Пређи на садржај

Пређи на садржај

Трач — како избећи наношење боли себи и другима

Трач — како избећи наношење боли себи и другима

Трач — како избећи наношење боли себи и другима

ДОК постоје људи, постојаће и трач. Чак и савршени нови свет, проречен у Библији, вероватно неће бити ослобођен ћаскања о другима (2. Петрова 3:13). a Неформално, необавезно разговарање о пријатељима и познаницима саставни је део начина на који комуницирамо једни с другима и одржавамо здраве односе.

Међутим, не постоји никакав изговор за штетни, злобни трач, или клеветање! Таква врста разговора наноси штету и срамоти некога; може чак да уништи животе, односе и добар глас. Како онда можете избећи да прекорачите границу пристојности и почнете да учествујете у штетном оговарању? Неки од најбољих савета који су икад понуђени по том питању записани су у Библији. Погледајмо само неке од тих савета.

Угризите се за језик: Каже се да је ”разговор мисаони рад, али да је оговарање само рад језика“. Заиста, већина штетног говора не одражава злонамерност, већ пропуст да се размисли пре него што се нешто каже. Неки брбљају о туђим пословима; они се шале, преувеличавају и искривљују ствари, а да при том мало размишљају о последицама. Говоре другима о пропустима својих пријатеља, брачних другова и деце, а да при том нису свесни штете коју наносе.

Библија даје следећи савет: ”Ко много говори не фали му грех, а опрезан је ко усне своје задржава“ (Пословице 10:19). Другим речима, размислите пре него што нешто кажете. Размислите пре него што кажете нешто о некоме другом. Упитајте се: ’Да ли бих то поновио у присутности те особе? Како бих се осећао да је то речено о мени?‘ (Матеј 7:12). Псалам 39:1 гласи: ”Пазићу на путеве своје, да не згрешим ја језиком својим. Зауздаћу уста своја“.

Истина, у неким околностима може се показати готово немогућим зауздати свој језик. На пример, можда имате јаку сумњу да је према вама или вашој породици почињен озбиљан преступ. Можда немате никакав доказ, али осећате потребу да учините нешто у вези тога. Да ли би било клеветнички разговарати о томе с поузданим пријатељем или неким ко има ауторитет? Да ли сте злобни трачер ако од некога затражите савет? Ни у ком случају. Библија признаје мудрост поверљивог разговора. Наравно, неопходни су добро просуђивање и равнотежа када се решавају такве осетљиве ситуације (Пословице 15:22).

Не слушајте штетни трач: Шта би се догодило ’великим устима‘ када не би било ’великих ушију‘? Они који се стално упуштају у неразумни разговор само су део проблема; одговорни су и они који им радо обраћају пажњу. Само слушање може значити ваше тихо одобравање и допринети ширењу штетног оговарања. Пословице 17:4 кажу: ”Бездушник погана уста слуша, лажљивац на злобне усне пази.“

Када зато разговор о неком другом измакне контроли, можда ћете морати да покажете прилично храбрости и рећи: ’Променимо тему!‘ И ако се ваш садашњи круг пријатеља покаже непоправљиво склон учествовању у штетном оговарању, можда чак треба да размислите о проналажењу нових пријатеља. Библија каже: ”Оговарање никада не може сачувати тајну. Клоните се људи који превише причају“ (Пословице 20:19, Today’s English Version). Вероватно је само питање времена када ћете и ви постати тема разговора.

Не реагујте претерано на трач: Већина људи ужива у трачу све док они не буду предмет трача. С друге стране, претпоставимо да сте жртва злобне гласине или лажне приче. Понекад је могуће пронаћи извор приче и смирено разјаснити ствари. Али, шта ако то не можете?

Ништа не постижете љутњом. Заиста, ”Ко је лак на гнев лудост чини“, каже Библија (Пословице 14:17). Зато је Соломон дао следећи савет: ”Не обазири се на сваку реч која се говори... Јер је срце твоје више пута чуло како си ти друге клео“ (Проповедник 7:21, 22). Трач је саставни део живота, и вероватно сте и сами понекад били активни учесник. Да ли је ствар заиста вредна толиког узрујавања? Хоће ли највероватније нестати после неког времена? Постоји ”време смеху“ и можда ће показивање да имате смисао за шалу, прелазећи шалом преко тога, бити најбољи начин да ућуткате гласину (Проповедник 3:4).

Немојте доливати уље на ватру: Ако прича никако не престаје, питајте се: ’Не дајем ли ја другима повод за трач? Не понашам ли се на сумњив начин, одајући утисак погрешног поступања?‘ Размотримо следеће ситуације:

Сарадници једне жене говоре иза њених леђа да је лења и непоуздана — иако она задовољавајуће обавља своје дужности. Због чега лош глас? С једне стране, она испољава безбрижан, лагодан став који се лако може погрешно протумачити као лењост. Превише се немарно дотерује за пословну средину у којој ради. Коначно, несмотрена је у вођењу личних телефонских разговора, причајући довољно гласно да привуче пажњу целог особља у канцеларији. И већ је ту оговарање!

Власник локалне трговине је предмет разговора у својој малој средини. Проширила се гласина да је неверан својој жени. Човек снажно побија лажну тврдњу. Узрок гласине? Бије га глас да је прекомерно присан са женским купцима.

За тинејџерку се говори да је слободног морала. Неки тврде да је имала многе љубавнике и да користи кокаин. Све су приче лажне. Али, она је позната по дружењу са појединцима који узимају дрогу. Истиче се у свом одевању, фризури и шминкању.

Ако сте жртва злобног трача, можда би било корисно да својим понашањем, начином поступања с другима, чак својим одевањем и дотеривањем не додајете на неки начин уље на ватру. Можда ће неке промене у вашем начину живота ућуткати гласине. ”Кад нестане дрва угаси се ватра“, каже Библија (Пословице 26:20). Осим тога, ако су ваши поступци на граници пристојности, увек постоји стварна опасност да заиста склизнете у преступ — чинећи стварношћу оно што је једном била гласина. (Упоредите Галатима 6:7, 8; 1. Коринћанима 10:12.)

”Бавити се својим пословима“

Трача ће и даље бити. Међутим, морамо да будемо свесни да он поседује скривену разорну снагу. Можете избећи много боли и туге за себе и друге једноставним слеђењем следећих мудрих речи: ”Све што је честито, што је дично, што је праведно, што је невино, што је љубезно, што је на добру гласу, и све што је кријепосно и хвале вриједно, то нека буде садржај ваших мисли... па ће Бог, извор мира, бити с вама!“ (Филипљанима 4:8, 9St).

Да, и сам Бог је заинтересован за начин на који говоримо о другима. Исус Христ је упозорио: ”Ја вам кажем да ће за сваку празну реч коју буду рекли људи одговарати у дан суђења. Јер ћеш се по својим речима оправдати, и по својим ћеш се речима осудити“ (Матеј 12:36, 37; упоредите Псалам 52:2-5).

Желите ли добре односе с другима, душевни мир и, што је најважније од свега, добар положај пред Богом? Онда следите надахнути савет Божје речи: ’Да будете у миру и да гледате своје послове‘ (1. Солуњанима 4:11). Показујте занимање за друге, али то чините на љубазан, достојанствен начин. Тако ћете избегавати злобни, штетни трач.

[Фуснота]

a За даљње информације погледајте 19. поглавље књиге Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи, коју је издао Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

[Слика на 9. страни]

Удаљите се од штетног разговора

[Слика на 10. страни]

Пружа ли људима ваше индискретно понашање разлог да вас оговарају?