Пређи на садржај

Пређи на садржај

НЛО — некад и сад

НЛО — некад и сад

НЛО — некад и сад

Још од најдревнијих времена људи су извештавали о чудноватим предметима на небу. Фараон је наводно видео ватрене кругове на небу, а код америчких Индијанаца постоје легенде о летећим кануима. Стари Римљани су извештавали о летећим штитовима. Према неким тумачењима астечке слике приказују бога Квецалкоатла при његовом доласку на Земљу са шиљатом свемирском кацигом у змијоликом ваздушном броду.

Према старим записима, 1561. и 1566. ”многи“ становници Базела и Нирнберга видели су необичне појаве на небу. У Сједињеним Државама се 1896. и 1897. догодило нешто крајње необично. У целој земљи људи су изјављивали да су видели како свемирски брод крстари над њиховим главама. Писало је: ”Никад пре Америка није доживела слично узбуђење какво је изазвао мистериозни свемирски брод.“ Ове појаве су почеле од Калифорније, па све до друге обале Америке, како у великим градовима тако и у селима. Према књизи The Great Airship Mystery, интересантно је то што ”позната прича о летењу ништа не говори о свемирском броду таквог домета у Сједињеним Државама крајем 1890-их година“.

Једна од најопширнијих и највише објављиваних прича дошла је 1897. из једног малог града у Канзасу (САД), а радило се о мештанину Александру Хамилтону, који је описао свемирски брод који је наводно слетео на његов пашњак за краве. Кад је брод коначно узлетео, посада је узела са собом једну јуницу. Касније је један сусед, удаљен пет до шест колометара, ”на свом пољу нашао кожу, ноге и главу“. Међутим, много година касније та прича је поново штампана и разоткривена као новинарска патка.

Извештаји као овај горе наведени, било да су измишљени или наизглед истинити, поново су штампани у недавно објављеним књигама о тој теми. Многи од извештаја пре наступа 20. века били би одавно заборављени у прашњавим новинским архивама да није 40 година касније било збуњујуће сличних догађаја. Тада су људи почели да се присећају тих ранијих догађаја и почели да уочавају упадљиве сличности.

НЛО у савремено доба

Та је тема оживела кад су у другом светском рату савезнички пилоти известили ”о чудноватим светлећим лоптама и објектима тањирастог облика, који су их пратили преко Немачке и Јапана“. Амерички пилоти су их назвали ”foo-fighters“ — што значи ватрени борци, а извор је изведен од француске речи feu (ватра). Али и после другог светског рата (1939-1945) и нестанка ”фу-фајтера“, задржали су се извештаји о чудним појавама.

У западној Европи и скандинавским земљама опажени су наводно авиони без крила, названи ракете духова. О њима је често речено да за собом преко неба вуку пламени реп. Чак су се и Сједињене Државе ”осетиле принуђенима да пошаљу у Шведску двојицу способних специјалиста за одбрану“. Међутим, споменути извештаји су само почетак. Причу која је наизглед преплашила свет и којом је започела ера летећих тањира испричао је Кенет Арнолд, приватни пилот и послован човек. Он извештава да је 24. јуна 1947. видео ”ланац од девет необичних свемирских возила, која су се приближавала Маунт Рејниру [у америчкој савезној држави Вашингтон]“. Према опису, радило се о ”објектима сличним тањирима“, који су ”били пљоснати као тигањ и који су рефлектовали сунчеве зраке као огледала“. Арнолд каже да је измерио и њихову брзину: ”1 900 километара на сат.“ То је била много већа брзина од оне коју су млазни авиони тог времена могли да постигну.

Употреба речи ”тањир“ пробудила је машту штампе и довела до данас уобичајеног израза ”летећи тањир“. После објављивања овог извештаја широм света, многи који су видели чудновате објекте на небу почели су да причају своје различите приче. То је, заједно са осталим појавама, побудило интерес војске.

