Пређи на садржај

Пређи на садржај

40. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„Чувај оно што ти је поверено“

„Чувај оно што ти је поверено“

Тимотеју, чувај оно што ти је поверено (1. ТИМ. 6:20)

ПЕСМА 29 Живимо као Јеховини сведоци

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Према 1. Тимотеју 6:20, шта је било поверено Тимотеју?

МИ ЧЕСТО поверавамо своје драгоцености другима на чување. На пример, чувамо новац у банци. Очекујемо да је на сигурном и да неће бити изгубљен или украден. Због тога знамо шта значи поверити некоме нешто што нам је вредно.

2 Прочитати 1. Тимотеју 6:20. Апостол Павле је подсетио Тимотеја да је добио нешто драгоцено – знање о Божјој вољи за човечанство. Тимотеју је била поверена и част да проповеда Божју реч и „добру вест“ (2. Тим. 4:2, 5). Павле је подстакао Тимотеја да чува оно што му је поверено. Као и Тимотеју, и нама је поверено нешто веома вредно. Шта је то? И зашто треба да чувамо благо које нам је Јехова дао?

ПОВЕРЕНА НАМ ЈЕ ДРАГОЦЕНА ИСТИНА

3-4. Зашто је библијска истина драгоцена?

3 Јехова нам је омогућио да упознамо драгоцену истину која се налази у његовој Речи, Библији. Она је вредна зато што нас учи како да будемо Јеховини пријатељи и помаже нам да разумемо шта доноси праву срећу у животу. Када је прихватимо и живимо по њој, неће нас завести лажна учења и водићемо морално чист живот (1. Кор. 6:9-11).

4 Истина из Божје Речи је драгоцена и зато што је Јехова открива само понизним људима, који исправно гледају на њу (Дела 13:48). Они су свесни да у ово време „верни и разборити роб“ поучава људе истини из Библије (Мат. 11:25; 24:45). Ту истину не бисмо могли да разумемо сами, а ништа није важније од тога (Посл. 3:13, 15).

5. Коју нам је још част Јехова указао?

5 Јехова нам је такође указао част да поучавамо друге о њему и његовој намери (Мат. 24:14). Порука коју преносимо је непроцењива зато што помаже људима да постану део Јеховине породице и пружа им могућност да добију вечни живот (1. Тим. 4:16). Без обзира на то да ли у служби можемо да учинимо много или мало, дајемо допринос најважнијој активности у наше време (1. Тим. 2:3, 4). Огромна је част бити Божји сарадник! (1. Кор. 3:9).

ЧУВАЈ ОНО ШТО ТИ ЈЕ ПОВЕРЕНО

Тимотеј је морао да се чврсто држи истине када су је други напуштали (Видети 6. одломак)

6. Шта се догодило некима који нису ценили оно што им је поверено?

6 Неки од Тимотејевих суверника нису довољно ценили част да буду Божји сарадници. На пример, Димас је заволео свет и због тога се одрекао могућности да служи с Павлом (2. Тим. 4:10). Фигел и Ермоген су напустили своју службу, вероватно из страха да би могли доживети прогонство с каквим се Павле суочавао (2. Тим. 1:15). Именеј, Александар и Филит постали су отпадници и напустили истину (1. Тим. 1:19, 20; 2. Тим. 2:16-18). По свему судећи, ови људи су некада били духовно јаки, али су изгубили из вида шта је заиста важно.

7. Које тактике Сатана користи против нас?

7 Како Сатана покушава да нас наведе да се одрекнемо блага које нам је Јехова поверио? Запазимо неке Сатанине тактике. Путем забаве и медија настоји да утиче на наше вредности, размишљање и поступке како бисмо се постепено удаљили од истине. Користећи притисак средине и прогонство, покушава да нас застраши како бисмо престали да проповедамо. Осим тога, труди се да нас наведе да слушамо отпадничке идеје због којих бисмо могли напустити истину (1. Тим. 6:20, 21).

8. Шта учимо из онога што се догодило Данијелу?

