Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како могу живети у религиозно раздељеном дому?

Како могу живети у религиозно раздељеном дому?

Млади питају...

Како могу живети у религиозно раздељеном дому?

”Тешко је било одрастати. Тата је презирао нашу веру. Стално је владала напетост у кући“ (Тери).

ЖИВИШ ли у религиозно раздељеном дому? Ако је тако, онда знаш како то незгодно и тешко може бити. Мама и тата толеришу можда врло добро веру један другога, али као што је напоменуо С. Сендмел у својој књизи When a Jew and Christian Marry: ”Протеже ли се толеранција према вери брачног друга до те мере да допусти одгајање деце у тој вери? Искрени одговор у многим случајевима гласи не.“

Размисли, на пример, шта би могло да се догоди ако је један од твојих родитеља Сведок Јехове. Тај родитељ се осећа дужним да те одгаја ”стегом и Јеховиним усмеравањем мишљења“ а можда има прилично чврста гледишта о састанцима, моралу, учествовању у школском спорту, коришћењу слободног времена и о животним циљевима (Ефешанима 6:4NW). Међутим, твој родитељ који није Сведок има можда попустљивије гледиште о тим стварима.

Мајка можда у недељу после подне жели да идеш с њом на хришћански састанак. Отац можда жели да останеш с њим кући, и да гледате фудбалску утакмицу на телевизији. ”Понекад ми је било жао тате“, сећа се Доуг. ”Био је продавач, зато га у току недеље нисмо видели, а онда га је у току викенда породица напустила да би посетила своје састанке. Каткад сам прескочио састанак и остао с њим кући.“

Исус је предвидео да ће бити таквих ситуација. Рекао је: ”Дошао сам да раставим сина од његова оца, кћерку од њезине мајке и снаху од њезине свекрве. Човјеку ће бити непријатељи његови укућани“ (Матеј 10:35, 36Ст). То не значи да је Исус намерно растављао породице, али знао је да ће се појавити проблеми кад неки чланови породице прихвате право обожавање а други не. Питање гласи: Шта би требало учинити ако се налазиш у таквој ситуацији?

Избегавати замке

Као прво, схвати да твој циљ није само да угодиш једном од својих родитеља, већ самом Богу! Он је тај који захтева обожавање ”у духу и истини“ (Јован 4:24). Али, да би се то могло чинити у религиозно раздељеном дому, морају се избегавати неке замке.

Компромиси — Један младић чији су родитељи растављени рекао је о посетама свом оцу који није у вери: ”Покушава да ме наведе да учиним нешто против истине и Бога.“ Чини то вршећи на свог сина притисак да учествује у прославама нехришћанских празника. ”Осећам се јако неугодно“, признаје младић. Али, Исус нас упозорава: ”Ко има већу наклоност према оцу или мајци него према мени, није мене достојан“ (Матеј 10:37 NW). Зато, заступај чврсто то што верујеш! Ако тактичним образложењем не можеш да се ослободиш учествовања у неприхватљивој делатности, објасни свом родитељу пријазно али одлучно да одбијаш компромисе. Кад родитељ види твоју непоколебљиву одлучност, можда ће постепено попуштати притисак.

Међутим, потребна је уравнотеженост. У Филипљанима 4:5 стоји: ”Нека ваша разборитост буде позната свим људима“ (NW). Разборитост укључује прилагодљивост и окретност. Можда можеш да уредиш ствари тако да проведеш више времена с родитељем који није у вери ако се он или она осећа занемареним. Мисли и на то да имаш обавезе према оба родитеља (Ефесцима 6:1).

’Уједначавање‘ — Због погрешно упућеног осећаја за праведност, можда желиш да држиш мамину страну у религиозним стварима само зато што је твој брат заузео татину страну — или обратно. Али, да ли је то разуман темељ за одабирање начина на који да обожаваш Бога? Шта ако су мамина религиозна схватања неисправна, небиблијска? ”Купуј истину и не продај је“, саветују Пословице 23:23.

Слеђење вође — Можда имаш са старијим братом или сестром ближи однос него с једним од родитеља. Зато си можда склон томе да следиш било који верски пут за који се дотични одлучи. ”То сам осетио, јер долазим из велике породице“, каже Роберто. Зато је духовно назадовао кад је његов старији брат напустио истину и отишао од куће. ”Било је то јако обесхрабрујуће“, признаје он. Свеједно колико се блиским осећаш према свом брату или сестри, зар не би било крајње неразумно да допустиш да те дотични одврати од служења Богу?

