Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како могу бити срећан кад живим само са једним родитељем?

Како могу бити срећан кад живим само са једним родитељем?

Млади питају...

Како могу бити срећан кад живим само са једним родитељем?

”Деца са оба родитеља могу имати своје властите собе и куповати нову одећу. Али, ја морам делити собу; готово никад не добијам одећу коју пожелим. Мама каже да ми не може то дозволити. Уз све свакодневне послове које морам извршавати по кући док она ради, осећам се попут кућне помоћнице — као да ми је ускраћен део детињства“ (Шалонда, стара 13 година).

ДОМ с оба родитеља је идеалан дом. Оба родитеља пуна љубави обично могу пружити веће вођство, заштиту, и помоћ него што то може један. ”Двојица вреде више него један“, стоји у Библији, ”јер добијају добру плату за свој труд“ (Проповедник 4:9).

Зато није никакво чудо што се упркос вртоглавом порасту породица с једним родитељем многи млади стиде да живе у таквим породицама. Можда мисле да нису спремни да се боре са притисцима и проблемима којима их излаже такав живот. Шта, дакле, ако те околности на које не можеш утицати лишавају љубави и бриге једног од твојих родитеља? Да ли си осуђен на беду? Тешко.

Много зависи од тога како гледаш на своју ситуацију. У Пословицама 15:15 каже се: ”Сви су дани невољника зли, задовољно срце вечно је весеље.“ У складу с овим начелом, др Хелен Мендес каже: ”Породице са само једним родитељем морају гледати на себе као на тимове и прихватити себе као да су потпуне породице“, а не разорени домови. Она додаје: ”Такве породице имају потпуно другачији став и поглед на живот кад почну себе сматрати друштвено прихватљивим појединцима.“ Али, да ли је реално имати такво позитивно гледиште?

Квалитет — не квантитет

Истраживачи на том пољу који пишу за часопис Family Relations подсећају нас: ”Присутност оба родитеља у дому није гаранција да се пружа љубав, одговарајуће васпитање и мудро вођство.“ Они такође напомињу: ”Физички присутан родитељ у дому може бити психички [душевно] одсутан много времена.“ Твоја срећа зато не зависи од тога с колико родитеља живиш, већ од тога каквог родитеља или родитеље имаш код куће, и од занимања и бриге коју они показују за твоје добро. Психолог Ричард А. Гарднер је изјавио: ”Лоши родитељи су, био један или оба, узрок да су деца несрећна; а добри родитељи, био један или оба, помажу деци да одрасту здравији и срећнији.“ Уз то, ако је само један родитељ, он често улаже дивљења вредне напоре како би својој деци пружио потребну пажњу.

Седамнаестогодишња Мелани изјављује: ”Није лако откад нас је мој тата напустио. Мојој мами је заиста тешко, јер сада ради. Али, зато похађамо наше хришћанске састанке и редовно проучавамо Библију, што смо ретко чинили док је мој отац живео с нама.“ Затим додаје: ”Много тога учинимо заједно, и врло смо блиски. Наравно, недостаје ми отац, али веома сам срећна што живим с мамом.“ Ако се један од твојих родитеља слично труди да те васпитава ”стегом и Јеховиним усмеравањем мишљења“, ти још увек можеш бити срећан, и напредовати чак и ако твој породични састав није идеалан (Ефешанима 6:4NW).

Задовољити се мањим

Међутим, могу се појавити и неки практични проблеми. Једна студија показала је да, одмах после развода, породица са само једним родитељем може претрпети пад свог животног стандарда за 73 посто. Разумљиво је, дакле, да новац представља велики проблем код већине породица с једним родитељем. a

Шта можеш ти учинити? Вероватно мало можеш да утичеш на финансијску ситуацију у својој породици. Али, ти можеш помоћи да се сачувају и расподеле новчана средства тиме што ћеш избегавати расипавање. (Упореди Јован 6:12.) Млади Родни прича: ”Ја се трудим да по кући будем пажљив како не бих нешто разбио или заметнуо, јер поправак или замена појединих ствари кошта новца. Настојим да искључујем електричне апарате и осветљење које се не користи. То помаже смањивању наших рачуна за струју.“

Четрнаестогодишњи Тони се труди на другачији начин. Он каже: ”Деца у мојој школи траже од својих родитеља да им купују модерне спортске патике и одећу. Они одбијају да иду у школу без тога.“ Тони затим додаје: ”Ја се не облачим по последњој моди, али сам уредан и чист, и бринем се за оно што имам. Моја мама даје све од себе, не бих желео да јој у томе отежавам.“ Таквим ’пуним саосећањем‘ не само да се чувају ограничена новчана средства већ је то и прави извор охрабрења за родитеља (1. Петрова 3:8Ст).