8 Ако нисмо пажљиви, могли бисмо постепено напустити истину. Погледајмо шта се догодило Данијелу *, који је волео видео-игрице. Он каже: „Почео сам да играм видео-игрице када сам имао десетак година. У почетку сам играо прилично безазлене игрице. Али постепено сам прешао на неке које су биле пуне насиља и окултизма.“ На крају је проводио 15 сати дневно играјући видео-игрице. „Дубоко у себи сам знао да су ме те игрице и време које сам трошио на њих удаљавали од Јехове. Међутим, убедио сам себе да се библијска начела не односе на мене“, каже Данијел. Забава би нас неприметно могла удаљити од истине. Ако би се то десило, могли бисмо изгубити благо које нам је Јехова поверио.

КАКО СЕ МОЖЕМО ДРЖАТИ ИСТИНЕ

9. Према 1. Тимотеју 1:18, 19, на шта је Павле подстакао Тимотеја?

9 Прочитати 1. Тимотеју 1:18, 19. Павле је Тимотеја упоредио с војником и подстакао га да води „добар рат“. Није био у питању дослован, већ духован рат. У ком смислу су хришћани попут војника у бици? Које особине треба да развијамо као Христови војници? Погледајмо пет поука које можемо извући из Павловог поређења. Оне ће нам помоћи да се држимо истине.

10. Шта је оданост Богу и зашто нам је потребна?

10 Ојачај оданост Богу. Добар војник је веран. Он ће се снажно борити да би заштитио некога кога воли или нешто што му је драгоцено. Павле је подстакао Тимотеја да буде одан Богу, то јест да му буде веран и привржен (1. Тим. 4:7). Што су наша љубав и оданост Богу јаче, то је већа наша жеља да се држимо истине (1. Тим. 4:8-10; 6:6).

Након напорног дана, можда морамо да се натерамо да одемо на састанак. Али срећни смо када то учинимо! (Видети 11. одломак)

11. Зашто нам је потребна самодисциплина?

11 Развијај самодисциплину. Војник мора бити дисциплинован да би увек био спреман за битку. Тимотеј је остао духовно јак јер је поступао по Павловом надахнутом савету да се чува погрешних жеља, да развија добре особине и да се дружи са суверницима (2. Тим. 2:22). За то је била потребна самодисциплина. Морамо бити дисциплиновани да бисмо победили у рату против својих погрешних жеља (Римљ. 7:21-25). Осим тога, морамо бити дисциплиновани да бисмо наставили да се мењамо и да облачимо нову личност (Еф. 4:22, 24). А када смо на крају напорног дана уморни, можда морамо да натерамо себе да одемо на састанак (Јевр. 10:24, 25).

12. Како можемо вештије користити Библију?

12 Војник мора да вежба како ће користити своје оружје. Да би био вешт у томе, то мора да ради редовно. Слично томе, и ми морамо научити да вешто користимо Божју Реч (2. Тим. 2:15). Неке вештине можемо стећи на нашим састанцима. Али ако желимо да уверимо друге да је библијска истина заиста вредна, морамо редовно проучавати Библију. Морамо јачати своју веру помоћу Божје Речи. То подразумева више од читања Библије. Потребно је да дубоко размишљамо о ономе што смо прочитали и истражујемо наше публикације како бисмо исправно разумели и објаснили стихове из Писма (1. Тим. 4:13-15). Тада ћемо моћи да користимо Божју Реч да бисмо поучавали друге. Притом, није довољно да им само прочитамо неки стих из Библије. Циљ нам је да помогнемо онима који нас слушају да разумеју шта тај стих значи и како да га примене. Када редовно проучавамо Божју надахнуту Реч, вештије ћемо је користити да поучавамо друге (2. Тим. 3:16, 17).

13. Према Јеврејима 5:14, зашто морамо бити разборити?

