Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како могу да будем пример својој млађој браћи и сестрама?

Како могу да будем пример својој млађој браћи и сестрама?

Млади питају...

Како могу да будем пример својој млађој браћи и сестрама?

ПОЛ је знао колико његов млађи брат ужива да гледа телевизију. Зато се изненадио када га је једног дана видео како искључује телевизију у току програма. Разлог? Полов брат је објаснио: ”То није био пристојан програм. Знао сам да би је ти искључио, па сам је зато искључио сам.“

Пол је, а да чак није био свестан тога, оставио пример свом млађем брату да га следи — и то добар пример. Имаш ли и ти млађу браћу или сестре? Онда оно што кажеш или чиниш може исто тако да утиче на њих. У књизи Sibling Rivalry, од Сејмур В. Рит (Seymour V. Reit), пише: ”Склоност да се опонаша старији брат или сестра невероватно је јака и прилично управља многим поступцима мале деце. Старија браћа или сестре су природни узори.“

Зато, свиђало се то теби или не, зато што си старији и одговорнији, твоја браћа и сестре вероватно ће с поштовањем гледати на тебе. Можда ће се трудити да опонашају твој начин говора и поступања. Наравно, увек бити пример својој браћи или сестрама понекад може да изгледа као оптерећење. a ”Ја сам пример свима другима“, жали се тинејџерка Линда. ”Мама ми зато говори да због тога морам бити добра у школи... Ја заиста имам превише одговорности.“ Притисак може бити нарочито велики ако живиш у дому са само једним родитељем. ”Ја сам практично њихов отац“, написао је један дечак о својој млађој браћи.

Ипак, бити старији брат или сестра има и своје предности. У првом реду, то ти омогућује да позитивно утичеш на живот своје браће или сестара. Погледајмо како.

У кући

Стара пословица каже: ”Мудрошћу изградиће се породица и разборитошћу показаће се чврсто утемељеном“ (Пословице 24:3NW). Свакако, твоји родитељи имају првенствену одговорност да граде ваш дом, да га учине местом где владају мир и весеље. Али, тиме што и сам показујеш извесну мудрост и разборитост, можеш много да допринесеш срећи своје породице.

На пример, како реагујеш када те мама или тата замоле да изнесеш ђубре или средиш собу? Да ли сарађујеш? Послушно? Или се буниш или пркосно одговараш без поштовања? Ако је тако, немој се изненадити ако и твоја млађа браћа или сестре ускоро започну пркосно да одговарају. Мудро и разборито је следити речи из Пословица 1:8: ”Слушај, сине мој, стегу свога оца и не напуштај закон своје мајке“ (NW).

Наравно, ти можда имаш оправдан разлог за приговор. Једна 18-годишња девојка се жалила: ”Ја мислим да моја мама не ставља довољно одговорности на моја два брата. Сва одговорност лежи на мени: кућни посао, пружање примера, баш све.“ Можда је она у праву. Али, уместо да се буниш, зар није боље да разговараш са својим родитељима о томе на миран начин пун поштовања? Можеш им рећи како се осећаш и да би оно што ти мислиш могло да поправи те ствари. Тиме што отворено и слободно разговараш са родитељима, не олакшаваш живот само себи, већ поучаваш и своју млађу браћу или сестре да решавају неспоразуме на начин како то чине одрасле особе.

Међутим, после твог разговора с родитељима, упамти: они имају последњу реч. Зато буди задовољан њиховом одлуком. На тај начин ћеш такође пружити добар пример својој браћи или сестрама.

Жестоке препирке око свакодневних кућних послова често се могу потпуно избећи ако предузмеш иницијативу. Другим речима, да ли ти се увек мора рећи да не остављаш своју одећу свуда по поду, или је средиш иако ти се не каже? Твој пример мирноће много може помоћи млађем брату или сестри да науче да у породици свако мора да носи своје властито бреме ако се жели да све глатко тече. (Упореди Галатима 6:5).

У школи

’Ја мрзим школу.‘ ’Не разумем зашто морам ићи у школу. Ништа не учим.‘ ’Кад год могу, избегавам школу.‘ Често се чује како млади изражавају та негативна гледишта о школи. Али, да ли твоја млађа браћа или сестре и тебе чују да тако говориш? Да ли те виде како бежиш из школе или изостајеш са наставног часа? То може лако да утиче на њихов став према школи.

