Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дилема с кафом

Дилема с кафом

Дилема с кафом

ПРЕКО 1 500 000 000 шољица дневно! Толико се, према недавној процени, у свету пије кафе. Та огромна потрошња кафе наставља се упркос понављаним упозорењима научника који су годинама указивали на то да су они који пију кафу изложени многим опасностима, од срчаних болести до дијабетеса и чак разних врста рака. Зашто је ипак тако мало њих престало да пије кафу?

Током прошлих 40 година научници су објавили више од пет стотина извештаја о деловању пијења кафе. Али, до сада су њихови резултати били доста неуверљиви. Зашто? Пре свега зато што је кафа сложенија него што изгледа. Шољица кафе може садржавати до пет стотина природних хемикалија. Ипак, већина истраживања усредсређује се на само један састојак, стимулативни кофеин.

Код неких особа кофеин може да проузрокује бесаност и раздражљивост или да отежава концентрацију. Али, шта је с раком? Потрошачки часопис Which? извештава: ”Готово за свако истраживање које показује могућу везу [између кофеина и рака], постоји још једно са супротним налазима.“ Дакле, није никакво чудо што један лондонски аналитичар кафе извештава да се у општој јавности не запажа ”никакво смањивање потрошње кафе из здравствених разлога“. Осим тога, многи знају да и чај, какао и разне коле садрже кофеин. У ствари, часопис Which? извештава да ”у односу на тежину, чај садржи више кофеина него кафа, али за кување једне шољице употребљава се уопште мања количина чаја него кафе“.

Ипак, постоје нека упозорења која ће можда онај ко пије кафу желети да примени. Лондонске новине The Times цитирале су недавно следеће откриће из једног холандског извештаја: ”Кафа код које се директно меша врела вода и млевена кафа може повећати ниво холестерола за 10 посто, у поређењу с филтрираном кафом или с тим када се кафа уопште не пије.“ Холестерол доприноси, као што је добро познато, срчаним обољењима. У једном другом броју The Times цитира водећег британског стручњака за прехрану који је рекао: ’Ко редовно пије кафу требало би увек да пије свеже направљену кафу и да избегава укувавану или прокључалу кафу.‘

Ако се стручњаци у нечем слажу што се кафе тиче, онда је то умереност. Лекари обично препоручују да не би требало да се пије више од шест шољица (или четири веће шоље) кафе дневно. Они који имају здравствене проблеме као што су срчана или бубрежна обољења или високи крвни притисак требало би да пију мање од тога. Труднице или жене које доје не би требало да пију више од једне шољице дневно.