Пређи на садржај

Пређи на садржај

Непознати летећи објекти — шта је то?

Непознати летећи објекти — шта је то?

Непознати летећи објекти — шта је то?

Betty Cash и Vickie Landrum са својим сином Colbyem, тврдиле су да су 29. децембра 1980. осетиле топлину, дим и пламен који је испустио један НЛО (непознати летећи објект). Према једном извештају, описали су га као ”велики предмет у облику дијаманта, који је пред њиховим аутомобилом лебдео над једним усамљеним пољским путем близу Хафмана, североисточно од Хјустона (Тексас)“. Као последица овог сусрета, имали су, према властитим изјавама, различите здравствене проблеме (Miami Herald, 4. септембра 1985).

Жене су биле мишљења да је америчка влада уплетена у тај случај, јер је објект наводно ”убрзо одлетео на север, праћен од 23 хеликоптера војног типа“. Према извештају, једна од жена, Vickie Landrum, рекла је да ”је сво троје патило од пликова, опадања косе, несвестице и главобоље“. V. Landrum је била мишљења да је та направа ”испустила некакву врсту зрачења, због ког је њих троје постало осетљиво и на сунце“. Они су тужили владу због нехата.

Ови и други извештаји у медијима често су скретали пажњу јавности на НЛО. Philip J. Klass пише о томе у својој књизи UFOs—The Public Deceived: ”Могућност проналаска интелигентног живота негде другде уопште је привлачна, и потрага за њим привлачи многе компетентне научнике.“ ’Али, зашто баш сада?‘ пита Едвард Долник у чланку под насловом ”Блиски сусрети“ у часопису The New Republic од августа 1987. Његов одговор гласи: ”Главни узрочник данас има нешто заједничко са дубоко усађеним апокалиптичким страховањима у вези са приближавањем миленијума“, тј. доласком 2000. године.

Да ли људи верују у НЛО?

Да ли верујете у НЛО? Да ли сте икада ноћу видели нешто на небу што вас је збунило? Било да су нагнани апокалиптичким страховањима или уверени другим доживљајима, многи верују у НЛО. У својој репортажи Долник спомиње да, према Галуповој анкети, ”57 посто Американаца који су школовани у колеџу, верује у ванземаљце“. Он даље пише: ”Код Американаца без колеџа број опада на 46 посто.“

У прошлости су извештаји о НЛО обично говорили о чудним и необичним појавама на небу или понекад у непосредној близини. У најновије време, међутим, изгледа да се ипак ради о стварним контактима са људима. За те контакте понекад се каже да се ради о ”ванземаљцима“, који су, наводно, отели људе. Према извештајима, требало је да намера ”ванземаљаца“ буде делимично у томе да се проведу биолошки или чак генетски експерименти на људима. Ове тврдње су послужиле томе да се поново скрене пажња јавности на НЛО.

Извештаји о таквим појавама и сусретима стижу из целог света. У једном случају укључен је један човек из Швајцарске. Тврди се да је за преко пет година начинио ”стотине јасних, детаљима богатих фотографија. Снимио је и шумове ’ваздушних бродова‘, сакупио неколико металних предмета и снимио свемирски брод у лету“. Осим тога, каже се: ”Десетине сведока видели су свемирске бродове и потврђују фантастичну причу [тог човека]. Његов доказни материјал испитан је од тима службеника сигурности под вођством некадашњег пуковника америчког ваздухопловства, као и од научника ИБМ-а, лабораторија млазног погона НАСА, универзитета Аризоне и ваздухопловног друштва McDonnell-Douglas.“

Још увек се чују извештаји такве врсте. Један од најинтересантнијих изашао је у новинама The Tampa Tribune од 30. јануара 1989. У њима је била фотографија свемирског брода у боји, који је фотографисан у близини Галф Бриза (Флорида). Поред осталог, описани су доживљаји човека по имену Ед. Опис првог контакта овако је гласио: ”Кад је Ед погледао кроз стаклена врата своје спаваће собе, стајао је, како каже, очи у очи са детету сличним бићем, обученим у сиво.“ Ови контакти су се наводно неко време понављали, при чему је Ед начинио многе фотографије. Међутим, у новинама није било тих фотографија.

Због свих ових сензационалних извештаја који се појављују у новинама, часописима и бестселерима, многи се питају има ли нешто у томе. Да ли су НЛО реалност или су само производ маште? Да ли постоји у историји било који извештај о нечем сличном? Да ли постоје можда објашњења која иду изнад данашњег нивоа науке? Ова и друга питања биће размотрена у следећим чланцима.