Пређи на садржај

Пређи на садржај

Препреке миру између човека и звери

Препреке миру између човека и звери

Препреке миру између човека и звери

Слике као ова на насловној страни овог часописа радују децу. И одрасли су често привучени таквим призором.

Зашто људи тако реагују? Да ли је прави мир између човека и чак најкрволочније звери само детињасти сан? Или ће ипак постати стварност?

Човек као препрека

Велика препрека таквом миру је сам човек. Стара пословица каже: ”Човек је над човеком владао на његову штету“ (Проповедник 8:9New World Translation). А човекова историја наношења штете властитој врсти одразила се на његово поступање са животињама.

На пример, бројне дивље звери биле су ухваћене и доведене да се боре у аренама старог Рима. Римски цар Трајан је 106. н. е. наводно приредио игре у којима је, да би се задовољила крвожедност садистичких гледалаца, било погубљено 10 000 гладијатора и 11 000 звери.

Истина, тај посебни вид забаве није карактеристичан за наше време. Али, растућа листа истребљених и угрожених врста сведочи да је нешто погрешно у човековом поступању са дивљим створењима. Док људска популација нагло расте, пребивалиште дивљих животиња се смањује. А због људске похлепе влада потражња за кожама, роговима и кљовама егзотичних животиња. Неки стручњаци се боје да ће једини примерци највећих врста коначно бити затворени у зоолошким вртовима.

Људождери

Као још једна препрека миру могу се показати саме неке дивље звери. У Африци и Азији није необично да се читају извештаји о дивљим зверима које су напале и убиле људе. The Guinness Book of Animal Facts and Feats наводи да су чланови породице мачака ”вероватно узрок за готово 1 000 смртних случајева годишње“. Само у Индији, тигрови сваке године убију више од 50 људи. Неки леопарди у тој земљи су такође постали људождери.

У својој књизи Dangerous to Man, Роџер Керес (Roger Caras) објашњава да леопарди понекад постају људождери после храњења мртвим људским телима након епидемија болести. Такве епидемије, објашњава он, често су биле ”праћене месецима страве док су леопарди удовољавали својој новој жељи за људским месом и започињали убијање“.

Али, Керес примећује да епидемије болести нису увек узрок напада леопарда. Још један разлог је раздражљивост животиња, посебно кад су у близини деца.

Један леопард у Индији је у раздобљу од 1918. до 1926. убио 125 људи, како је известио пуковник Џ. Корбет (J. Corbett) у својој књизи The Man-Eating Leopard of Rudraprayag. Деценијима касније, леопарди људождери убили су најмање 82 особе у области Багалпур.

Чувар ловишта у Тангањики (данас део Танзаније) известио је да је 1950. пет месеци безуспешно покушавао да убије леопарда људождера који је застрашивао село Рапонда. Након што је убио осамнаесторо деце, коначно га је ухватио афрички сељак. Други леопард је убио 26 жена и деце у селу Масагуру.

Затим, ту је афрички лав. Кад почне да једе људе, жртве су често одрасли мушкарци. ”У 23 године које сам провео у ловишту“, пише Ц. Ајонидес (C. Ionides) у својој књизи Mambas and Man-Eaters, ”убио сам више од 40 лавова, од којих су већина били људождери, док су остали били или на путу да постану људождери или су нападали стоку.“ Према Ајонидесу, лавови су постали претња за људе када је човек драстично смањио њихову уобичајену ловину.

Земљом раширени мир је проречен

Упркос таквим препрекама миру између човека и звери, Библија наводи: ”Јер сав род звериња и птица и гмизаваца и риба припитомљава се и припитомио се роду човечјему“ (Јаков 3:7).

Библија прориче у Езекијелу 34:25: ”Склопићу [Бог] с њима савез мира и јамачно ћу учинити да погубне дивље звери нестану са земље, а они ће заиста у сигурности боравити у пустињи и спавати у шумама“ (NW).

Да ли су таква библијска пророчанства само нестваран сан? Пре него што одбаците изглед на земљом раширени мир између човека и звери, размислите о неким знаковима који указују на истинитост оного што каже Библија. Неки запањујући примери хармоније између обзирних људи и потенцијално опасних звери поткрепљени су доказима.