Пређи на садржај

Пређи на садржај

НЛО — да ли могу да се идентификују?

НЛО — да ли могу да се идентификују?

НЛО — да ли могу да се идентификују?

Како научници објашњавају феномен НЛО? Покојни др Donald H. Menzel, астроном на универзитету Харвард, и Филип Клас, некадашњи главни уредник часописа Aviation Week, припадају онима који су се детаљно бавили појавама НЛО. Према њиховом гледишту, НЛО су уствари ИЛО (идентификовани летећи објекти). Код тачнијих истраживања, НЛО су се показали као ствари или појаве које могу да се идентификују као метеоролошки балони, авиони са рекламама који лете ноћу, затим хеликоптери, метеори или пасунце a.

Филип Клас је објаснио НЛО као природне појаве или нетачне идентификације. На пример, према његовој претпоставци, неки НЛО били су једна врста кугласте муње или нека плазма. Наравно, његови критичари су се одмах супротставили, рекавши да су плазме, тј. високојонизовани гасови врло краткотрајни и не пружају задовољавајуће објашњење тог проблема. Према Класу, неки НЛО који су виђени на радарским екранима само су остаци временских појава. Према мишљењу неких оператера на радару, то ипак не би објаснило наизглед интелигентно понашање које је понекад могло да се примети. Класова мисао је да су људи који се изненада сусретну с неким кратким неочекиваним догађајем ”можда крајње непрецизни кад покушавају тачно да опишу оно што су видели“.

У својој књизи Pseudoscience and the Paranormal, Terence Hines пише: ”Брижљива истраживања довела су до директног, природног објашњења чак и оних извештаја о НЛО који врло импресивно звуче... Сви ти случајеви јасно показују скоро потпуну непоузданост извештаја очевидаца. У скоро сваком случају су изјаве сведока јако одступале од онога што се заиста догодило, а у само врло ретким случајевима дотични су намерно лагали. Њихова представа о томе како би НЛО ’морали‘ да изгледају, као и оптичке варке, утицали су на њихове изјаве.“

НЛО — Управљани од бића из свемира?

Према популарној теорији, НЛО су у вези са интелигентним бићима из свемира. Покојни др James McCampbell је припадао некадашњим посланицима те идеје. Он је изјавио: ”Изгледа као да нека суперинтелигентна страна раса заиста постаје приснији саставни део околине наше планете.“ Мајор Donald E. Keyhoe, ”пензионисани официр морнарице, који је постао слободни писац... први је НЛО учинио популарним и тврдио да су то ванземаљски свемирски бродови“, као што је записано у књизи UFOs—The Public Deceived од Филипа Класа. Keyhoe је такође подржавао теорију о ”бићима из свемира“ и рекао упозоравајући: ”Ако би била намера ванземаљаца да населе Земљу, то би изазвало талас страха и хистерије.“

Једна друга теорија која је изазвала интерес различитих истраживача је да су НЛО виша бића, која живе у ”паралелном универзуму“. Према тој теорији, бића би можда била у стању да ”манипулишу струјним круговима у људском мозгу“. С том способношћу могли би по свој прилици да контролишу људске владе. Неки мисле да би могли бити повезани са ”интелигенцијама [које стоје иза] водећих религиозних покрета, чуда, анђела, сабласти, вила, узнемиравајућих духова и сличног“ (UFO and The Limits of Science од Роналда Д. Сторија).

НЛО — да ли могу да се идентификују?

Као што смо видели, неки од оних који су испитивали извештаје НЛО врло су уверени да се сви НЛО могу идентфиковати као природне појаве. Други, међутим, износе властите специјалне теорије.

