили то повољно време? Ти верни мушкарци и жене су неуморно проповедали добру вест. У Делима апостолским се каже да су они служили „Јехови са страхопоштовањем“. Наставили су да проповедају добру вест и тако је „број ученика стално растао“. Нема сумње да је Јехова благословио њихову ревну службу у време мира (Дела 9:26-31).

7-8. Шта су Павле и други радили кад год им се указала прилика? Објасни.

7 Христови ученици у првом веку су користили сваку прилику да преносе добру вест. На пример, када је био у Ефесу, Павле је схватио да му се пружила добра прилика за службу, па је проповедао и стварао ученике у том граду (1. Кор. 16:8, 9).

8 Павлу и осталим хришћанима указала се још једна прилика да проповедају великом броју људи 49. године, када се решавало питање обрезања (Дела 15:23-29). Након што је одлука коју су донели апостоли и старешине саопштена скупштинама, ученици су уложили много труда да би „другима објављивали добру вест о Јеховиној речи“ (Дела 15:30-35). Какав је био исход? Библија каже да су „скупштине јачале у вери и расле из дана у дан“ (Дела 16:4, 5).

ВРЕМЕ МИРА ДАНАС

9. Каква је ситуација у многим земљама данас и шта треба да се питамо?

9 У многим земљама данас можемо несметано да проповедамо. Да ли и ти живиш у земљи где се поштује слобода вероисповести? Ако је тако, питај се: „Како користим ту слободу?“ Током ових узбудљивих последњих дана, Јеховина организација је покренула акцију проповедања и поучавања какву свет није видео (Мар. 13:10). Пружају нам се многе прилике да будемо део тога.

Многи имају велике благослове јер проповедају у другој земљи или на страном језику (Видети одломке 10-12) *

10. На шта нас подстиче 2. Тимотеју 4:2?

10 Како можеш искористити време мира? (Прочитати 2. Тимотеју 4:2.) Можда би могао да размислиш да ли би ти или неки члан твоје породице могао више учествовати у служби проповедања, можда чак као пионир? Сада није време да се гомилају богатство и материјалне ствари јер нам у великој невољи ништа од тога неће користити (Посл. 11:4; Мат. 6:31-33; 1. Јов. 2:15-17).

11. Шта су неки урадили да би што већем броју људи пренели добру вест?

11 Многи објавитељи су научили неки страни језик како би већем броју људи помогли да упознају Јехову. Божја организација им пружа подршку тако што производи библијске публикације на све већем броју језика. На пример, 2010. наша литература је постојала на око 500 језика. Данас је тај број порастао на преко 1 000!

12. Зашто је за људе добро да поруку о Краљевству чују на свом матерњем језику? Наведи пример.

12 Како на људе делује када истину из Божје Речи чују на свом матерњем језику? Погледајмо шта је рекла једна сестра која је присуствовала регионалном конгресу у Мемфису, у Тенесију. Конгрес је одржан на језику кињаруанда који се углавном говори у Руанди, Демократској Републици Конго и Уганди. Након конгреса ова сестра је рекла: „Откако сам се пре 17 година преселила у Сједињене Државе, ово је први пут да сам у потпуности разумела конгресни програм.“ Јасно је да је ову сестру дубоко дирнуо програм на њеном језику. Ако ти околности дозвољавају, да ли би могао да научиш страни језик? Можда би то било посебно добро зато што на подручју твоје скупштине живе људи којима је то матерњи језик. Труд ће ти се свакако исплатити.

13. Како су браћа у Русији искористила период мира?

13 Немају сва браћа слободу да проповедају. Понекад, власти у великој мери ограничавају наше активности у служби. Узмимо за пример браћу из Русије. Након што су деценијама били прогоњени, добили су законско признање у марту 1991. Тада је у Русији било око 16 000 објавитеља Краљевства. Двадесет година касније тај број је порастао на преко 160 000 објавитеља! Очигледно је да су наша браћа добро искористила прилику да слободно проповедају. Тај период мира није потрајао. Али упркос промењеним околностима они и даље ревно служе Јехови, чинећи све што је у њиховој моћи.

ВРЕМЕ МИРА НЕЋЕ ПОТРАЈАТИ

Након Асине усрдне молитве, Јехова је Јуди дао победу над надмоћнијим непријатељем (Видети 14. и 15. одломак)

14-15. Како је Јехова помогао Аси?

