Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико је штетно флертовање?

Колико је штетно флертовање?

Млади питају...

Колико је штетно флертовање?

”САРА! Сара!“ шапуће дечак неколико редова иза. ”Дођи, седи поред мене!“ Сваких пет минута понавља своју молбу — узалуд. За Сару су дечакови покушаји флертовања у разреду нешто више од свакодневног дражења.

Млада Џенифер још није довољно одрасла да похађа средњу школу, али она каже: ”Дечаци ће говорити ствари с двоструким значењем и понашаће се на начин који није само пријатељски.“ ”Очи!“ додаје Ерика. ”Гледају те са тим великим лажним осмесима и извлаче ниоткуд тај стварно дубоки глас — то ме засмејава. И прилазе ти заиста близу.“ Дечаци су такође често изложени флертовању. Џон, тинејџер, прича: ”Девојке у школи покушавају да ти се приближе, да те додирну, загрле. Појаве се у дворани и покушавају да те привију уза се.“

Као што је свима познато, чини се да многи млади воле пажњу. ”То је забавно“, изјавила је девојка по имену Кони која изазива пожудне погледе тиме што се изазовно одева. Многи млади уживају да скрећу пажњу на себе. ”Ја сам девојка која воли да флертује са свим момцима — свеједно да ли ми се свиђају или не“, писала је једна девојка часопису ’Teen. ”Флертовање ме чини самосвеснијом и дражесном.“

Како, дакле, млади хришћани треба да гледају на флертовање? Да ли је то само невина забава, неизбежна фаза на путу љубави? Или постоје неке стварне опасности које треба избегавати?

Шта обухвата флертовање

У енглеском језику флертовање није исто што и оправдана пажња коју мушкарац може исказивати жени (или обратно) када почиње да се удвара. Пре је то ”заљубљено [романтично] понашање без озбиљних намера“. Жену која се понаша на тај начин Французи зову кокета.

Додуше, није лако прецизно рећи шта тачно укључује кокетно понашање. Флертовање може обухватати поглед, додир, боју гласа, тобоже плах осмех — чак начин како се неко одева, стоји или држи. Док је флертовање тешко окарактерисати, ипак је обично прилично лако препознати када је особа предмет тога. У сваком случају, ако је неко премлад да тежи за женидбом, кокетно понашање или флертовање је сасвим рискантно!

Опасна ”забава“?

Само по себи није погрешно осећати се привученим некоме супротног пола. Заиста, за време ”цвета младости“, сасвим је природно да такви осећаји буду снажни; тако нас је Створитељ створио (1. Коринћанима 7:36). Можда се питаш колико си привлачан; флертовање може изгледати као безазлени начин да то сазнаш. Часопис ’Teen је чак храбрио девојке да флертују изјављујући: ”Флертовање може бити забавно!“ Следећи чланак је дао детаљна упутства о уметности флертовања.

Али, пука чињеница да се флертовање може назвати забавом не чини то корисним или добрим. Размотримо становиште праведног човека Јова. Једном је рекао: ”Завет учиних с очима својим да нећу на девицу погледати“ (Јоб 31:1, 9-11). У ствари, Јов је склопио уговор сам са собом да ће управљати својим очима и да никада неће кокетно бацити поглед на неудату девојку. Зашто? Зато што је Јов био ожењен човек. Било би неумесно, нелојално према његовој жени да допусти себи мали флерт. У најмању руку, то је могло да изазове неисправне жеље и очекивања. Због тога је Јов избегавао флертовање.

Истина, ти ниси ожењен. Али, када размишљаш о томе, имаш ли оправдани разлог да показујеш пажњу одређеној особи супротног пола више него што је то имао Јов? Коначно, ако ниси довољно одрастао за женидбу, у чему је смисао? Шта би учинио ако он или она одговоре на то? Да ли си заиста у могућности да водиш везу до њеног логичног циља — брака? a Ако не, флертовање изазива више него разочарење.

Уздизање самога себе

Додуше, често је уплитање у романтику последња ствар у мислима онога који флертује. Он или она могу схватати скретање пажње супротног пола као врсту игре или спорта. Хришћанска девојка по имену Мариа је на пример била добро упућена у библијску заповест не ујармити се с неверником (2. Коринћанима 6:14). Али, погрешно је веровала да нема ничег злог у флертовању са дечацима с којима је ишла у школу. ”Једном сам привукла њихову пажњу“, она брзо објашњава, ”то је био крај. Дођеш до тачке када те зову да изађеш, и ти ту станеш.“ Али, да ли овде они стану?

