Пређи на садржај

Пређи на садржај

Каква је утеха за жртве?

Каква је утеха за жртве?

Каква је утеха за жртве?

КО СЕ изненада суочио с тим да изгуби вољену особу у саобраћајној несрећи повезаној с алкохолом, ”није имао времена... да се опрости... или да јој каже ’волим те‘“, писала је Џенис Лорд (Janice Lord), аутор књиге Survivor Grief Following a Drunk-Driving Crash.

Као што смо видели, преживели морају изаћи накрај с многим стварима: шоком, ужасом, гневом и очајем. Смрт вољене особе на такав начин ствара осећај сталне празнине. Преживели можда имају осећај да бол коју су претрпели не може никад да се савлада.

Свесне боли коју проузрокује такав губитак, многе власти постављају законе и услове којима би се могао смањити врло висок број жртава сваке године. Један стручњак је, на пример, указао на карактерне слабости алкохолизираних возача и предложио оснивање саветовалишта где би се образовањем и запослењем и уз лекарски савет ’могли јачати и крепити‘ да савладају своје слабости.

Шта је заиста потребно?

Колико год пожељно то било, ниједан човек и ниједна људска установа не може да избрише бол нанесену жртвама, нити људи могу да врате мртве у живот. Да би се поправила сва штета потребно је много више него што људи могу да постигну. Потребан је заиста сасвим другачији светски систем, који се не темељи на данашњим себичним и разарајућим концептима о ’ужицима по сваку цену‘ који одузимају толике животе.

Постоји ли разуман темељ за наду у бољи свет, у ком ће такве трагедије припадати прошлости? Да, постоји. Заиста, постоји сигурна нада у нови свет овде на Земљи у ком се такве трагедије неће догађати, свет у ком ће и жртве несрећа бити враћене у живот. Какве неописиве радости кад поново буду сједињени са својим вољеним! Биће то нови свет у ком ће с временом заувек бити избрисана сва жалосна сећања на прошле трагедије.

Та нада у нови свет се налази у Божјој надахнутој Речи Библији, где стоји: ”Он занавек и смрт уништава, Господ, Вечни, утире сузе са свачијег лица“ (Исаија 25:8). То ће укључивати повратак мртвих из гробова. Апостол Павле је писао: ”И имајући наду у Бога... коју и они сами имају, да ће бити ускрсење праведника и неправедника“ (Дела 24:15). Исус и апостоли су то доказали ускрсавајући мртве (Лука 7:11-16; 8:40-42, 49-56; Јован 11:1, 14, 38-45; Дела 9:36-42; 20:7-12).

Живот на Земљи у новом свету, у ком ће живети и ускрснули из гробова, биће дивно крунисан људском савршеношћу. Божјом снагом лечења сви ће постати духовно и телесно потпуно здрави: ”И нико од становника неће рећи: болестан сам.“ ”Тада ће се слепима очи отворити, уши ће се глухима отворити. Тада ће и хромац као јелен скакати, и језик немога радосно клицати“ (Исаија 33:24, NW; 35:5, 6; види и Матеј 15:30, 31).

Библија описује будуће стање људи на Земљи, наводећи да ће Бог ”отрти сваку сузу од очију њихових, и смрти неће више бити, ни жалости ни вике, ни болести неће више бити; јер првих ствари нестаде“ (Откривење 21:4). Узрочник ових дивних благослова и усрећујућих околности које ће владати објашњава: ”Што је прије било, неће се помињати нити ће на ум долазити. Него се радујте и веселите се довијека ради онога што ћу ја створити“ (Исаија 65:17, 18ДК).

Чијом ће се моћи све то остварити? Моћи и снагом великог Даваоца наде, Створитеља свемира, Јехове Бога. Он засигурава у својој Речи да ће тај нови систем у ком ”пребива праведност“ ускоро заменити садашњи себични и насилни систем ствари који је већ дубоко зашао у своје ’последње дане‘ (2. Петрова 3:13Ст; 2. Тимотеју 3:1-5, 13; Пословице 2:21, 22).

