Пређи на садржај

Пређи на садржај

Спречити повратак лоших навика

Спречити повратак лоших навика

Спречити повратак лоших навика

”ПОБЕДИО САМ! Битка је коначно готова!“

Ове речи изражавају осећај победе коју је доживела особа која се борила против непожељне навике и која ју је савладала.

Ипак, како само за такву особу може бити узнемиравајући повратак на стару навику! Како је разочаравајуће открити да се лоша навика, за коју се веровало да је заувек престала, изненађујуће и снажно вратила!

Можда сте доживели повратак на лошу навику коју сте силно желели да превазиђете. Ако је то случај, можда почињете да сумњате у своју способност да трајно напустите нежељени обичај. Постоји много нежељених обичаја: прекомерно једење, ”зависност“ од слаткиша, склоност прекомерном пићу, нагонско куповање, кашњење из навике, коцкање, пушење и мноштво других навика.

”Зашто сам се вратио томе кад је најгоре прошло?“

Кад сте једном прошли кроз почетна раздобља одбацивања лоше навике, може изгледати да ће бити лакше да је избегавате. Међутим, различита истраживања показују да то није често случај.

У књизи Selfwatching, аутори Р. Хаџсон и П. Милер (R. Hodgson и P. Miller) објашњавају: ”Повратак ће се највероватније догодити у прва три месеца после одбацивања. У ствари, једна студија указује да се 66 посто пушача, алкохоличара и зависника од дроге враћа свом старом понашању за мање од 90 дана од своје почетне одлуке да се промене. Међутим, они који су у стању да обуздају своју навику током првих три до шест месеци имају изванредне шансе да одрже то ограничење.“

Зашто повратак на лошу навику прети месецима — или понекад годинама — после почетног периода уздржавања? Један од разлога је поновна појава извесних животних притисака, а лоше навике су у прошлости биле извор неког привременог олакшања. Зато, чак и након што осетите да сте савладали непожељну навику, ако дођете под притисак — проузокован можда финансијским неуспехом, здравственим проблемима, различитим разочарењима — чувајте се повратка лоше навике! Ако вам је досадно или сте усамљени, немојте се изненадити ако ваша пређашња навика настоји да се врати.

Други узроци повратка могу бити друштвени притисци, сукоби с људима, негативни осећаји и ситуације са јаким искушењем.

Спречити повратак

Чак и после почетног раздобља успешног савладавања нежељене навике, пресудно је да наставите са коришћењем метода које су вам помогле да најпре престанете са навиком. Те методе могу непрестано да се користе, или у неким случајевима може бити довољно с времена на време дозвати их у мисли, на пример у раздобљима притиска или снажних искушења.

На пример, можда сте водили писмене забелешке како бисте пратили свој напредак, као што су дневни или недељни прегледи свог покушаја да се изгуби на тежини. То је корисно у напуштању навике и не би се требало одбацити чак и онда кад верујете да је опасност прошла.

Можда сте себе на неки начин и награђивали увек кад сте успешно одолевали навици коју сте покушавали да савладате. Измењени систем награђивања може бити користан у спречавању повратка. Или, да ли сте у напуштању навике тражили помоћ пријатеља? Дозволите му да вам помогне да живите без своје пређашње лоше навике.

Које ће вам друге методе помоћи да се одупрете повратку, посебно за време раздобља притисака?

Одупрети се заменом

Др Р. Стјуарт (R. Stuart), психолог, директор Weight Watchers International, Inc., препоручује онима који настоје да изгубе на тежини: ”Нека ваше мисли буду запослене низом привлачних активности. Занати су корисни, а исто тако и хоби. Ако је могуће, имајте при руци залихе и подручје рада одмах пред собом, тако да можете у најкраћем року наставити своју активност.“ Можда вам може помоћи та метода.

Да, замените своју пређашњу лошу навику здравом активношћу. Имајте на уму да вам навика вероватно даје извесну меру олакшања кад живот постане напоран и зато изаберите замене које ће делотворно служити истој намери. Можете читати, вежбати, свирати неки музички инструмент, сликати или посетити пријатеље. Сада започните са записивањем листе могућих заменских активности. Истакните оне које сте одлучили да темељно обављате. Увек изнова вежбајте те нове активности, као што је то био случај са вашом пређашњом навиком. На тај начин ћете се лакше одупрети кад сте под притиском. У ствари, те заменске активности сада ће постати навике — добре навике!