Извештај Condon и тема о НЛО била је још општа тема разговора кад је Пробудите се! објавио извештај о тој теми и осветлио неколико спектакуларних случајева. b Пробудите се! је дошао до закључка ”да је утврђено баш оно што је пројект ’Плава књига‘ [раније владино истраживање] већ испитао: Већина НЛО о којима се известило уствари су планете, авиони, балони, метеорити и фатаморгане.“

Даље се каже: ”Још прецизнија истраживања [сажета у Condon Reportu] разјаснила су улогу коју су играле физичке обмане и психолошки аспекти. Она су показала да су особе погрешно тумачиле сасвим обичне објекте, које су видели на небу, јер их можда због необичних околности нису могли препознати, да су те већ украшене приче још увеличане у штампи и коначно је произашло да су видели свемирске бродове како слећу и из њих излазе мали зелени људи с Марса.“

На темељу службеног Condon Reporta, заједно са закључцима као што је горњи, и све мањим бројем нових извештаја о НЛО, изгледа да је та тема за многе завршена. И поред тога данас, две деценије касније, видимо да НЛО још увек занимају јавност. Као што је споменуто у првом чланку, сарадник једног познатог часописа је приметио нови елемент у дискусији. Како се приближава 2000. година, ми у подсвести живимо са ”дубоко укотвљеним и апокалиптичким страховањима“.

Још више несигурности шире тврдње новијег датума да су Сједињене Државе и друге земље у прошлости игнорисале или прикривале неке доказе о НЛО. Аутор једне књиге која је изашла 1988. искористио је Закон о слободи информисања, који је у Сједињеним Државама ступио на снагу 1966, као и изворнике у другим земљама, да би прикупио информације које, како он каже, ”изнад сваке сумње непобитно доказују да је постојало огромно прикривање теме о НЛО“ (Above Top Secret од Тимотија Гуда).

Gary Kinder у својој књизи Light Years пита какав би требало да буде доказ да би се власти увериле у постојање НЛО. Он понавља питање једног посматрача: ”Како треба да изгледа доказ [за НЛО]? Да ли мора да се НЛО спусти на речни улаз у Пентагон, где заједничка војна команда има своје уреде? Или је доказ кад једна радарска станица на Земљи открије НЛО, авион буде послан да га пресретне, пилот угледа НЛО, прати га на свом радару, да би га само видео како фантастичном брзином одлеће?“

С друге стране, професор Hines тврди да објављени документи од 997 страница, који обухватају раздобље од 1949. до 1979, не откривају покушај владе да нешто прикрије. Он изјављује: ”Испитивање тајних папира CIA и докумената о НЛО ствара слику о властима које се донекле занимају за тај феномен, али се врло скептички супротстављају хипотези о ванземаљцима. Ови документи... такође противрече изнесеним тврдњама да власти прикривају ’истину‘ о НЛО.“

Један од главних разлога за помањкање доказа је тај што до сада још никад није био јавно изложен неки НЛО, нити су се икакви ванземаљци представили јавности. Осим тога, професор Hines тврди да ”нема ниједне аутентичне фотографије НЛО која би показала нешто друго осим нејасних обриса или светле мрље“. Експерти за НЛО увек су изнова идентификовали неисправно тумачена запажања Венере или других небеских тела. Очигледно да нема решења проблема НЛО које би задовољило све.

У време кад се Condon Report појавио у новинама, један сарадник часописа Пробудите се! приватно је разговарао о различитим резултатима студије са једним научним сарадником који је радио у Boulderu (Колорадо). Научник је изгледа био мишљења да неки неразјашњени случајеви имају везу са неком врстом ”менталне перцепције“. Дакле, иако су многи НЛО научно објашњени као физичке појаве или неисправне интерпретације, неки случајеви могу бити у вези са менталним или психолошким искуствима и опажањима.

Да ли постоји окултни утицај?

Кад се преиспитају ментална или психолошка искуства неких особа које су известиле о контактима с НЛО, могу се препознати сличности са спиритистичким или другим паранормалним феноменима. Пример за то је оно што John H. Andrews пише у књизи The Extraterrestrials and Their Reality. У захвали за сарадњу на књизи, поред осталог пише: ”Велика захвалност припада такође четворици свемираца [”ванземаљци у људским телима који се неприметно крећу међу нама“], који су ми испричали своју причу и који желе остати анонимни, као и бројним медијима и каналима који су ми помогли код многих експеримената, и ванземаљцима за њихове многе информативне вести.“ О тим ’свемирцима‘ он каже: ”Сви су они били врло интелигентни; сви су били канали за невидљива бића.“ (Упореди 1. Самуелова 28:7, 8; Ефешанима 6:12.)

