Пређи на садржај

Пређи на садржај

19. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Откривење – порука за нас

Откривење – порука за нас

Срећан је онај ко чита речи овог пророчанства (ОТКР. 1:3)

ПЕСМА 15 Част дајмо Јеховином првенцу!

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Зашто треба да нас занима оно што пише у Откривењу?

 ЗАМИСЛИ да прелиставаш нечији фото-албум. Док погледом прелећеш преко слика, већина људи које видиш није ти позната. А онда ти једна слика привлачи посебну пажњу. То је зато што си и ти на њој. Док је посматраш, покушаваш да се сетиш где и када је сликана. Покушаваш да препознаш и остале људе које ту видиш. Та фотографија ти је сада посебно занимљива и драга.

2 Књига Откривење је попут те фотографије из најмање два разлога. Као прво, та библијска књига је написана за нас. На самом почетку, у њој пише: „Откривење Исуса Христа, које му је дао Бог, да покаже својим робовима оно што ће се ускоро догодити“ (Откр. 1:1). Дакле, оно што у њој стоји није написано за све људе, већ за нас који припадамо Божјем народу. Зато нас не изненађује што и ми учествујемо у испуњењу пророчанстава записаних у овој невероватној књизи. Другим речима, налазимо се на тој „слици“.

3-4. Када се испуњавају пророчанства из Откривења и на шта то треба да нас подстакне?

3 Други разлог се односи на време када се та пророчанства испуњавају. Апостол Јован је говорио о томе када је рекао: „Вођен светим духом доспео сам у Господов дан“ (Откр. 1:10). Јован је то записао отприлике 96. године, када је „Господов дан“ још увек био далеко (Мат. 25:14, 19; Лука 19:12). Али према једном библијском пророчанству, тај дан је започео 1914, када је Исус постављен за Краља на небу. Од те године па надаље, испуњавају се пророчанства из Откривења која укључују и Божји народ. То значи да ми данас живимо у „Господовом дану“.

4 Будући да живимо у овим узбудљивим временима, морамо обратити нарочиту пажњу на савет који је записан у Откривењу 1:3: „Срећан је онај ко чита и они који чују речи овог пророчанства и који се држе онога што је у њему написано, јер је близу време да се то испуни.“ Сада је важније него икад да читамо „речи овог пророчанства“, да их слушамо и држимо их се. Шта све обухватају те „речи“?

СЛУЖИ БОГУ НА ИСПРАВАН НАЧИН

5. Како се из Откривења види колико је важно да Јехови служимо на исправан начин?

5 Већ у првом поглављу Откривења сазнајемо да Исус добро зна шта се дешава у скупштинама његовог народа (Откр. 1:12-16, 20; 2:1). То видимо на основу порука које је послао у седам скупштина у Малој Азији. Конкретни савети из тих порука помагали су првим хришћанима да служе Богу на исправан начин. Ти савети су важни и за данашње Божје слуге. Шта учимо из тога? Наш вођа, Христ Исус, зна колико је чврсто наше пријатељство с Јеховом. Исус нас води и штити и ништа не промиче његовој пажњи. Он зна шта треба да радимо да би Јехова био задовољан нашом службом. Којих савета и ми данас треба да се држимо?

6. (а) Према Исусовим речима из Откривења 2:3, 4, који проблем су имали хришћани из скупштине у Ефесу? (б) Шта учимо из тога?

6 Прочитати Откривење 2:3, 4Не смемо изгубити љубав коју смо имали у почетку. Исусова порука хришћанима у Ефесу показује да су они истрајно служили Јехови упркос озбиљним потешкоћама. Али проблем је био што су изгубили љубав коју су имали у почетку. Било је важно да поново распламсају ту љубав. У супротном, Јехова не би био задовољан њиховом службом. Слично је и данас. Истрајност сама по себи није довољна. Морамо истрајати из исправних разлога. Јехови је важно не само шта радимо, већ и зашто то радимо. Важни су му наши мотиви – он жели да му служимо зато што нас на то покрећу дубока љубав и захвалност за све што чини за нас (Посл. 16:2; Мар. 12:29, 30).

7. (а) Према Откривењу 3:1-3, на који проблем је Исус скренуо пажњу скупштини у Сарду? (б) Шта ми треба да радимо?

7 Прочитати Откривење 3:1-3Морамо и даље бити будни и на опрезу. Хришћани из скупштине у Сарду имали су другачији проблем. Иако су у прошлости ревно служили Јехови, њихова ревност је сада прилично ослабила. Исус им је зато рекао да се „пробуде“. Шта ми учимо из тога? Наравно, Јехова неће заборавити наша дела (Јевр. 6:10). Али не можемо се ослонити само на оно што смо радили у прошлости. Иако нам је сада можда теже да служимо Јехови него раније, морамо остати „заокупљени Господовим делом“ и бити будни и на опрезу до самог краја (1. Кор. 15:58; Мат. 24:13; Мар. 13:33).

