Пређи на садржај

Пређи на садржај

Микрофилм — ”тајна“ је откривена

Микрофилм — ”тајна“ је откривена

Микрофилм — ”тајна“ је откривена

НА ШТА помислите кад чујете реч ”микрофилм“? На тајну и интригу? На специјалне шпијуне и тајне агенте? Ипак, микрофилм није тајанственији од једноставног снимка фотоапаратом на 35-милиметарском филму. Али, он на различите начине може да утиче на ваш живот.

Вероватно реч ”микро“ збуњује код израза ”микрофилм“. Заправо није филм мали, него снимци на њему. Како то? Па, постоје три главне разлике између микрофилма и обичног снимка фотоапаратом. Прво, снимак фотоапаратом вероватно приказује људе или природу. Супротно томе, микрофилм је сакупљач штампаних информација за своје посматраче. Као друго, врста филма који користите у фотоапарату је другачија од врсте филма која се користи за микрофилм. Зашто? Јер на микрофилму морају бити видљиви врло ситни детаљи, као нпр. слова на штампаној страни. И као треће, од снимака фотоапаратом обично се прави отисак на фотографском папиру, док се отисци микрофилма обично праве на филму.

Како утиче на нас

Да ли сте недавно тражили нешто у библиотеци? Многе библиотеке чувају на микрофилму већ распродате или историјске записе, као и оне књиге и часописе које немају на залихи. На пример, ако неки истраживач Библије жели да прегледа врло стари религиозни материјал, може га пронаћи на микрофилму. Микрофилм се такође употребљава у науци, образовању, производњи, осигуравајућим заводима, као и државној и месној управи.

Да ли је неко занатлија? Микроснимци властитих бележака могу да послуже као заштита од неовлашћеног испитивања или мењања, док истовремено поједностављује приступ и чување. На микрофилму сачувани рачуни и признанице јамче сигурност и лак приступ; осим тога, писање се смањује на минимум. Ако је картотека купаца на микрофилму, може то побољшати услугу и однос с купцима.

Да ли су вам потребни технички нацрти? Уколико се овакви нацрти сниме на микрофилм, уштедеће новац, јер не само да се скупоцени оригинал сачува, већ се смањују и трошкови репродукције и дистрибуције, као и време које високо плаћени службеници проводе непродуктивно. Помоћу микрофилма могућа је трајна рационализација конструкцијских уреда. Тиме су такође при руци сва упутства за рад и прописи за одржавање. То се односи и на платне спискове и доказни материјал о порезу.

Па, на шта сад помислите кад чујете реч ”микрофилм“? Да ли вам је нешто од његове тајне откривено? Несумњиво, сазнали сте да микрофилм има широку употребу, а могао би пре или касније да утиче и на ваш живот.

[Оквир⁄Слика на 28. страни]

Микрофиш

Један од најчешће упоребљаваних облика микрофилма је микрофиш. Један микрофиш, величине карте за играње, може примити сто откуцаних страница информација. (Стандардни микрофиш обично је 105 са 148,75 милиметара, а микрослике су обично поређане у 14 стубаца по 7 редова с укупно 98 страница по фишу.) Предности микрофиша у поређењу с намотаном филмском траком су у томе што је могуће на једној филмској картици имати комплетну информацију, коју је лако сачувати, препознати и читати.

[Слика]

Узорак на слици, у оригиналној величини, садржи свих 773 746 речи једног издања ”King James“ Библије

[Оквир на 29. страни]

Револуција микрофилма

Иако већина људи сматра микрофилм достигнућем 20. века, његови почеци сежу у касне 1 800-те. Током француско–пруског рата 1870/71, употребио је Рене Придан Дагрон (Rene Prudent Dagron) претечу микрофилма да преко голубова писмоноша пошаље поруке из Париза за Бордо, Француска. За овај рани микрофилм, назван ”pellicle“ (опна, танка превлака), порука је била снимљена помоћу емулзије која се наносила на стаклену плочицу. Након што се осушила, скинула се с плочице и савила у мали смотак, који се затим по голубу писмоноши слао на пут.

Иако је прва справа за читање првог микрофилма постојала већ 1928, права револуција микрофилма наступила је 1957. увођењем аутоматске справе за читање и отисак. Ова справа омогућује не само преглед онога што је на филму, него и повећани отисак на папиру. Још један значајнији корак микрофилмске револуције био је 1958, увођењем COM-a (Computer Output Microfilming). При томе се подаци преносе с компјутера директно на микрофилм без посредних фотографских поступака.

Поред COM постоје још два подручја где се користи микрофилм. Као прво и најстарије је снимање изворних докумената. Ту се ради о преснимавању важних оригиналних докумената, као што су географске карте, нацрти, рачуни, банковни чекови, изводи из матичних књига рођених и други скупоцени документи. Друго подручје је микропублицирање, при чему се врши дистрибуција нових информација у облику микрофилма. Пример за то су приручници за одржавања авиона комерцијалних авионских компанија.

С овим променама, микрофилм није више само средство за уштеду простора, него има многе предности: штеди новац, пружа савршено ускладиштење, бржи и једноставнији приступ информацијама, спречава крађе, оштећења и промене.