Пређи на садржај

Пређи на садржај

25. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„Ја ћу потражити своје овце“

„Ја ћу потражити своје овце“

Ја ћу потражити своје овце и побринућу се за њих (ЈЕЗЕК. 34:11)

ПЕСМА 105 „Бог је љубав“

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. У ком смислу је Јехова попут брижне мајке?

„МОЖЕ ли жена заборавити дете које је дојила?“ То питање је Јехова поставио у време пророка Исаије. „Ако би га она и заборавила, ја тебе нећу заборавити“, рекао је Бог свом народу (Ис. 49:15). Он не пореди себе често с мајком. Али у овом случају, Јехова је користио блискост између мајке и њеног детета да би истакао колику приврженост он осећа према својим слугама. Већина мајки може се поистоветити са сестром Хасмин *, која је рекла: „Док бринеш о свом детету, ствара се посебна веза која траје читавог живота.“

2. Како се Јехова осећа када се неки његов слуга удаљи од њега?

2 Јехова запажа чак и кад један његов слуга прекине контакт са скупштином и престане да проповеда. Замисли онда колико га боли када види да сваке године на хиљаде његових слугу постану неактивни *.

3. Шта Јехова жели?

3 Многа наша браћа и сестре који постану неактивни с временом се врате у скупштину и суверници их срдачно дочекају! Јехова жели да се сви они врате, а и ми то желимо (1. Петр. 2:25). Како им у томе можемо помоћи? Пре него што одговоримо на то питање, било би добро да разумемо зашто неки престану да долазе на састанке и иду у службу проповедања.

ЗАШТО НЕКИ ПРЕСТАНУ ДА СЛУЖЕ ЈЕХОВИ?

4. Како је посао утицао на неке објавитеље?

4 Неки су дозволили да им посао постане најважнија ствар у животу. „Нисам ни приметио колико времена ми посао одузима“, признаје Хунг, брат из југоисточне Азије. „Наивно сам мислио да ће ми бити лакше да служим Јехови ако се материјално обезбедим. Зато сам више времена проводио на послу. Све чешће сам изостајао са састанака, све док нисам потпуно престао да идем. Рекао бих да је свет осмишљен тако да мало-помало одвлачи људе од Бога.“

5. Како су проблеми утицали на једну сестру?

5 Нека браћа и сестре су обесхрабрени због проблема. Ен из Велике Британије има петоро деце. „Мој најмлађи син се родио са озбиљним сметњама“, каже Ен. „С временом је једна од мојих ћерки искључена, а старији син је ментално оболео. Пала сам у такву депресију да сам престала да идем на састанке и у службу. На крају сам постала неактивна.“ Веома нам је жао што Ен и њена породица, као и многи други, пролазе кроз тако тешке проблеме.

6. Шта се може десити ако неко не примени савет из Колошанима 3:13?

6 Прочитати Колошанима 3:13Неке Јеховине слуге су повређене због поступака суверника. Апостол Павле је написао да понекад можда имамо оправдану „притужбу на некога“. А можда нам је чак нанета неправда. Ако не пазимо, могли бисмо постати огорчени. Огорченост може довести до тога да се неко удаљи од Јеховиног народа. Погледајмо шта је доживео Пабло, брат из Јужне Америке. Био је лажно оптужен за неисправно поступање и због тога није више могао да обавља нека задужења у скупштини. Како је реаговао? „Био сам љут“, каже он, „и полако сам се удаљио од скупштине.“

7. Како грижа савести може утицати на некога?

7 Некога ко је у прошлости починио озбиљан грех савест може мучити до те мере да сматра да није вредан Божје љубави. Иако се покајао и било му је указано милосрђе, можда мисли да више не заслужује да припада Божјем народу. Тако се осећао брат по имену Франсиско. „Био сам укорен због полног неморала“, каже он. „Иако сам у почетку наставио да идем на састанке, обузела су ме негативна осећања и сматрао сам да ми није место међу Јеховиним народом. Савест ме је оптерећивала и био сам сигуран да ми Јехова није опростио. Полако сам престао да идем на састанке и у службу.“ Како ти гледаш на браћу и сестре који се налазе у ситуацијама попут оних описаних у претходним одломцима? Да ли саосећаш с њима? Што је још важније, како Јехова гледа на њих?