Такође може бити корисно ако се смање трошкови или елиминише храна за грицкање и готова храна која нема храњивих вредности. Млада Рита примећује: ”Јести код куће можда није тако примамљиво као јести у експрес ресторану, али тиме се штеди новац.“ Заиста мудра процена! Други млади прилажу део своје хонорарне зараде у породични буџет. Тринаестогодишњи Дани даје својој мајци новац који зарађује као достављач новина. Његова мајка објашњава: ”То је новац од којег живимо, након што платим хипотекарни зајам, плин, телефон, храну, и купим одећу. А Дани је заиста дивно дете; уопште му то не смета.“ Сарадња у том погледу је један начин да ’испуниш своје дужности према оцу или мајци‘ (Матеј 15:4Ст).

Ипак, пре него што потражиш хонорарно запослење, разговарај о томе са својим родитељем. b Хонорарни посао може сметати у извршавању твојих школских задатака, обавезама код куће, и хришћанским састанцима (Јеврејима 10:24, 25). Обично родитељи могу на неки начин да зараде за уздржавање своје деце, тако да она не морају преузети неки већи део одговорности. Ипак, можда се мораш борити са ограниченим новцем који добијаш. Али, сети се да, иако су материјалне ствари и новац корисни, хришћани се опомињу да буду задовољни с ’храном и одећом‘ (1. Тимотеју 6:8-10; Лука 12:15).

На пример, можда би се твоја породица морала преселити из веће куће у мању кућу или стан, тражећи од тебе да сада делиш собу са другим чланом породице. Али ти још увек можеш бити задовољан. С мало досетљивости, можда би могао да задржиш меру приватности. Неке су породице, на пример, у дневној соби направиле простор за спавање који је заштићен од погледа полицама за књиге. Једноставно уређење расположивог простора или употреба полице која дели собу могла би исто послужити да ти се пружи бар осећај приватности.

У сваком случају, психолог Ричард А. Гарднер подсећа младе који живе с једним родитељем: ”Важно је запамтити да новац — и ствари које се новцем могу купити — нису најважније ствари у животу. Ствари... као што су каква си ти особа и како се опходиш према другим људима, то је оно што ће одредити колико ћеш у животу бити срећан.“ (Упореди Дела 20:35.) У складу с овим, апостол Павле је рекао: ”Научен сам у свакој пригоди бити задовољан.... На све сам и на свашта навикао“ (Филипљанима 4:11, 12Дуда-Фућак).

Ти ћеш можда морати да преузмеш већу одговорност за обављање дужности у својој кући него кад си живео са оба родитеља. Али, уместо да имаш негативан став, покушај да гледаш на то као на добру прилику да помогнеш свом родитељу и да се вежбаш за одговорности које те у будућности чекају.

Како изаћи накрај с превеликим теретом

Међутим, понекад се млади исцрпљују додатним одговорностима које он или она нису у стању да обављају. Вероватно се то посебно догађа ако си најстарије дете. Шта би требало учинити? Покушај да разговараш са својим родитељем и изјасни се како на тебе делује тај проблем. Можда можеш предложити да се свакодневни кућни послови поштеније расподеле. На пример, неке породице поставе попис свих свакодневних кућних послова које сваки члан породице мора да обави. Како нико не би увек морао да обавља неугодније послове, неке породице редовно измењују кућне послове међу вештијим члановима породице.

Претходни предлози могу ти помоћи да своју ситуацију искористиш на најбољи могући начин. То, међутим, не значи да с времена на време нећеш пожелети да си имао и другог родитеља у кући. Али, млада Кери се о томе овако изразила: ”Истински ти никад нећеш свладати бол, али се она смањује. То је попут велике сунчане пеге на твојој руци. Она је увек ту, али понекад је не примећујеш.“

Ипак, много зависи од тога колико се снажно трудиш да се бориш са стањем у ком се налазиш. Јер упркос недостацима живљења у дому са једним родитељем, ти можеш допринети томе да твој живот у њему буде успешан и радостан!

[Фусноте]

a Домаћинства с једним родитељем која воде очеви економски пролазе боље од оних која воде мајке јер (1) мушкарци су боље плаћени и (2) очеви који нису старатељи често не испуњавају обавезу што се тиче алиментације или плаћања трошкова за издржавање деце.

b У бројевима од 22. новембра и 8. децембра 1990. (енгл.) часописа Пробудите се! детаљније се обрађује питање у вези са запослењем након школе. (Код нас 8. марта 1991.)

[Слика на 18. страни]

Припремање властитог оброка је један начин да уштедиш свом родитељу време и новац