Важност савладавања обесхрабрења

Пошто искушење повратка на лошу навику може бити посебно јако кад сте под притиском, да ли можете ускладити неке околности у свом животу како бисте смањили притисак? Чак и кад се неки проблеми не могу избећи, можете научити да контролишете своја осећања како не бисте били скрхани обесхрабрењем.

Моћ обесхрабрења често се потцењује. Библијска пословица каже: ”Дух човека у болести подржава, али дух оборен ко ће подигнути?“ (Пословице 18:14). Како је то истинито! Често нам снагу не одузима сам проблем, већ обесхрабрење које из тога следи.

Друга библијска пословица то објашњава на следећи начин: ”Ако клонеш ти у дан тескобе, снага твоја је тескоба“ (Пословице 24:10). Неконтролисани негативни осећаји ће вас ослабити. Они ће вас учинити рањивим за повратак лоше навике, вршећи можда на вас притисак да јој се вратите ради олакшања. Како је, дакле, пресудно да савладамо обесхрабрење!

Али, шта ако ипак откријете да се, упркос свим напорима, почињете враћати на старо?

Привремени неуспех за разлику од потпуног повратка

Како је лако мислити: ’Нисам успео, зато се могу предати.‘ Борите се против таквог размишљања. Немојте дозволити да привремени неуспех, или чак учестали неуспеси, значе пораз за вас.

Размотрите следеће поређење: Ако сте дошли до врха степеништа и оклизнули се низ једну или две степенице зато што сте се спотакли, да ли ћете закључити: ’Морам сићи на почетак степеница и кренути испочетка‘? Наравно да нећете! Зашто бисте онда примењивали то погрешно закључивање на борбу са лошим навикама?

Неуспех често прати осећај кривице. Тај осећај у вама може нарасти до крајности ако закључујете да нисте добри, да сте лоше нарави и да не заслужујете ништа добро. Немојте себи дозволити препуштање таквој преувеличаној кривици. Она вам одузима снагу која вам је потребна да наставите битку. Задржите на уму и следеће: Највећи човек који је икад ходао Земљом, Исус Христ, дошао је да откупи грешнике, а не савршене људе. Зато нико од нас у овом времену неће обављати ствари савршено.

Још једна ствар коју треба узети у обзир је да кривица може бити погодан излаз који нам омогућује да увек изнова чинимо исту ствар. У својој књизи You Can’t Afford the Luxury of a Negative Thought, П. МекВилијамс и Џ. Роџер (P. McWilliams и J. Roger) објашњавају могућу последицу: ”Кривица... нам дозвољава да то чинимо опет. Кад смо ’платили‘ за свој ’злочин‘, слободни смо чинити га опет све док смо спремни да плаћамо. А која је цена? Даљња кривица.“

Не смете дозволити да привремени неуспех прерасте у праву лавину повратка лошој навици. Задржите на уму да је савладавање навике оно што се на крају рачуна, а не неколико повлачења које сте доживели на путу.

С обзиром на то, мудро је унапред одлучити коју ћете методу користити ако се ухватите да клизите натраг на своју стару навику. Такав план подршке оспособиће вас да савладате повратак одмах на почетку.

Могуће — и вредно труда!

Дакле, борба против лоше навике не престаје савладавањем почетног раздобља болног одвикавања. Она укључује проживљавање разочарења без трајног враћања лошој навици.

Да ли је то тешко? Да, али је савим могуће. Методе које су вам помогле да у почетку престанете са навиком помоћи ће вам, ако наставите са њима, да спречите или савладате повратак. Која је највећа корист? Самопоштовање — награда која се сама по себи исплати. А вероватно ће вас више ценити и они који вас познају.

[Слика на 14. страни]

Оклизнуће за неколико корака не захтева да се поново крене од самог почетка

[Слика на 15. страни]

Претња повратка је смањена ако смо заокупљени привлачним активностима