8. Шта учимо из онога што је Исус рекао хришћанима у Лаодикији? (Откривење 3:15-17).

8 Прочитати Откривење 3:15-17. Морамо бити ревни и свим срцем служити Јехови. Исусова порука хришћанима у Лаодикији открила је који су проблем они имали. Били су „млаки“ и с пола срца су служили Јехови, због чега им је Исус рекао да су у духовном погледу јадни и бедни. Требало је да распламсају своју ревност (Откр. 3:19). Шта учимо из тога? Ако је наша ревност ослабила, треба да јачамо захвалност за све што Јехова и његова организација чине за нас (Откр. 3:18). Никада не треба да дозволимо да нам тежња за лагодним животом потисне службу Јехови у други план.

9. Према ономе шта је Исус рекао скупштинама у Пергаму и Тијатири, чега морамо да се клонимо?

9 Морамо се клонити отпадничких учења. Исус је укорио неке хришћане у Пергаму због тога што су ширили лажна учења и стварали поделе међу браћом (Откр. 2:14-16). Похвалио је хришћане у Тијатири који су се држали подаље од такозваних Сатаниних дубина и подстакао их је да се чврсто држе истине (Откр. 2:24-26). Духовно слабим хришћанима који су били заведени лажним учењима рекао је да се покају. Како је с нама данас? Морамо одбацити свако учење које је у супротности с Јеховиним начином размишљања. Отпадници су наизглед побожни, али не живе побожно (2. Тим. 3:5). Биће нам лакше да препознамо и одбацимо њихова учења ако редовно и темељно проучавамо Божју Реч (2. Тим. 3:14-17; Јуд. 3, 4).

10. Шта још учимо из онога што је Исус рекао скупштинама у Пергаму и Тијатири?

10 Морамо се клонити сваког облика полног неморала. У Пергаму и Тијатири је постојао још један проблем. Исус је осудио неке у тим скупштинама због попустљивог става према неморалу (Откр. 2:14, 20). Која је поука за нас? Не можемо очекивати да Јехова толерише било који облик неморала, чак и ако му годинама служимо и имамо нека посебна задужења (1. Сам. 15:22; 1. Петр. 2:16). Он од нас очекује да се држимо његових високих моралних мерила без обзира на то колико ниско су пала мерила у свету (Еф. 6:11-13).

11. Шта смо до сада научили? (Видети и оквир „ Поуке за нас“.)

11 Шта смо до сада научили? Видели смо колико је важно да Јехови служимо на исправан начин. Ако радимо нешто због чега би Јехова одбацио нашу службу, морамо то што пре исправити (Откр. 2:5, 16; 3:3, 16). Међутим, Исус је у својим порукама скупштинама истакао још нешто. О чему је реч?

БУДИМО СПРЕМНИ ДА ПОДНОСИМО ПРОГОНСТВО

Како Сатана напада Божји народ откако је збачен с неба? (Видети одломке 12-16)

12. Шта можемо научити из Исусових порука браћи у Смирни и Филаделфији? (Откривење 2:10).

12 Погледајмо сада Исусове поруке скупштинама у Смирни и Филаделфији. Он је рекао тамошњим хришћанима да се не плаше прогонства јер ће их Јехова наградити ако му остану верни. (Прочитати Откривење 2:10; 3:10.) Шта ми учимо из тога? Прогонство ће сигурно наступити и морамо бити спремни да га подносимо (Мат. 24:9, 13; 2. Кор. 12:10). Зашто је важно да будемо свесни тога?

13-14. Како на Божји народ утичу догађаји описани у 12. поглављу Откривења?

13 Из Откривења сазнајемо да ће Божји народ бити прогоњен током „Господовог дана“, што је време у ком ми сада живимо. У 12. поглављу се говори о рату који је избио на небу одмах након успоставе Божјег Краљевства. Михаило – прослављени Исус Христ – борио се са својом војском против Сатане и демона (Откр. 12:7, 8). Какав је био исход тог рата? Божји непријатељи су поражени и бачени на земљу, доносећи људима неизрециву патњу (Откр. 12:9, 12). Шта Божји народ доживљава због тога?

14 У Откривењу је проречено како ће Сатана реаговати на то што је збачен на земљу. Пошто више нема приступ небу, он је сав свој гнев усмерио на Божје помазане слуге које на земљи представљају Божје Краљевство и „којима је поверено да сведоче о Исусу“ (Откр. 12:17; 2. Кор. 5:20; Еф. 6:19, 20). Како се ово пророчанство испуњава?