ЈЕХОВА ВОЛИ СВОЈЕ ОВЦЕ

Израелски пастир је с пуно љубави бринуо о изгубљеној овци (Видети 8. и 9. одломак) *

8. Да ли Јехова заборавља оне који су му служили? Објасни.

8 Јехова не заборавља оне који су му некада служили, али су се удаљили од његове организације. Не заборавља ни оно што су чинили за њега (Јевр. 6:10). Пророк Исаија је записао прелепо поређење да би показао колико је Јехови стало до његових слугу. „Као пастир он ће пасти своје стадо. Својом руком скупиће јагањце, у недрима ће их носити“ (Ис. 40:11). Како се Јехова, Велики Пастир, осећа кад једна његова овца одлута од стада? Исус је пружио одговор на то питање када је својим ученицима рекао: „Шта мислите? Ако неки човек има сто оваца и једна од њих залута, зар неће оставити оних деведесет и девет на гори и отићи да тражи ону која лута? И ако успе да је нађе, заиста, кажем вам, више ће се радовати због ње него због оних деведесет и девет које нису залутале“ (Мат. 18:12, 13).

9. Како су добри пастири у библијско доба поступали према својим овцама? (Видети слику на насловној страни.)

9 Зашто Јехову можемо упоредити с пастиром? Зато што је добар пастир у библијско доба с пуно љубави бринуо за своје овце. На пример, Давид се борио с лавом и медведом да би заштитио своје стадо (1. Сам. 17:34, 35). Добар пастир би сигурно приметио ако би му нестала чак и једна овца (Јов. 10:3, 14). Он би оставио осталих 99 оваца на сигурном, у тору или код другог пастира, и отишао би да је тражи. Исус нас је путем ове приче поучио једној важној истини: „Тако ни мој Отац који је на небу не жели да погине ниједан од ових малих“ (Мат. 18:14).

Пастир у древном Израелу брине о овци која се изгубила (Видети 9. одломак)

ЈЕХОВА ТРАЖИ СВОЈЕ ОВЦЕ

10. Према Језекиљу 34:11-16, шта је Јехова обећао да ће урадити за своје изгубљене овце?

10 Јехова воли све нас, укључујући и оне који су се удаљили од његовог стада. Преко пророка Језекиља, Бог је обећао да ће потражити своје изгубљене овце и помоћи им да поново буду блиске с њим. Осим тога, навео је конкретне кораке које ће предузети да би их спасао. Исте те кораке је предузимао и израелски пастир коме је одлутала овца. (Прочитати Језекиља 34:11-16.) Као прво, пастир је тражио овцу, што је захтевало доста времена и труда. Кад би је нашао, довео би је назад у стадо. Затим, ако је овца била повређена или изгладнела, брижно би јој помогао тако што би јој превио ране, понео је у наручју и нахранио је. Старешине, пастири Божјег стада, треба да предузму исте кораке да би помогли онима који су одлутали од скупштине (1. Петр. 5:2, 3). Траже их и с љубављу им помажу да се врате у стадо и обнове пријатељство с Јеховом. *

11. Чега је добар пастир био свестан?

11 Добар пастир је био свестан да се овца може изгубити. Ако би до тога дошло, не би био груб према њој. Размисли о томе како је Бог помогао неким својим слугама које су се на неко време удаљиле од њега.

12. Како се Јехова опходио према Јони?

12 Пророк Јона није послушао Јехову и отишао у Ниниву. Али Јехова није дигао руке од њега. Као добар пастир, Јехова га је спасао и помогао му да скупи снагу за задатак који га је чекао (Јона 2:7; 3:1, 2). Касније је Бог користио тикву да помогне Јони да схвати да је сваки људски живот вредан (Јона 4:10, 11). Шта учимо из тога? Старешине не треба брзо да дигну руке од неактивних објавитеља. Они се труде да разумеју због чега се неко удаљио од скупштине. Кад се он врати Јехови, они му и даље помажу и брину о њему.

13. Како се Јехова опходио према писцу 73. псалма и шта учимо из тога?