13 Буди разборит. Војник мора бити способан да предвиди опасност и избегне је. И ми морамо научити да препознамо опасне ситуације и потом морамо нешто предузети да бисмо избегли опасност (Посл. 22:3; прочитати Јеврејима 5:14). На пример, морамо мудро бирати рекреацију и забаву. У телевизијским емисијама и филмовима често се приказује неморално понашање. Такво понашање вређа Бога и неминовно води до озбиљних последица. Због тога се клонимо забаве која би постепено могла умањити нашу љубав према Богу (Еф. 5:5, 6).

14. Како је разборитост помогла Данијелу?

14 Данијел, ког смо раније поменули, постепено је увидео да видео-игрице које су пуне насиља и окултизма лоше утичу на њега. Да би решио тај проблем, истраживао је наше публикације. Шта се затим десило? Престао је да игра лоше видео-игрице. Отказао је претплату на онлајн игрице и престао да игра с другим играчима. Он каже: „Више нисам играо игрице, већ сам почео да проводим време напољу и да се дружим с браћом из скупштине.“ Данијел је сада пионир и старешина.

15. Зашто су опасне измишљене приче које шире отпадници?

15 Попут Тимотеја, морамо бити свесни колико су опасне лажи које шире отпадници (1. Тим. 4:1, 7; 2. Тим. 2:16). На пример, они би могли покушати да шире измишљене приче о нашој браћи или да посеју сумње у Јеховину организацију. То би могло да поткопа нашу веру. Не смемо дозволити да нас таква пропаганда превари. Такве приче шире „људи поквареног ума, који више не разумеју истину“ и којима је циљ да изазову свађе и расправе (1. Тим. 6:4, 5). Они желе да поверујемо у њихове клевете и да почнемо да сумњамо у своју браћу.

16. Чега се морамо чувати?

16 Не дозволи да те ишта одврати од истине. Као „добар војник Христа Исуса“, Тимотеј није смео да дозволи да га материјалне ствари или други циљеви одврате од службе (2. Тим. 2:3, 4). Попут Тимотеја, не смемо дозволити да нам пажњу одвуче жеља да имамо више у материјалном погледу. „Заводљиво богатство“ би могло угушити нашу љубав према Јехови, цењење за Божју Реч и жељу да је преносимо другима (Мат. 13:22). Морамо водити једноставан живот и користити време и снагу да тражимо „најпре Краљевство“ (Мат. 6:22-25, 33).

17-18. Шта треба да урадимо да бисмо сачували пријатељство с Јеховом?

17 Буди спреман да брзо реагујеш. Да би се заштитио, војник мора да размишља унапред како ће поступити у некој ситуацији. Да бисмо сачували оно што нам је Јехова поверио, морамо брзо реаговати кад приметимо опасност. Шта ће нам у томе помоћи? Морамо унапред размишљати шта ћемо урадити кад се то деси.

18 Примера ради, на великим догађајима, пре него што програм почне, публика је замољена да погледа где се налази најближи излаз. То је важно да би у случају опасности могли брзо да изађу. Слично томе, треба унапред да размислимо који ћемо „излаз“ користити, то јест како ћемо поступити ако се изненада појави неморална сцена, брутално насиље или отпаднички материјал док смо на интернету, гледамо филм или неку ТВ емисију. Ако се унапред припремимо за оно што би се могло десити, брзо ћемо реаговати и тако ћемо остати чисти у Јеховиним очима и сачуваћемо пријатељство с њим (Пс. 101:3; 1. Тим. 4:12).

19. Које ћемо благослове имати ако чувамо благо које нам је Јехова поверио?

19 Морамо чувати благо које нам је Јехова поверио – драгоцену библијску истину и част да је преносимо другима. Ако то радимо, имаћемо чисту савест, смисаон живот и радост да помажемо другима да упознају Јехову. Уз његову помоћ, сачуваћемо оно што нам је поверено (1. Тим. 6:12, 19).

ПЕСМА 127 Каква особа треба да будем?

^ одл. 5 Имамо велику част да знамо истину и да је преносимо другима. Овај чланак ће нам помоћи да ценимо ту част и да се никад не одрекнемо истине.

^ одл. 8 Име је промењено.