Пређи на садржај

Пређи на садржај

Њихова вера премешта горе

Њихова вера премешта горе

Њихова вера премешта горе

ПОД тим су насловом дневне новине Crónica из Буенос Ајреса, од 7. децембра 1990, објавиле извештај о конгресу Јеховиних сведока који се одржао на фудбалским стадионима Rio de la Plata i Vélez Sarsfield. Нема сумње да је јака вера подстакла скоро 6 000 страних делегата из преко 20 земаља на пут до Аргентине да би се придружили десетинама хиљада аргентинске браће на њиховом конгресу ”Чист језик“. У тај је број било укључено и неколико локалних скупштина корејских Сведока. Страни делегати дошли су из Британије, Чилеа, Јапана, Канаде, Сједињених Америчких Држава (укључујући и Аљаску), Шпаније и многих других земаља. Шта их је мотивисало? Њихова жеља да подупру други међународни конгрес који је одржан у Аргентини.

Отварање новог Бетела

Али, велика дела вере догађала су се још пре конгреса. У октобру је гостујући говорник из Водећег тела Јеховиних сведока, Теодор Џерес, отворио нови аргентински уред подружнице Asociación de los Testigos de Jehová. Нови комплекс зграда за становање изградило је 259 међународних и 690 аргентинских добровољних радника. Бетел, или ”кућа Божја“, смештен у једном делу Буенос Ајреса са дрворедима, има 129 соба за становање и трпезарију за 300 особа. Са преко 84 000 Сведока у Аргентини и потенцијалом за велики даљњи пораст, нема сумње да ће ова нова зграда подружнице убрзо бити потпуно попуњена.

”Јеховини сведоци са чистим језиком“

Тема међународног конгреса, ”Чист језик“, подстакла је радозналост многих, укључујући и представнике медија. Новине Crónica истакле су горњи наслов и цитирале дефиницију ’чистог језика‘ коју је навео говорник: ”Исправно разумевање истине о Богу и његовој намери са Земљом и човеком, као што је садржано у Библији... Када неко учи да говори чист језик, онда је његов начин размишљања, његов говор и владање усредсређено на признавање Бога као јединог правог Бога.“

Метропола Буенос Ајрес, распрострањени град од преко десет милиона људи, био је добро обавештен о конгресу у својој средини. Током раздобља од шест дана, редовна емитовања на радију и телевизији у трајању од 40 секунди, која су била законски одобрена, извештавала су бесплатно о догађају. Суботњи програм са крштењем нових Сведока привукао је новинаре. На сваком крају оба стадиона и пред очима присутних, била су постављена по три базена, али чак ни 12 базена није било довољно да се крштење заврши на време до почетка поподневног програма. Зато су базени на стадиону Rio de la Plata били премештени ван видокруга. На Rio de la Plati биле су крштене 1 363 особе, а на Vélez Sarsfieldu 748, укупно 2 111 особа! Наслов у Crónici је гласио: ”Још један диван израз вере на Риу и Велезу — Сведоци се крштавају.“ Број присутних на два конгреса био је већи од 67 000.

Међународна атмосфера

Док се пролазило кроз разнобојну публику, биле су уочљиве спољашње разлике у раси и култури. Овде је била једна аргентинска сестра која је уживала у свом јерба мате, чају који се полако пије кроз металну бомбиљу, или цевчицу, из посебне дрвене шољице. Међу 800 делегата из Шпаније биле су сестре одевене у прекрасне ношње из те земље. У групи од 900 делегата из Јапана налазило се и неколико жена одевених у традиционалне кимоне. Један од делегата из Мексика носио је црно одело и карактеристични мексички сомбреро са широким рубом. Ипак, упркос свим тим спољашњим разликама, сви су јасно могли видети њихово духовно јединство. На крају конгреса, многи су измењивали сувенире — конгресне значке, оловке, разгледнице — све што ће служити као подсетник на овај предиван догађај.

Конгресни дух се проширио на аеродроме. То је било нарочито видљиво у Мајамију, на Флориди у САД, где су се многе групе случајно среле када су хватале везне летове. На повратку из Буенос Ајреса, велика група из Сједињених Америчких Држава срела се са групом из Јапана, која је била на путу за Мексико. Јапанци су одмах радосно пришли својим америчким суверницима. Други људи који су били присутни били су изненађени и радознали шта се то догађа. То су Сведоци који су делили дух ’чистог језика‘!

Конгресни програм и међународно друштво били су толико изванредни да нико није хтео отићи са стадиона̂ када је конгрес завршио у недељу. Различите националне групе су спонтано почеле певати Краљевске песме без музичке пратње на својим различитим језицима и махале својим марамицама једни другима. То је трајало скоро сат времена док срећни делегати конгреса нису коначно пошли кућама. Један искусни аргентински новински фотограф је изјавио: ”Никада раније то се није догодило у Аргентини... такво узбуђење и таква срдачност!“

[Слике на 28. страни]

Више од 67 000 особа било је присутно на два конгреса Јеховиних сведока ”Чист језик“ у Буенос Ајресу, од 6. до 9. децембра 1990.

[Слике на 29. страни]

Нови комплекс аргентинске подружнице спреман је да удовољи потребама преко 84 000 Сведока