13 Писац 73. псалма се обесхрабрио када је размишљао о томе како су зли наизглед успешни у свему. Питао се да ли има смисла чинити оно што Бог жели (Пс. 73:12, 13, 16). Како је Јехова реаговао на то? Не само да га није осудио, већ је и дао да се његове речи запишу у Библији. На крају је псалмиста увидео да је пријатељство с Јеховом важније од свега и да животу даје смисао (Пс. 73:23, 24, 26, 28). Шта учимо из тога? Старешине не треба брзо да осуде оне који се питају да ли вреди служити Јехови. Неће их критиковати, већ ће се трудити да разумеју шта стоји иза њихових речи и поступака. Тек тада ће моћи да им пруже охрабрење на темељу Библије.

14. Зашто је Илији била потребна помоћ и како му је Јехова помогао?

14 Пророк Илија је бежао од краљице Језавеље (1. Краљ. 19:1-3). Мислио је да нема више Јеховиних пророка и да је све што је урадио било узалуд. Био је толико обесхрабрен да је пожелео да умре (1. Краљ. 19:4, 10). Јехова га није осудио већ га је уверио да није сам, да ће му дати снагу и да има још много посла за њега. Јехова је пажљиво саслушао шта га мучи и дао му је нове задатке (1. Краљ. 19:11-16, 18). Шта учимо из тога? Сви ми, нарочито старешине, треба да будемо пажљиви према суверницима. Било да је особа огорчена било да се осећа недостојно Јеховиног милосрђа, старешине ће је пажљиво слушати док им говори како се осећа. Затим ће настојати да је увере да је Јехова воли.

КАКО МИ ТРЕБА ДА ГЛЕДАМО НА ИЗГУБЉЕНЕ ОВЦЕ?

15. Према Јовану 6:39, како је Исус гледао на овце свог Оца?

15 Како Јехова жели да гледамо на његове изгубљене овце? Доста тога можемо научити од Исуса. Он је знао да је Јехови драгоцена свака овца и зато је дао све од себе да помогне „изгубљеним овцама дома Израеловог“ да се врате Јехови (Мат. 15:24; Лука 19:9, 10). Као добар пастир, Исус се такође трудио да не изгуби ниједну Јеховину овцу. (Прочитати Јована 6:39.)

16-17. Како старешине треба да гледају на оне који су се удаљили од Јехове? (Видети оквир „ Како би се изгубљена овца могла осећати“.)

16 Апостол Павле је подстакао старешине у Ефесу да се угледају на Исуса. „Морате помагати онима који су слаби и имати на уму речи Господа Исуса, који је рекао: ’Више усрећује давање него примање‘“ (Дела 20:17, 35). Из тога се види да старешине имају важну одговорност да брину за Јеховин народ. „Кад размишљам колико је Јехови стало до сваке изгубљене овце, подстакнут сам да дам све од себе да им помогнем“, каже Салвадор, старешина из Шпаније. „Уверен сам да Јехова очекује од мене као духовног пастира да бринем за њих.“

17 Сва поменута браћа и сестре који су се удаљили од Јехове прихватили су помоћ и вратили му се. Има још много оних који желе да се врате. У следећем чланку ће бити више речи о томе како им можемо помоћи.

ПЕСМА 139 Живот у новом свету

^ одл. 5 Зашто се неки који су годинама верно служили Јехови удаље од скупштине? Како Бог гледа на њих? У овом чланку ћемо размотрити одговоре на та питања. Осим тога, видећемо и како је Јехова помогао неким библијским личностима које су се на неко време удаљиле од њега и шта можемо научити из тога.

^ одл. 1 Нека имена су промењена.

^ одл. 2 ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: Неактиван објавитељ је онај који шест или више месеци није предао извештај о служби проповедања. Без обзира на то, неактивни су и даље наша браћа и сестре и ми их волимо.

^ одл. 10 У следећем чланку ће бити речи о конкретним корацима које старешине могу предузети.

^ одл. 60 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Израелски пастир је био забринут за изгубљену овцу и зато се трудио да је нађе и врати у стадо. Данас то исто раде духовни пастири.

^ одл. 64 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Док седи у аутобусу, неактивна сестра посматра Сведоке који са осмехом сведоче на јавном месту.