Пређи на садржај

Пређи на садржај

Добити битку за животни простор!

Добити битку за животни простор!

Добити битку за животни простор!

’ТРЕБА ми више животног простора!‘ Колико сте пута чули — или изговорили — тај уобичајени приговор? Да ли је одговор већа кућа или стан? Вероватно није. Већина нас једноставно себи не може дозволити пресељење. Чак и они који то могу, можда се у кратком времену поново нађу суочени са проблемом простора.

Истина, без обзира колико је мален стан у коме живимо, у њему често има довољно простора за ствари које су нам потребне. Проблем уопште стварају посебне потребе. А када је дом у нереду и пренатрпан, он може бити стални извор неудобности, напетости и стреса. Зато се усредсредимо на три начина за ”откривање“ више животног простора управо ту где већ живите — у вашем дому! a

Бр. 1: Одбацити непотребне ствари

У многим домовима је пролећно или јесење чишћење ритуал премештања ствари, чишћења и враћања истих ствари на првобитно место. Али, зашто то не искористити као прилику да се ослободите непотребних ствари?

Имате ли навику чувања старих новина и часописа? Покушајте да изрежете чланке које заиста желите да сачувате (означавајући на њима назив часописа, датум и број стране за будуће упућивање), а затим уклоните остатак новина или часописа. Бићете изненађени колико се новог простора може тиме створити!

Промотрите и намештај који поседујете. Има ли комада који мало користе, а који доприносе нереду? Можда их пријатељ може боље употребити. А шта је са вашим ормарима? Јесу ли пуни одеће коју годинама нисте носили? Зашто не размислите о одстрањивању свега што нисте носили годину или више?

Мора се признати, то звучи као велики подухват, а то може и бити. Зато направите од тога породични подухват. Укључите децу и брачног партнера. Када се ваша деца загреју за тај подухват, можда ће бити спремна да одбаце неке непотребне ствари које и сама поседују. До чега ће то довести? Можда до почетка доживотне уредности.

Бр. 2: Искористити сав расположив простор

Прођимо сада вашим домом и утврдимо сва могућа места за држање ствари. То укључује зидове, полице, врата, ходнике, ормаре и таванице. Јефтине корпе или полице на које се могу стављати ципеле, пешкири, итд. могу се обесити на зидове ходника или на врата. Кутије или сандуци могу бити употребљени као одговарајућа спремишта за књиге, играчке, фото албуме и друге ствари које одлучите да задржите. Стављајући та спремишта у своје ормаре, можете искористити неискоришћени простор на поду.

Заузимају ли столице на склапање много простора? Можда могу бити смештене под кауч или иза завеса. Да ли је драгоцени простор у дневној соби био заузет малим полицама за књиге? Зашто, као замену, не ставите полице за књиге од пода до плафона у ходнику? Ако на њих ставите врата, могу бити употребљене за чување и других ствари, а не само књига.

Немојте занемарити простор под својим креветом. Ту се могу сместити пластичне или картонске кутије за спремање вансезонске постељине. А што је са вашим зидовима? Велики стерео звучници могу бити причвршћени на зид и сачувати простор на поду. Ако у дечијој соби играчке закрчују под, покушајте да их ставите на ниске полице на зидове. То омогућује користан простор где ваша деца могу да ставе своје играчке, уместо да их гомилају у великом сандуку. Деца виде играчке, а полице могу да се премештају навише на зиду према дечијем узрасту. Полице се могу показати корисним и у вашем купатилу, за држање пешкира, сапуна и тоалетних потрепштина.

Бр. 3: Преуредити животни простор

Животни простор често може бити створен једноставним преуређењем неколико ствари. Многе домаћице стављају сав свој намештај уз зидове, остављајући средину собе празном. Покушајте да сместите две полице за књиге или два стола један до другога који би служили као преградни зид. Или размислите о постављању полице за књиге од пода до плафона, која може служити и као спремиште и за дељење собе. Сада иста соба може бити употребљена у две сврхе — један део за проучавање, а други за уобичајене домаће активности. Посебно је корисно да се подели соба када је морају делити браћа и сестре. Тиме се уз мале трошкове повећава приватни живот.

Међутим, када је животни простор ограничен, понекад и најбољи напори за преуређењем не успевају да донесу жељене резултате. Можда можете створити бар привидну пространост користећи зидна огледала или наново бојећи свој дом у светлије боје. Обављање било које од ових ствари створиће отворенији изглед вашег дома.

Ако је ограничени животни простор проблем, зашто не покушате са овим једноставним предлозима? Можда ћете открити да, када је ваш дом сређен и уредан, то доприноси добробити и душевном миру целе породице — што је одговарајућа награда за победу у бици за животни простор!

[Фуснота]

a Иако се препоруке дате у овом чланку посебно односе на оне који живе у индустријским земљама, нека начела се могу показати као корисна и за читаоце у земљама у развоју.