Пружати прави пример значи развијати добар, позитиван став према школи. То можда није лако. Али, упамти: Твоје прилагођавање школи може ти помоћи да се развијаш и душевно и духовно. Истовремено, оно ти помаже да развијаш способности које ће ти једног дана као одраслом човеку омогућити да бринеш за своје животно издржавање. Књига Questions Young People Ask — Answers That Work (Питања младих — Делотворни одговори) садржи део под насловом ”Школа и посао“. b У њему се налазе корисне информације које могу да исправе твој став према учењу.

Твој добар став према школи сигурно ће оставити утисак на твоју млађу браћу и сестре. А тиме што се лично занимаш за њихове оцене и домаћи задатак — добровољно им помажући с времена на време — можеш им много помоћи у њиховом школском развоју. Али, како је с твојим владањем у школи? Како се односиш према професорима, саветницима и директорима школе? Да ли си заједљив, склон доказивању, или пружаш добар пример тиме што показујеш поштовање према њиховом ауторитету? (Упореди Титу 3:1, 2.)

Твоја браћа и сестре ће такође приметити какве пријатеље тражиш. Ако почнеш да трчиш са мноштвом које је ”у“ току свега, могао би се ускоро наћи ”ван“ у односу с Богом! У често цитираном стиху из 1. Коринћанима 15:33, опоменути смо: ”Не заваравајте се. Лоша друштва кваре корисне навике“ (NW). Истовремено, ти можеш оставити опасан пример за своју браћу или сестре. Један младић кога је одгојила хришћанска мајка одлучио је да одбаци Божје путеве и почео да се дружи с групом младих који злоупотребљавају дрогу. Ускоро је и сам злоупотребљавао дрогу. Бојећи се да би га млађи брат могао у томе следити, упозорио га је: ”Немој и ти почети да употребљаваш дрогу!“ Али, његова су дела имала снажнији утицај од његових речи, и ускоро је његов брат упао у то исто лоше друштво. Ти сигурно не би желео да твоја савест буде оптерећена спознањем да би био камен спотицања свом властитом брату или сестри! (Упореди Матеј 18:7.)

Пружати пример у обожавању

За хришћанске младе је најважније да пружају добар пример у стварима које су повезане с обожавањем. Твоја озбиљност, поштовање и изграђујући говор неће само обрадовати срце твог небеског Оца, већ може оставити трајан утисак на твоју млађу браћу или сестре (Пословице 27:11).

За илустрацију: Неким младима међу Јеховиним сведоцима, јавно проповедање представља тешкоћу (Матеј 24:14; 28:19, 20). Као некад Јеремија, неки млади једноставно осећају да нису томе дорасли. (Упореди Јеремија 1:6.) Другима је можда чак неугодно ако их виде њихови пријатељи док учествују у том животоспасавајућем делу. Можда твоју браћу или сестре коче такви негативни ставови? Ако је тако, труди се да имаш позитивно становиште према делу проповедања. Настој редовно да одлазиш у службу проповедања са својом породицом. Кад твоја браћа или сестре виде како се радујеш и учествујеш на том делу, они ће можда желети да опонашају твоју веру. (Упореди Јеврејима 13:7.)

Погледај, на пример, тинејџерку Кристл. Она објашњава: ”Мој лични циљ је да сваке године служим најмање два месеца као помоћни пионир током лета.“ c Како је њена ревност деловала на њеног млађег брата? Кристл каже: ”Мој 12-годишњи брат проводи више времена у служби проповедања откад сам почела то да чиним.“

Хришћански састанци пружају ти даљњу могућност за остављање доброг примера. Редовно посећивање састанака библијски је захтев (Јеврејима 10:24, 25). Зашто не би поучио своју браћу или сестре како да се организују да на време заврше своје школске задатке како би могли присуствовати састанцима? Могли би такође научити да се више радују састанцима ако виде да си ти увек добро припремљен и да се трудиш учествовати на њима.

Живети према Божјим захтевима није лако. Али, Бог од свих хришћанских младих тражи да ’буду углед... у речи, у живљењу, у љубави, у вери, у чистоти‘ без обзира имају ли браћу или сестре или не (1. Тимотеју 4:12). Зашто не почнеш код куће? Ако то чиниш, можда ће свет изгледати другачије — у животу твоје браће или сестара, а исто тако и у твом!

[Фусноте]

a Види чланак ”Зашто морам бити пример својој млађој браћи и сестрама?“, у часопису Пробудите се! од 22. октобра 1989. (енгл.).

b Издата од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

c Код Јеховиних сведока, помоћни пионир посвећује током месеца 60 сати делу еванђелизације.

[Слика на 18. страни]

Твој начин понашања према родитељима може утицати на понашање твоје браће или сестара према њима