Осим тога, Andrews тврди да је примио вести од ванземаљаца као што су ове: ”Тако нешто као што је смрт не постоји... Тако нешто као добро или зло не постоји. [Упореди 1. Мојсијева 3:3, 4.]... Стварање, еволуција и реинкарнација су све важећи процеси који делују у свемиру... Ми [ванземаљци] нисмо овде да бисмо вас контролисали или владали над вама, него да вам покажемо пут... Земља ће ускоро доживети огромне, катастрофалне промене. Кад те промене заврше, на животу ће остати мање од хиљадитог дела садашњег светског становништва!“

Библија такође говори о ванземаљцима, о духовним створењима, о послушним анђелима и непослушним бунтовничким анђелима, који су постали демони. Током библијске историје Бог је употребљавао верне анђеле у многим приликама да би комуницирао с људима (1. Мојсијева 22:9-18; Исаија 6:1-7). Сатана још увек користи демоне који га следе да би завео човечанство сваком врстом филозофије, хировима времена, вестима, обавештењима и култовима и да би их тиме одвратио од вести да ће Божје Краљевство — његова небеска владавина — ускоро да влада над обновљеном земљом. (Упореди Лука 4:33, 34; Јаков 2:19; Откривење 12:9; 21:1-4.)

Хришћански апостол Павле је дао прикладно упозорење о демонском утицају у последњим данима, кад је написао: ”Надахнути израз јасно говори да ће у каснијим раздобљима времена неки отпасти од вере, обраћајући пажњу преварним надахнутим изразима и учењима демона“ (1. Тимотеју 4:1).

Ако имамо у мислима колико смо већ дубоко зашли у ово апокалиптичко време, за хришћане не би било препоручљиво да своје драгоцено време троше на подробније истраживање таквих ствари. Уместо тога, требало би да се бавимо важнијим изазовом, који се сада састоји у томе да удовољимо позиву ванземаљског светог анђела, који је објавио: ”Бојте се Бога и дајте му славу, јер је дошао час суда његова, и зато обожавајте онога који је створио небо и земљу и море и изворе вода̂“ (Откривење 14:6, 7).

[Фусноте]

a Пасунце или пархелиј је светлећа мрља, која се појављује с обе стране Сунца.

b Види Пробудите се! од 8. фебруара 1970, стр. 5-9, енгл.

[Оквир на 10. страни]

НЛО — Научно гледиште

”Астрономија и НЛО су повезани: кад би људи знали више о астрономији, било би много мање појава НЛО“ (Astronomy, децембар 1988).

”Венера је најсјајнија од свих планета на ноћном небу и одговорна је за више извештаја о НЛО од било ког другог појединачног објекта...

Савремени аеродромски радари данас аутоматски идентификују све летелице у свом подручју... Даљњим развојем радарске технике, што се тиче тачног идентификовања летелице и одстрањења узрочника грешака, број радаром виђених НЛО опао је скоро на нулу. Кад би НЛО стварно постојали, сигурно би се очекивало... да савремени радари примете већи број НЛО.

За скоро 40 година истраживања није начињена ниједна аутентична фотографија НЛО и није пронађен ниједан прави узорак или други материјални доказ. Из године у годину извештава се о упечатљивим појавама; и годину за годином, приликом тачнијег истраживања, нестају у магли обмана, кривих интерпретација и лажних пријава“ (Pseudoscience and the Paranormal, од Terencea Hinesa).

”Велики део тешкоћа проузрокује чињеница да небо представља скоро бескрајну разноликост врло јединствених феномена и објеката, од којих се човек током свог живота вероватно само са некима сусреће. Међутим, ако се то догоди, тада би могао да буде заведен и поверује како је видео нешто необично — а не само нешто њему непознато...

Ретко је нека тема била толико окружена преваром, хистеријом, лаковерношћу, религиозним лудилом, инкомпентенцијом и осталим већином неласкавим људским особинама“ (The Promise of Space, од Arthura C. Clarkea).

”Ја бих радо ове дубокоумне речи видео угравиране на праговима свих храмова науке: ’Највећа обмана ума састоји се у томе да се у нешто верује јер се жели да то буде тако‘“ (Луј Пастер, француски научник 19. века).

[Слика на 8. страни]

Зависно од тачке гледишта, балони са рекламама који лете ноћу, авиони и хеликоптери могу погрешно да се сматрају за НЛО

[Извор]

Nite Sign, Inc.