15. Кога предочавају „два сведока“ из 11. поглавља Откривења и шта им се догодило?

15 Сатана је покренуо напад на помазану браћу која су предводила у проповедању добре вести о Краљевству. Ту браћу у књизи Откривење предочавају „два сведока“ која су била убијена (Откр. 11:3, 7-11). * Њих осморица су 1918. била лажно оптужена, проглашена кривима и осуђена на дуге затворске казне. Гледано из људског угла, чинило се да је то крај свим њиховим активностима.

16. До ког неочекиваног преокрета је дошло 1919, али шта је Сатана наставио да ради?

16 У 11. поглављу Откривења се каже да ће „два сведока“ убрзо бити враћена у живот. То пророчанство се испунило на неочекиван начин за мање од годину дана након што су браћа била затворена. Почетком 1919, они су пуштени из затвора и касније су оптужбе против њих одбачене. Браћа су одмах наставила да предводе у проповедању и поучавању. Али то није био крај Сатаниним нападима на Божји народ. Од тог времена, он је покренуо „реку“ прогонства против свих Божјих слугу (Откр. 12:15). Због тога су свакоме од нас „потребне истрајност и вера“ (Откр. 13:10).

ПОТПУНО СЕ ПОСВЕТИ ЗАДАТКУ КОЈИ НАМ ЈЕ ЈЕХОВА ПОВЕРИО

17. Коју неочекивану помоћ Божји народ добија упркос томе што је мета Сатаниних напада?

17 У 12. поглављу Откривења читамо да ће Божји народ добити помоћ из једног неочекиваног извора. У пророчанству се каже да ће „земља“ прогутати „реку“ прогонства (Откр. 12:16). Управо то се дешава у неким ситуацијама. Понекад Божјем народу помогну стабилнији елементи Сатаниног света, као што је правосудни систем. У многим судским случајевима Јеховини сведоци су добили повољне пресуде које су им омогућиле одређену меру слободе. Како су користили ту слободу? У потпуности су се посветили задатку који им је Јехова поверио (1. Кор. 16:9). Шта све тај задатак обухвата?

Које две поруке Божји народ објављује? (Видети 18. и 19. одломак)

18. Који је наш најважнији задатак током последњих дана?

18 Исус је прорекао да ће пре него што дође крај његови следбеници проповедати добру вест о Краљевству по целом свету (Мат. 24:14). Док то раде, могу рачунати на помоћ и подршку анђела. У Откривењу се каже да један анђео носи „вечну добру вест да је објави онима који живе на земљи – свим народима, племенима, језицима и народностима“ (Откр. 14:6).

19. Коју још поруку морају објављивати они који воле Јехову?

19 Добра вест о Краљевству није једина порука коју Божји народ треба да објављује. Јехова од нас очекује да пружимо подршку и анђелима о којима се говори од осмог до десетог поглавља Откривења. Ти анђели објављују низ тешких невоља које ће задесити оне који одбацују Божје Краљевство. Према томе, Јеховини сведоци објављују поруку која је упоређена с гра̂дом и ватром и открива Божју осуду над различитим елементима Сатаниног злог света (Откр. 8:7, 13). Људи морају знати да је крај близу како би могли да из корена промене свој живот и преживе дан Јеховиног гнева (Соф. 2:2, 3). Али та порука није популарна. Потребна нам је храброст да бисмо је објављивали. Завршна порука осуде, коју ћемо објављивати током велике невоље, биће још оштрија (Откр. 16:21).

БУДИМО ПОСЛУШНИ РЕЧИМА ПРОРОЧАНСТВА

20. О чему ће бити речи у наредна два чланка?

20 Будући да смо укључени у испуњење онога што читамо у Откривењу, важно је да се држимо „речи [тог] пророчанства“ (Откр. 1:3). Али како можемо остати верни Јехови упркос прогонству и наставити да храбро објављујемо ове поруке? У томе нам могу помоћи две ствари. Као прво, оно што Откривење говори о Божјим непријатељима и као друго, будући благослови које ћемо добити ако останемо верни. О томе ће бити речи у наредна два чланка.

ПЕСМА 32 Заузмимо Јеховину страну!

^ Живимо у посебном времену у људској историји! Пред нашим очима се испуњавају пророчанства из Откривења. Како она утичу на нас? У овом и у следећа два чланка размотрићемо неке делове књиге Откривење. Биће истакнуто како нам послушност ономе што је написано у тој књизи помаже да и даље служимо Јехови Богу на исправан начин.

^ Видети „Питања читалаца“ у Стражарској кули од 15. новембра 2014, стр. 30.