Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дуван и морал

Дуван и морал

Дуван и морал

”B.A.T. [British American Tobacco] Uganda 1984 Ltd. не верује да је пушење цигарета штетно по здравље.“ Ова изјава, дата у једном писму Министарству здравља у Ентебеу (Уганда), изазвала је у Британији сензацију у облику оптужби због сумњивог пословног морала и двојаких мерила. Зашто?

Владина здравствена упозорења морају да се појаве на кутијама цигарета у западним земљама где број пушача сада опада за 1 посто годишње. У земљама у развоју, међутим, такви законски захтеви обично не постоје, а тамо где постоје остају неприметни ако пушачи купују цигарете појединачно уместо у кутијама. У тим земљама је продаја у порасту за 2 посто годишње. Али, то је само део проблема. Дуван с високим садржајем катрана ”који је сувише опасан да га [у европским земљама] пуше они сами“, извози се из Европе у Африку и друге земље у развоју, тврди др Роберто Масирони (Roberto Masironi), директор програма Дуван или здравље WHO (Светске здравствене организације).

Агресивна трговина унапређује такође нове, јаче и јефтиније марке. У Зимбабвеу, где је половина становништва млађа од 16 година и где не постоји старосно ограничење за куповање дувана, влада забринутост да ће деца постати зависна од пушења. Др Тимоти Стемпс (Timothy Stamps), министар здравља у Зимбабвеу, је изразио такође забринутост због ”препредене поруке управљене младим женама“ којом треба да постану зависне од никотина, који се сматра ”најбрже делујућом дрогом западног света“. Обраћајући се једној конференцији WHO, водећи британски здравствени службеник је рекао: ”Не разумем како неко може бити у стању да настави да унапређује ту смртоносну навику.“

Зашто кампања која треба повећати продају не попушта упркос таквом притиску? Постоје два основна разлога. Као прво, у европској индустрији дувана било би изгубљено хиљаде радних места. Као друго, у питању су економије земаља у којима се продаје дуван. Кенија, на пример, добија 5 посто свог укупног државног буџета од трошарине и пореза на промет од продаје дувана. Порасту продаје дувана доприносе такође финансијске подршке предузећа дувана спортским приредбама.

У међувремену се здравствени проблеми западног света шире и у афричким земљама. Док настављају да се боре против маларије и мноштва ендемских болести, морају своја ограничена новчана средства развлачити како би обухватили и пушењем узроковане болести.

Азија је даљње тржиште према ком се окрећу трговачка удружења дувана. Претпоставља се да ће се тамо продаја дувана повећати за најмање 18 посто у следећих десет година. Очекује се да ће се коначно и Кина отворити западној индустрији дувана. Већ се зна да Кинези пуше 30 посто свих цигарета. Британски стручњак за рак, професор Ричард Питоу (Richard Peto), предвиђа да ће од деце која данас живе у Кини 50 милиона коначно умрети од болести које имају везе с дуваном, извештавају лондонске новине The Sunday Times.

Једна је од карактеристичних ознака Јеховиних сведока — има их више од четири милиона широм света — да не користе дуван. Али, многи од њих су раније били тешки пушачи. Престали су кад су схватили да је пушење неспојиво с хришћанском вером (Матеј 22:39; 2. Коринћанима 7:1). Ако заиста желиш да се ослободиш зависности од дувана, замоли неког од њих за помоћ и савет. Он или она ће ти радо помоћи.