Писац Кети МекКој (Kathy McCoy) је приметила у чланку за часопис Seventeen следеће: ”Они који се играју сексуалношћу често су људи са ниским самопоштовањем који покушавају да придобију добро мишљење о себи кроз пажњу и дивљење других.“ Постизање реакције на заводнички поглед или додир може заиста годити твоме ”ја“ — али само привремено. Осим тога, када је библијски писац Павле расправљао о правој љубави, нежној склоности и хришћанском јединству, упозорио је хришћане да, како каже један превод, не чине ”ништа из себичности“ или ”личне таштине“ (Филипљанима 2:1-3, The New English Bible).

Постоје далеко делотворнији и трајнији начини изграђивања самопоштовања него што је играње са осећањима других. Зашто не покушати са радом на изграђивању ’унутрашњег човека‘ или особе каква си изнутра? (2. Коринћанима 4:16).

”Бацање горућих стрела“

Један чланак у часопису Seventeen наглашава даљњу опасност, рекавши: ”Тешка околност у вези флертовања је да оно различитим људима значи различито и понекад се намере погрешно тумаче — и повреде се осећања.“

Да, млади често наивно потцењују штету коју може изазвати флертовање на осећањима других. Онако је као што кажу Пословице: ”Као бесан човек који баца ватру, стреле и смрт, таки је и онај који ближњег свога вара, па му онда вели: ”Шалио сам се“.“ (Пословице 26:18 19). Моћ утицања на осећање других је потенцијално смртоносна. Као и свака моћ, мора бити употребљена опрезно, одговорно.

Флертовање је заводљиво, безосећајно и често окрутно. Може покварити могућу здраву, угодну везу. Може срозати твој углед у очима других. Још горе, може довести до преурањених романтичних уплитања или чак до полног неморала! Библија упозарава: ”Хоће ли ко ватру у недра метнути, а да му се хаљине не упале?“ (Пословице 6:27).

’Желим да ме људи воле‘

Наравно, сасвим је природно желети да се допадамо. И може изгледати да је флертовање сасвим забавно, да они који знају како да очарају имају највише пријатеља. Али, да ли флертовање заиста изграђује искрено, трајно пријатељство? Тешко. Истина, некима се може свиђати флертовање све док је пажња усмерена према њима. Али, када се изненада пажња исказује некоме другоме, они обично осећају гнушање према флертовању.

Због тога, не изненађује да је у једном испитивању тинејџерки, 80 посто оценило ”кокетну нарав“ код дечака као ”потпуно безвредну“. Као што једна стара изрека каже: ”Свиреп човек телу своме уди“ (Пословице 11:17).

Здраве везе

Чињеница је да није увек лако пронаћи праву равнотежу у понашању са супротним полом. Тинејџерка именом Кели каже да је ”тешко уочити разлику између пријатељског поступања и флертовања“. Она додаје: ”Ја сам прави правцати пријатељ.“

Нема ничег лошег ако си отворен. И није потребно повлачити се у себе или показивати хладну спољашност. Бити способан да водиш изграђујуће, разумне разговоре вештина је која ти може помоћи да стекнеш пријатеље. Осим тога, мање је вероватно да ће се погрешно протумачити отворени разговор него необјашњиви погледи или стидљиви осмеси с другог краја просторије. Али, ако поступаш пријатељски само са вршњацима супротног пола и практично игноришеш остале, зар не би неко могао извући погрешне закључке о теби?

Кључ је ’не гледати само на своју властиту корист него и на корист других‘ — без обзира на године и пол (Филипљанима 2:4). Потпуно избегавај говор, одећу дотеривање или понашање које би се могло схватити изазовним. (Упореди 1. Тимотеју 2:9.) Ако си на гласу да показујеш искрено занимање за људе уопште, ретко ће се пријатељство погрешно схватити као романтичан позив. Твојим говором и понашањем можеш послати јасну поруку: ”Ја се не бавим флертом!“

[Фуснота]

a Види 29. поглавље (”Јесам ли довољно зрео за чврсто познанство?“) у књизи Questions Young People Ask — Answers That Work, (Питања младих — делотворни одговори), објављено од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

[Слика на 16. страни]

Показуј искрено занимање за све људе — без обзира на њихове године или пол