Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто се променити?

Зашто се променити?

Зашто се променити?

МАЛО нас воли да призна да има изразите слабости. Како су само истинити стихови шкотског песника Роберта Бернса (Robert Burns): ”О кад би нам нека моћ дала дар да се видимо онакви какве нас виде други“! a Да, лако нам је уочити грешке на другима и можда брзо дајемо савет да им покажемо како да се побољшају. Али, сваки предлог који нам је потребан да бисмо променили своје понашање може нас увредити. Да ли би увредио и вас?

Застанимо за тренутак и замислимо савршени свет где је свако чист, здрав, срећан и поштен; где су чак и они на власти љубазни и обзирни, заинтересовани да чине добро другима; где нема похлепе, ни било каквог искоришћавања ближњег; где су деца послушна срдачним, брижним родитељима; где нема излива гнева — нема насиља, криминала, неморала; где су људи по природи поуздани и угодни; где се може уживати у животу с осећањем сигурности и благостања.

Можете ли себе видети у таквом свету, ако би такав утопијски свет икад постојао? Добра вест Библије говори да такав свет ускоро долази на Земљу. Зато је сада важно питање: Имате ли икакво обележје у понашању које би вам онемогућило приступање таквој идеалној заједници? Шта мислите, колико би напора било вредно уложити да бисте се оспособили за живот у таквом рају? (Исаија 65:17-25; 2. Петрова 3:13).

Може ли се ваш живот побољшати још сада, пре него што такав нови свет дође, ако учините нешто у вези свог понашања и става? Ако може, зашто се не променити? То је могуће учинити. Сетите се да су одређени утицаји у почетку обликовали ваше понашање, па повећавањем контроле и занимања можете још сада преобликовати своје понашање.

Међутим, још увек можда протестујеш: ’Да ли се ја заиста могу променити? Покушавао сам већ много пута и нисам успео. Такав сам какав сам, и ту ништа не могу учинити!‘

Узмите у обзир Павла, апостола Исуса Христа (Римљанима 7:18-21). Павле се променио од насилног, самооправданог противника хришћана и сам постао хришћанин. Променио се јер је то заиста желео. Није се предао због препрека или генетских утицаја. Није веровао да је његова стара личност непромењива. То је захтевало много напора с његове стране. Али, примио је много помоћи (Галатима 1:13-16).

Откуда је дошла та помоћ?

[Фуснота]

a У оригиналу: “O wad come Pow’r the giftie gie us to see oursels as others see us!“ (The Oxford Dictionary of Quotations).