Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како се можете променити

Како се можете променити

Како се можете променити

ШТА су занемариле методе изграђивања понашања и промена које смо већ разматрали? Жеље особе и коришћење снаге воље! Исказивање слободне воље кроз информисани лични избор. Укратко, занемарује се самоконтрола!

Терапеути који се баве понашањем открили су да имају бољи изглед постизања трајних резултата ако неко ко је на третману има реч у постављању својих циљева понашања. Венс Пакар (Vance Packard) пише у својој књизи The People Shapers: ”Свака разумно бистра особа може постати модификатор свог понашања уз очигледно мало савета.“ То је названо самоуправљање. Другим речима, тамо где се примењује нешто самоконтроле, примећују се изузетна побољшања.

Хришћани су у предности када се узме у обзир самоконтрола, јер су научили да је исказују као један од девет плодова Божјег светог духа (Галатима 5:22, 23). То значи да се делујућа сила Свемогућег Бога може применити на промену вашег понашања и помоћи вам да успете.

Дакле, шта желите учинити са својим понашањем? Желите ли се заиста променити? Ако желите, шта желите променити? И у шта? И зашто? Можете ли се поуздати у своју контролу? Где можете пронаћи помоћ која пружа само користи?

Погледајмо неке методе и обележја промене обрасца понашања.

1. корак: Откријте ко сте у ствари

Ви сте необрађени материјал за оно што желите да будете. Своје ново ја морате изградити мењањем старог ја. Зато морате тачно познавати себе. Можете ли поближе одредити која бисте обележја свог понашања желели да промените?

Пошто је тешко развити своје властито понашање, потребно је обратити се поштованом и веродостојном мерилу. Библија се препоручује за то. Користите Библију и стећи ћете гледиште о себи које можда пре нисте имали. Можда вам се неће свидети оно што приметите, али можете бити сигурни да ће то бити тачан одраз.

Библија се упоређује с огледалом, и људи се подстичу да завире у њу. ”Јер ко је слушалац речи а не и делатељ, он је као човек који гледа лице своје телесно у огледалу, и пошто се огледао отиде и одмах заборави какав беше. Али који прозре у закон савршени, у закон слободе, и остане у њему, и не буде заборавни слушач, него творац дела, тај ће бити блажен у деловању своме“ (Јаков 1:23-25). Када се Библија исправно разуме и употреби, она има дубоку, продорну аналитичку моћ која неће само показати каква сте особа, него ће открити и ваше мотиве и ставове. Тако је Павле писао: ”Јер реч Божја је жива и јака, и оштрија од сваког мача на обе стране наоштрена... и суди и о осећајима и о мислима срца.“ Божја реч иде још и даље, пружајући вођство с обзиром на оно што је заиста исправно и оно што је заиста погрешно (Јеврејима 4:12; 5:14).

Библија може све то учинити за вас зато што је Реч Јехове, правог Бога, који има моћ запажања. Према 139. псалму, Бог вас темељно испитује и доноси исправну анализу ко сте у ствари. Као што 1. стих каже: ”Окушао си ме и знаш ме, Господе [Јехова]“. Бог вас је надгледао од зачећа. Он вас у потпуности познаје. Он је дао да се у Библији запишу коментари о људском животу у свим могућим комбинацијама. Пронаћи ћете свој одраз на некој од њених страница, било у позитивном или негативном смислу.

Дакле, можете открити ко сте у ствари — ако то желите.

2. корак: Одлучите шта желите бити

Ако се мењате, уверите се да ће промена бити вредна тога. Уверите се да је то оно што желите и да је боље од онога што имате сада. Које би циљеве за побољшање понашања требало да поставите? Где можете пронаћи исправан савет с обзиром на пожељна обележја понашања? Библија се поново препоручује за то.

Библија вас подстиче да се промените на боље, да прихватите ”нову личност“. Павле је саветовао: ”Треба да одложите стару личност која одговара вашем пређашњем начину понашања и која се квари по својим преварним жељама; али... треба да се обновите у снази која покреће ваш ум, и треба да обучете нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и лојалности“ (Ефешанима 4:22-24, New World Translation). Библија вам показује које су те боље особине. Сећате ли се раније описаног савршеног света? Ако желите бити део тог света, увидећете неопходност развијања особина описаних у Колошанима 3:12-17, особина као што су саосећање, доброхотност, понизност, благост, стрпљивост, опраштање, љубав, мир и захвалност.

Зато поставите циљеве након што потражите савет у својој Библији. Забележите их. Дајте предност сваком циљу. Радите на томе!

3. корак: Тражите вредне примере

Већи део вашег понашања био је утврђен тако што сте се обликовали према другима — пријатељима, познаницима, родитељима, школским наставницима.

Зашто онда, након што одлучите о жељеним циљевима понашања, не потражити некога ко се понаша на начин који желите копирати? Затим тражите помоћ те особе. Библијска пословица мудро истиче: ”Ко ходи с мудрима постаће мудар“ (Пословице 13:20NW).