Утеха из Божје речи

Јеховини сведоци, као и остали људи, нису заштићени од страшних несрећа у наше време, нити очекују у овом опасном свету божанску заштиту од смрти, несрећа или другог. Знају да то није Божја воља за садашњост. Проповедник 9:11 каже: ”Све их стиже време и непредвиђена згода“ (New World Translation). Али, Сведоци одавно указују на Божју реч, јер његова обећања дају свима који их прихвате трајну утеху.

Једна Јеховина сведокиња била је дубоко погођена кад је један возач под утицајем алкохола убио њеног девера, а његова је жена (њена сестра) остала ментално онеспособљена због тешке озледе главе тако да јој је потребна стална нега. И они су обоје били Јеховини сведоци. Она каже:

”Скоро годину дана сам увек изнова плакала и била сам љута. Гневила сам се на младића који је проузрочио ту трагедију, а гневила сам се и на његове родитеље што нису боље пазили на њега. Та срџба је понекад била чак управљена и према Богу и анђелима што нису спречили тај удес. Какав губитак двоје дивних људи који су му служили!

Истина, знала сам да Бог није био непосредно одговоран за то и да не жели да се такве ствари догађају. Али, сматрала сам да управља свим нашим корацима и да нас штити од таквог зла. Тада сам увидела да морам још више да уравнотежим своје гледиште о томе, и почела сам да тражим одговоре.

Прошло је неко време пре него што сам могла да искључим бол и разумно да размишљам о томе шта се догодило. Осећала сам се као Асаф, који је изјавио у Псалму 73 да изгледа као да су зли повлашћени. Али, у истом псалму Божја реч указује да то није тако, да Бог не повлашћује зле, и да ће у од њега одређено време они бити уништени.

Схватила сам да је моје размишљање, а не Божје, било неисправно. Погрешно сам примењивала библијске стихове. Бог нам не гарантује да ће нас у ово време поштедети од несрећа, болести или смрти, већ обећава такве благослове за будућност, за свој нови свет. Кад сам схватила да нам Божја реч засигурава духовну, а не физичку заштиту, мој гнев је постепено попуштао. Сада сам се могла усредсредити на прави извор невоља, Сатану Ђавола, који је убица и лажов од своје побуне против Бога. Библија јасно показује да је Сатана бог овога света који је пун патњи (Јован 8:44; 2. Коринћанима 4:4).

Кад сам боље схватила истину о томе зашто постоје патње, зашто их Бог допушта и како ће их уклонити, било ми је јасно да Бог није наш непријатељ већ наше спасење!

Такође је била велика утеха знати да Јехова помоћу свог светог духа крепи оне који му служе. Библија обећава да ће нам свети дух дати ’снагу која је изнад обичне‘. То значи да нам даје снагу да можемо поднети неподношљиво. А такође нас теши надом да ћемо наше драге умрле видети кад ускрсну. Тако можемо славити победу над несрећом“ (2. Коринћанима 4:7NW).

Дивна будућност

Разне несреће су током времена задесиле многе, укључујући Јеховине сведоке. То потврђује истину Божје речи да време и непредвиђена згода сналази свакога (Проповедник 9:11). Али, искуства Божјих слугу потврђују и истину Божје речи да Јехова теши и крепи свој народ кад је то потребно, а осим тога засигурава дивну будућност у свом новом свету где ће такве несреће бити ствар прошлости.

Заиста је утешно знати да ће у Божјем праведном новом свету владати права љубав међу ближњима и поштовање драгоценог дара живота. Те дивне особине ће заменити себичност и искоришћавање људских слабости добитка ради, чиме је овај свет сада прожет. Нестаће и садашње бриге, притисак и страх, ствари које многе терају на злоупотребу алкохола или друге дроге.

Већ данас Јеховини сведоци сачињавају светом раширено братство које је повезано уједињујућом снагом љубави (Јован 13:34, 35). Они који су део тог братства брину за пружање снажне подршке онима који су претрпели губитак вољене особе. Радо помажу свакоме ко жели бити утешен као што су били и они (2. Коринћанима 1:3, 4).

[Слика на 13. страни]

Библија обећава да ће бити ускрсење мртвих