Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Личне посете — старомодне?

Зашто се телевизијски проповедници америчког стила никад нису проширили у Јапану? Господин Kenji Ishii из агенције културних послова рекао је за Пробудите се! да јапанске телевизијске емисије не емитују програме у којима се моли за прилоге или који шире ненаучна учења. Међутим, религиозне организације су нашле путеве како би заобишле таква ограничења. Многи се уздају у видео, сателитску телевизију, компјутерске мреже и телефакс да би ширили своја учења. За неке је такво технолошко богослужје заменило личне посете које су проповедници вршили у библијско време и које Јеховини сведоци врше данас у Јапану с великим успехом. ”Установили смо да су личне посете, наш традиционални начин мисионарења, прилично изашли из моде“, рекао је службеник за јавност једне будистичке лаичке организације са шест милиона чланова. ”То је комерцијализовање религије“, рекао је господин Ishii у вези изрицања молитви помоћу телефакса. ”Религиозне групе једноставно извлаче корист из тренда времена.“

Мачеве у плугове — како?

”Проблем је, како уништити делове опреме која је посебно конструисана тако да одоли уништавању?“ питају новине The Wall Street Journal. У вези с уговором о ограничењу наоружања, Совјетски Савез је суочен са задатком да се реши 40 000 тенкова. Између предложених решења било је таквих да се проузрокује експлозија изнутра, да се стровале са велике висине и тако онеспособе или да се — без уља, боје и хидрауличне течности — потопе у море. Размишљало се чак и о могућности да се преуреде за цивилну употребу, на пример као тешке тракторе или ватрогасна возила, али дошло се до закључка да такве ”споре немани, које прождиру толико горива“, нису практичне. На много одобравања наишао је план да се саграде пећи у којима тенкови могу да се растопе и метал затим поново употреби. Пошто таква технологија мора тек бити развијена, дугачке железнице су натоварене тенковима и отпремљене ”према истоку, преко Урала, у депое изван досега уговором утврђеног распореда за демонтирање тенкова или уништавање експлозивом“.

Француска омладина и самоубиство

Самоубиство је сада одмах после саобраћајних несрећа други узрок смрти међу француском омладином. Паришке новине Le Figaro извештавале су да се стопа самоубистава међу младим мушкарцима између 15 и 25 година у последње две деценије повећала за 130 посто а међу младим женама у истој старосној групи за 35 посто. Само 3 посто тих самоубистава могу да се припишу озбиљним душевним болестима. У великој већини случајева покушаја самоубиства младих прави разлог није жеља за смрћу, већ штавише очајна, понекад смртна чежња за помоћи. Стручњаци приписују растући очај међу данашњим младима разореним породицама, материјализму и свакодневном пропадању социјалних и духовних вредности.

Рано мајчинство

”Једно од седмеро деце рођене на америчком континенту је дете малолетне мајке, укупно 2,5 милиона деце годишње“, према једном истраживању извршеном у Северној Америци, о коме су известиле бразилске новине O Estado de S. Paulo. На првом је месту Бразил са 601 023 деце коју су родиле мајке у тинејџерским годинама, Мексико је на другом месту са 498 277 и Сједињене Америчке Државе на трећем са 430 389. Високе бројке изненадиле су састављаче истраживања, будући да су очекивали да ће друштвене и економске промене задњих 25 година смањити трудноће тинејџерки. Шта може да се учини? Истраживање препоручује да се побуђују млади да остану дуже у школи, да се побољша друштвени положај жена и да се популаризује невиност до брака.

Ожењени свештеници

Недавно је папа Јован Павле II одобрио заређење двојице бразилских свештеника. ”Нови су свештеници потписали документе у којим су се обавезали да неће имати полне односе са својим женама“, извештавају бразилске новине O Estado de S. Paulo. Према тим новинама, сматра Aloísio Lorscheider, кардинал у Форталези ”заређење ожењених мужева решењем недостатка свештеника“. Кардинал се такође обратио против црквеног захтева за целибатом. ”Према Dom Aloísiu, целибат је застарела установа која нема библијску основу“, писао је часопис Veja. ”Целибат не потиче из Светог писма и зато није нешто што не би могло да се одбаци.“ Ватикан, међутим, и даље даје предност свештеницима који живе у целибату.