Истраживања америчке владе

Очигледно на препоруку једног високог војног официра, НЛО су коначно добили службену пажњу америчке владе. Као резултат тога, основан је пројект ”Sign“ (Знак), који је започео 22. јануара 1948. Требало је да истраживачки тим делује под вођством команде ваздухопловно техничке одбране, која је своје седиште имала у близини Дејтона (Охајо). Тек што је започео на тај пројект се сручила несрећа. Војни пилот капетан Томас Мантел срушио се приликом слеђења једног тада непознатог објекта и при томе изгубио живот. Могуће је да се онесвестио јер се превисоко уздигао без маске са кисеоником. Касније се утврдило да је вероватно пратио један истраживачки балон.

Смрт пилота ратне авијације и појава коју су приметила два пилота Eastern Airlinesa још више су повећали страх од НЛО. Према једном извештају, авион Eastern Airlinesa је летео из Хјустона (Тексас) и био на путу за Атланту (Џорџија), кад је пилот морао изненада да маневрише у лету да би избегао судар са једним ”трупом Б-29 без крила“ који је пројурио с његове десне стране. Један путник и неколико посматрача са тла изгледа потврђују ту причу.

Коначно је тим Sign пројекта објавио извештај који је неке разочарао. Касније су различити сарадници, који су одобравали тврдњу да НЛО заиста постоје, замењени и пројект је добио ново име ”Пројект-замерка“. Међутим, у то време је веровање у НЛО достигло нову врхунску тачку кад је мајор у пензији Donald E. Keyhoe написао чланак с насловом ”Летећи тањири су стварност“. Извештај се појавио 1950. у јануарском издању часописа True које је имало велики тираж. Још је више интереса изазвано једним даљњим чланаком у часопису True, који је написао R. B. McLaughlin, капетан ратног брода. Чланак је носио наслов ”Како научници трагају за летећим тањирима“. Међутим, одушевљење је било краткотрајно. Други часописи, као што су Cosmopolitan и Time, разоткрили су НЛО као превару. На основу тога, и зато што је једва било нових појава, интерес се поново охладио. Онда је дошла 1952, значајна година у историји НЛО.

1952 — година НЛО

Највећи број појава НЛО, наиме 1501, забележила је команда ваздухопловне техничке одбране Сједињених Држава 1952. године. Због све већег броја појава, америчка ратна авијација је одлучила да оснује специјалну организацију под називом ”Пројект плава књига“. Током те године интензивних активности НЛО, било је различитих запажања.

Једна серија посебне пажње вредних појава почела је у граду Вашингтону у ноћи између 19. и 20. јула. Према извештајима, појавила се ”група непознатих летећих објеката на два радарска екрана контролног центра ваздушног саобраћаја на Vashington National Airportu. Објекти су прво летели полако... а затим су одјурили ’фантастичном брзином‘.“ Запажања очевидаца слажу се са записима радара. Даље се извештава да је покушано пресретање, али су ”објекти нестали кад су се авиони приближили“.

Једно друго владино истраживање у вези са НЛО, које је покренуто 1966, приписује се Џералду Р. Форду, који је тада био конгресмен из Мичигена, а касније председник Сједињених Држава. Разлог томе био је низ појава НЛО у његовој савезној држави. Због тога је на Универзитету Колорадо покренута још једна студија. Вођство је преузео др Edward U. Condon, познати физичар. Студија је завршена 1969. и резултат је објављен у Condon Reportu. Поред осталог ту пише: ”Студија НЛО током последње 21. године није ништа показала што би проширило научно спознање... Изгледа да даљње детаљне студије проблема НЛО у очекивању неког научног разјашњења неће бити више оправдане.“

С тим је окончана службена уплетеност америчке владе у истраживање НЛО-а, а интерес јавности се смањио. Наравно, тиме се нису окончале дискусије о НЛО, а ни појаве таквих објеката. Према једном извештају, ”20 од 95 посто случајева обрађених у том документу остало је ’неразјашњено‘“.

Интерес за НЛО се изгледа повећава и смањује према таласу појављивања. Истакнуте године биле су 1973. и 1974, кад су примећени НЛО. Почетком 1980-их година НЛО су били опет у вестима. Али до каквог су закључка научници и остали експерти дошли последњих година?

[Слика на 5. страни]

Неки су мишљења да је астечки бог Квецалкоатл дошао у змијоликом свемирском броду