14 У Асино време, периоду мира је дошао крај. Огромна војска од преко милион ратника дошла је из Етиопије. Њен заповедник Зара био је уверен да ће победити Јуду. Међутим, краљ Аса се није уздао у бројност своје војске већ у свог Бога Јехову. Аса се молио: „Помози нам, Јехова, Боже наш, јер се у тебе уздамо и у твоје име смо кренули на ово мноштво“ (2. Лет. 14:11).

15 Иако је етиопска војска била скоро дупло бројнија од израелске, Аса је знао да је Јехова моћнији и да може избавити свој народ. Јехова га није разочарао. Етиопска војска је претрпела сраман пораз (2. Лет. 14:8-13).

16. Како знамо да је овај период мира само привремен?

16 Иако не знамо све појединости о томе шта сваког од нас очекује у будућности, свесни смо да је мир који Божји народ тренутно има привремен. Исус је прорекао да ће у последњим данима његове ученике мрзети „сви народи“ (Мат. 24:9). Слично томе, апостол Павле је рекао: „Сви који желе да живе одано Богу у јединству са Христом Исусом биће прогоњени“ (2. Тим. 3:12). Сатана је „веома гневан“ и само бисмо се заваравали када бисмо мислили да некако можемо избећи његов бес (Откр. 12:12).

17. Како би наша вера могла бити испитана?

17 Ускоро ћемо се сви ми суочити са испитима вере. Догодиће се „велика невоља какве није било од почетка света до сада“ (Мат. 24:21). Тада би се чланови породице могли окренути против нас, а наше активности би могле бити забрањене (Мат. 10:35, 36). Да ли ћеш се попут Асе уздати у Јеховину помоћ и заштиту?

18. Према Јеврејима 10:38, 39, шта ће нам помоћи да се припремимо за испите вере када се период мира оконча?

18 Јехова нас припрема за оно што нас чека тако што нам помаже да развијемо јаку веру. Преко „верног и разборитог роба“ даје нам квалитетну духовну „храну у право време“ да би нам помогао да му истрајно служимо (Мат. 24:45). Али и ми морамо учинити свој део да бисмо изградили непоколебљиву веру у Јехову. (Прочитати Јеврејима 10:38, 39.)

19-20. Имајући у виду 1. Летописа 28:9, шта треба да се питамо и због чега?

19 Попут краља Асе, и ми морамо тражити Јехову (2. Лет. 14:4, фусн.; 15:1, 2). Почињемо да га тражимо када га упознамо и крстимо се. Затим се свесрдно трудимо да ојачамо своју љубав према Јехови. Да бисмо проверили да ли и даље тражимо Јехову, могли бисмо да се питамо: „Да ли редовно присуствујем скупштинским састанцима?“ На састанцима које за нас припрема Јеховина организација добијамо духовну храну и уживамо у добром друштву (Мат. 11:28). Могли бисмо још да се питамо: „Да ли редовно читам Библију?“ Ако живиш с породицом, да ли сваке недеље проучавате заједно? Ако живиш сам, да ли исто тако редовно проучаваш? Поред тога, да ли учествујеш у проповедању и стварању ученика што више можеш?

20 Зашто треба да поставимо себи та питања? Библија каже да Јехова испитује наше мисли и наше срце, па зато и ми то треба да радимо. (Прочитати 1. Летописа 28:9.) Уколико приметимо да је потребно да променимо неке своје циљеве, ставове или размишљања, треба да молимо Јехову да нам помогне у томе. Сада је време да се припремимо за испите вере који нам предстоје. Дај све од себе да што боље искористиш период мира!

ПЕСМА 62 Нова песма

^ одл. 5 Да ли у земљи у којој живиш можеш несметано да служиш Јехови? Ако је тако, како користиш тај период мира? Овај чланак ће ти показати како се можеш угледати на Јудиног краља Асу и хришћане из првог века. Они су мудро користили време мира.

^ одл. 3 ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: „Мир“ се не односи само на одсуство рата. Хебрејска реч преноси мисао о добром здрављу, безбедности и благостању.

^ одл. 57 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Краљ Аса је своју баку свргнуо са истакнутог положаја јер је наводила народ на идолопоклонство. Његови верни поданици следили су његов пример и уништили идоле.

^ одл. 59 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Ревни брачни пар је поједноставио живот како би могао да служи тамо где је потребно више објавитеља.