Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто онда ипак пуше?

Зашто онда ипак пуше?

Зашто онда ипак пуше?

”Као пушач, не могу порећи чињеницу да је чисто неразумно одати се тој навици. Ко је год донекле разуман зна да пушење угрожава нечије здравље. То је нечиста, прљава навика која много кошта... Живот пушача се састоји од дугог низа прљавих пепељара, мрља од дувана, опекотина и високих рачуна за хемијско чишћење — због одеће која смрди на дим“ (Diane Francis, Maclean’s часопис, Канада).

”Пушачи могу очекивати краћи животни век него непушачи: на пример живот 25-годишњака који пуши две кутије дневно биће 8,3 године краћи него живот непушача. Вероватност да ће умрети од рака три пута је већа код пушача него код непушача“ (The Columbia University College of Physicians and Surgeons Complete Home Medical Guide).

”Цигарете усмрћују годишње више Американаца него што их је погинуло у првом светском рату, у кореанском и у вијетнамском рату заједно; скоро толико колико их је погинуло у боју у другом светском рату. Сваке године цигарете усмрћују пет пута више Американаца него што гину у сраобраћајним несрећама. Само рак плућа усмрћује толико њих колико их гине на путевима. Индустрија цигарета продаје смртно оружје“ (Сенатор Роберт Ф. Кенеди, Прва светска конференција о пушењу и здрављу, 11. септембар 1967; The Cigarette Underworld, издао Alan Blum, M.D.)

”Годишње широм света умире просечно два и по милиона људи због дувана. Он је данас највећи појединачни узрок смрти на свету који се може спречити... Коришћен у било ком облику, дуван је опасна, скупа и заробљујућа навика“ (Др Judith Mackay, извршни директор Хонконшког већа о пушењу и здрављу, цитирано у часопису World Health).

”Ако је индустрија дувана рука која ме је некад хранила, онда је та иста рука усмртила милионе људи и наставиће да усмрћује даљње милионе све док се људи не пробуде с обзиром на опасности од цигарета... Желим помоћи људима да постану свесни колико су цигарете штетне“ (Patrick Reynolds, праунук оснивача дуванског трговачког друштва R. J. Reynolds).

Зашто онда ипак милиони мушкараца, жена и младих пуше? Код неких одговор може бити групни притисак и жеља да се покажу префињени. Али многи су једноставно постали зависни. Као што је један овлашћени медицински саветник навео: ”Прави разлог из ког највећи број људи пуши је тај што су зависни од јаке дроге која се налази у дувану — никотина.“

Али, како може пушач престати да пуши? Стицањем јаке мотивације, јаче од чежње тела за никотином. За особу која настоји да следи хришћанска мерила то значи да ће развијати љубав према Богу и ближњима која ће надвладати себичну чежњу тела (Матеј 22:37-40; 1. Коринћанима 13:5, 7, 8).

Као што претходно цитирана медицинска књига наводи: ”Пушачи који желе да оставе пушење треба да буду свесни заробљавајуће природе дроге никотина и спремни на кризу која ће их ухватити као природна последица престајања пушења. Треба мислити на то да је криза пролазна; иако је неугодна, није шкодљива. Сваки пушач, без обзира колико је зависан од дувана, може престати да пуши“ (The Columbia University College of Physicians and Surgeons Complete Home Medical Guide).

Ако желите помоћ како бисте стекли мотивацију која је потребна да бисте могли престати да пушите, будите слободни да ступите у везу с Јеховиним сведоцима у њиховој локалној Краљевској дворани или преко адресе издавача у овом часопису.