Пређи на садржај

Пређи на садржај

”У томе морате учествовати!“

”У томе морате учествовати!“

”У томе морате учествовати!“

Од дописника Пробудите се! из Колумбије

МЛАДИ брачни пар из Мисурија (Сједињене Америчке Државе) објашњава: ”Први пут смо чули о Међународном добровољном програму изградње у лето 1988, када су се наши пријатељи вратили са своје доделе у подружници Watch Tower Society у Хондурасу, Средња Америка. ’У томе морате учествовати!‘ рекли су пуни одушевљења.“

Споменути програм изградње развили су Јеховини сведоци за изградњу својих подружница широм света. Да би се оспособили, будући сарадници морају најпре да раде на пример у централи Watch Tower Society у Бруклину, Њујорк, где се процењују њихове радне навике и способности. Зато се супруг из Мисурија обратио Заједници у Бруклину, и добровољно се ставио на располагање да би тамо радио неко време.

Док је био у централи у Бруклину, супруг се пријавио за сарадњу у другој земљи. По повратку у Мисури, почели су он и његова жена да штеде новац за очекивано путовање. Неколико месеци касније стигло је писмо с доделом. Требало је да иду у Колумбију, Јужна Америка!

Више од хиљаду привремених добровољних радника сносило је од 1987. до 1990. трошкове свог путовања у Колумбију да би тамо за време од две недеље до два месеца помагали на изградњи велике подружнице и штампарије Јеховиних сведока. Осим тога око 80 других добровољних радника из 14 различитих земаља је радило више од годину дана на изградњи тог великог пројекта у Колумбији. Неки од тих на краће или дуже време пријављених радника помагали су већ раније на изградњи нових подружница у земљама као што су Нигерија, Филипини, Гвајана, Ел Салвадор, Гватемала, Костарика, Перу и Еквадор.

Добровољним радницима који долазе у Колумбију код досељавања и обављања царине помажу њихови домаћини. Затим их аутомобилом возе до градилишта у Факатативи, око 50 километара северозападно од Боготе.

Усмеравање

За типичне новопридошле први дан на градилишту укључује обилазак објеката и примање упутстава о понашању као чланова грађевинске екипе. Већина међународних грађевинских радника — прошлих година било их је увек између 40 и 60 — станује у објектима који су у близини градилишта.

Нови грађевински радници добију упутства с обзиром на распоред посла, похађање хришћанских састанака, учешће у служби проповедања крајем седмице и о томе како треба да брину за свој смештајни простор. Добију и информације о прању рубља, као и учешћу у јутарњем програму разматрања Библије и оним што је с тим повезано.

Они станују у удобним собама, оброци су топли и храњиви и предано рубље брзо добијају натраг опрано и испеглано. Чак и медицинска нега стоји на располагању ако је потребна. Ништа није пропуштено како би добровољним радницима било што удобније.

Новопридошли су обично изненађени када виде да је грађевински пројекат много већи него што су очекивали. На обронку који се протеже до четинарске шуме на планини која је у позадини, стоје две петоспратне стамбене зграде у којима се марљиво ради. Тамо ће се коначно сместити до 250 чланова колумбијске подружнице, који се називају бетелска породица. Током прошлих месеци новопридошли су видели како радници постављају инсталацију за воду и струју, и челичне арматуре за зидове.

Трпезарија, у којој удобно седи 400 особа, крајем седмице пренатрпана је са 600 или више радника када долазе месни добровољци који се сами послужују храном. Изузев неколико крајњих дотеривања, трпезарија је сада довршена.

У велику двоспратну фабричку зграду уселио се већ експедит и штампарско одељење. Док новопридошли разгледају други спрат фабрике водич им поносно показује велику нову ротациону штампарску офсет машину Hantscho. Неколико чланова штампарије у Бруклину надгледавало је постављање, док су други добровољци ревно помагали.

Та штампарска машина којом управља компјутер — тежине 65 тона и дужине 27 метара — једна је од најбољих која се данас може добити. На њој се сада штампа 38 000 примерака шпанских бројева часописа Кула стражара и Пробудите се! на сат, који се распачавају у северозападном делу Јужне Америке. Више од 155 000 Јеховиних сведока у Колумбији, Венецуели, Панами, Еквадору и Перуу управо су почели да примају часописе који су штампани на тој машини — у четири боје.

Локална помоћ

Многи добровољци из Колумбије — и мушкарци и жене — помажу такође на изградњи. Поносни су што граде, како је зову, своју нову подружницу. Неки од њих станују у привременим објектима у близини градилишта, док други сваки дан долазе из Боготе и других оближњих градова. Викендима и празницима долази додатно између 50 и 150 добровољних радника из око 100 скупштина Боготе и околине.

Један добровољни грађевински радник из Канаде, који има искуства у постављању челичне арматуре и монтажних зидова, запазио је: ”Локална браћа ревно уче, квалитет њиховог рада је исти, ако не и бољи од онога што се може видети на комерцијалном градилишту код нас.“

Један радник који је од 1987. одговоран за грађевинске машине и земљишне радове додаје: ”Имамо добру групу људи у коју је укључено и неколико локалне браће која раде са нама. Неки од њих су пре једва знали да возе аутомобил, али постали су изврсни руковаоци грађевинских машина.“

Низ младих Колумбијаца који су редовно помагали на изградњи поднели су молбу за сталну службу у бетелској породици, која ће се ускоро знатно повећати. Други ће пак наставити са сталном проповедничком службом у Колумбији. Сви су они, служећи као добровољни грађевински радници у атмосфери бетелске породице, много напредовали у свом духовном расту.

Дело које се исплати

Хиљаде њих који су учествовали у Међународном добровољном програму изградње изјавили су да је то био врхунац њиховог живота. ”То је нешто заиста посебно“ рекао је један радник из Мисисипија, САД, о колумбијском пројекту. ”Људи то чине посебним. Волео бих тако да радим стално ако би то било могуће. Градити се може било где, али сарадња с браћом то чини другачијим.“ Свакодневна сарадња раме уз раме с хришћанима који испољавају плодове Јеховиног духа толико је другачија од рада на световном послу.

Време одласка за привремене раднике обично долази свима пребрзо. Ту су загрљаји и много суза. Како се често чују опроштајне речи: ”Желели бисмо да можемо остати дуже.“ ”Тако радо бисмо остали!“ Сви одлазе с дубоким цењењем за међународно братство Јеховиних сведока. Искусили су и унапред осетили како ће то бити када се у будућности буде живело и радило заједно, проширујући Рај до крајева земље.

Наравно, сви не могу да учествују у овом међународном програму изградње. Али, онима којима то околности дозвољавају отварају се велика нова и одушевљавајућа врата могућности у Међународном добровољном програму изградње.