’Подели па владај‘ — ”Кад сам имао око 19 година отац је почео да ме бодри да излазим с девојкама“, сећа се Доуг. ”Мајка, која је била крштена хришћанка, била је строго против тога. Одједном сам приметио да сам заузео татину страну, иако сам дубоко у себи знао да је мајка у праву.“ Тамо где родитељи имају различита морална мерила, постоје многе прилике да изиграш једног родитеља против другог. Може бити врло примамљиво заузети страну попустљивијег родитеља.

Међутим, изигравање једног родитеља против другог неће проузрочити много више него само још већу напетост у породици. А пред Богом ће те тешко оправдати то да си добио дозволу да чиниш нешто за шта знаш да је неразумно или неисправно. ”Јер који зна добро чинити и не чини, грех му је“ (Јаков 4:17). Уместо да утичеш на родитеља који ти даје већу слободу, зашто не би покушао да се обазиреш на оног родитеља који те упућује на ’пут живота‘? (Пословице 6:23).

Начини властити верски избор

Ипак, неки млади су стварно збуњени у вези тога ког би родитеља требало да следе. Како можеш да се одлучиш? Библија извештава о младићу Тимотеју који је одрастао у религиозно раздељеном дому. Описан је као ”син неке жене Јеврејке која вероваше, а оца Грка“ (Дела 16:1). Повремено се Тимотеј код својих родитеља морао осећати као између две ватре. Али, коначно је прихватио веру своје мајке и постао сапутник апостола Павла (Дела 16:2, 3). Да ли је то учинио зато што је своју мајку више волео него свог оца? Никако не.

Апостол Павле је писао Тимотеју: ”Ти устрај у ономе што си научио и што ти је поверено, знајући од кога си се научио. Од детињства свога знаш Света Писма која те могу умудрити на спасење по вери која је у Исусу Христу“ (2. Тимотеју 3:14, 15). Из тога можемо закључити да је Тимотеј начинио избор на темељу озбиљног проучавања Божје речи! Био је увераван, осведочио се да би веровао.

Уместо да изабереш на темељу наклоности или осећаја, испитај верска уверења својих родитеља у светлу ’светих Писама‘. a Коначно ти си, а не твоја мајка или отац, одговоран да радиш на свом спасењу! (Филипљанима 2:12).

Придобити родитеља који није у вери

Како би требало да гледаш на родитеља који није у вери након што си у срцу одлучио да прихватиш праву веру? Апостол Павле је храбрио хришћане да покушају да придобију брачног друга који није у вери: ”Мисли на то: као жена можеш бити спасење свом мужу; као муж можеш бити спасење својој жени“ (1. Коринћанима 7:12-16, The New English Bible). Зар се то начело не може применити и на децу оних који не верују?

Твоје пристојно владање и дубоко поштовање свог родитеља могу много допринети томе да неко стекне повољан утисак о правом хришћанству. (Упореди 1. Петрова 3:1, 2.) Осим тога, запамти то да заузимање става за истину не значи да си на неки начин против родитеља који није у вери. Напротив, кад останеш пријазан, послушан и спреман на сарадњу, можеш га уверити да га још увек волиш.

Има ”време кад се ћути и време кад се говори“ (Проповедник 3:7). Уколико ти се пружи прилика да говориш с родитељем о својој вери, онда то свакако учини! ”Не одреци добра оном који на њих право има“, опомињу нас Пословице 3:27. Али, буди пријазан, тактичан. Пази да не говориш с родитељем охоло, јер можда боље познајеш Библију. Ко зна, можда ће твој труд уродити плодом. ”Тата је годинама био силни противник“, сећа се Џеј. ”Изгледало је да се никад неће променити, али коначно смо могли да га придобијемо.“ Кад је Џејов отац пре неколико година умро, служио је као хришћански старешина.

Уколико се не примећује одазив, сети се Давидових речи у Псалму 27:10: ”Јер ме и отац и мати моја оставише, али ће ме Господ прихватити!“ Осим тога, имаш потпору верних пријатеља у хришћанској скупштини који ти могу бити ’од брата вернији‘ (Пословице 18:24). Уз њихову помоћ и уз помоћ родитеља у вери, можеш чврсто да заступаш истину.

[Фуснота]

a Види чланке ”Зашто би требало да прихватим религију својих родитеља“ и ”Да ли је Библија заиста истинита?“ у часопису Пробудите се! од 22. новембра 1986. (енгл.) и од 8. јуна 1987. (енгл.)

[Слика на 17. страни]

Изигравањем родитеља можеш остварити своју вољу, али дугорочно се повећавају породичне напетости