Библија садржи извештај о животу најбољег примера за све нас, самог Исуса Христа. Прочитајте како се понашао под свим околностима, о његовом моралном владању, његовој моћи запажања и мудрости, његовој достојанствености, његовој пажљивости и изузетној доброхотности и обзирности према ближњем. Како окрепљујуће звучи када каже: ”Дођите к мени сви који сте уморни и оптерећени и ја ћу вас окрепити. Узмите мој јарам на себе и учите од мене, јер сам ја благе нарави и понизан у срцу, и наћи ћете окрепу својим душама. Јер је мој јарам благ и терет је мој лак“! (Матеј 11:28-30NW).

Милиони у свим земљама већ су се окренули Христу Исусу као свом примеру и чине све што могу како би следили његове стопе, баш као што је он ходао на начин како га је поучио његов небески Отац, Јехова Бог. Ти милиони, сити данашњег лошег понашања света уопште, обратили су се за помоћ и упутство локалној скупштини Јеховиних сведока и нису били разочарани. У њиховим Краљевским дворанама налазе се многи изванредни Христу слични примери и пружено је много помоћи онима који желе променити своје лично понашање на боље. Наравно, Сведоци имају слабости уобичајене за несавршене људе; али они такође имају позитивну духовну снагу која покреће њихове мисли (Ефесцима 4:23).

4. корак: Стеците снагу која вам је потребна да успете

Било би утешно да они који желе променити своје путеве знају да постоји доступна помоћ. ’Нова личност‘ описана је како је ”створена по Божјој вољи у истинској праведности и лојалности“ (Ефешанима 4:24NW). То засигурава да је, онима који је желе, доступна надљудска помоћ од самог Бога. Како можете добити помоћ од Јехове Бога?

Једна од најистакнутијих помоћи је лична молитва. Молитва омогућава пресудно саветовање с Извором снаге потребне да промените своје путеве. Молитва вам омогућује да говорите слободно и отворено у било које време, чак усред кризе. Такав приступ стварном и брижном Богу далеко надмашује приступ ка било којој људској помоћи и одмах делује. Зато је апостол Јован могао писати: ”Такво поуздање имамо у њега, да што год замолимо по његовој вољи, услиши нас“ (1. Јованова 5:14NW). А речи пророка Исаије охрабрују нас: ”Тражите Јехову, док се може наћи. Призивајте га, док показује да је близу. Нека зли човек остави свој пут и шкодљив човек мисли своје, и нека се врати ка Јехови, који ће се над њим смиловати, и к нашему Богу, јер ће му опростити великодушно“ (Исаија 55:6, 7NW).

Библијски студиј такође даје снагу и окрепу, и свакодневно вам омогућује да се усредсредите на своје циљеве. Библија вас јача на позитиван начин док тежите ка својим изабраним циљевима понашања. Даље, она подстиче осећање гнушања на ваше пређашње путеве. Свакодневно стицање спознања о Библији и њеном садржају такође ће служити истискивању свих погрешних информација које могу продрети од светских медија и његових образовних система.

Хришћански састанци у локалној Краљевској дворани Јеховиних сведока не пружају само поуку о библијским начелима, већ чине доступном групну подршку и узајамну побуду да се побољша понашање. Та подршка пружена кроз скупштину помогла је многима да предузму успешне промене у понашању. Зашто не разговарате о таквој помоћи с особом од које сте добили овај часопис?

5. корак: Борите се против повратака

Многи су покушали да побољшају своје путеве, али су били обесхрабрени поврацима који могу бити неизбежни. Последица је била да су се неки у потпуности предали. Такви често мисле да, ако нису успели у ономе што су сматрали својом једином надом, више нема никаве наде. Затим се могу препустити утицају света. Често постају гори него што су били пре него што су покушали да се промене.

Наставите да се уверавате да је сваки бивши облик непожељног поступања вредан избегавања. Апостол Павле је за своје пређашње понашање и начин живота рекао да је гомила отпадака, или смећа (Филипљанима 3:8). Ако сте у предузимању промене спотакнути неком препреком или повратком, поново устаните и наставите да ходате право. Истрајте! Борите се! Вредеће!

Запамтите, многи ваши путеви и особине били су вам наметнути спољним силама које су у то време биле изван вашег избора или контроле. Те силе и даље делују. Да ли ћете им дозволити да вас утисну у свој калуп? Не? Онда се никада немојте предавати!

Милиони људи из различитих култура — чак криминалци и људи дубоко уплетени у неморално поступање — успешно су променили своје понашање. Одржали су своја побољшана мерила све до сада, многи деценијама, држећи се својих бољих путева дивљења вредном драговољном беспрекорношћу. Али, они захваљују Богу за снагу и мотивацију да тако поступају. Као што је апостол Павле рекао: ”Све могу по ономе који ме укрепљује“ (Филипљанима 4:13).

Они побеђују у борби да чине што је исправно. И ви такође можете предузети промене ако то заиста желите и можете се радовати животу у Божјем новом свету (Псалам 37:29; 2. Петрова 3:13).

[Слика на 7. страни]

1. корак: Откријте ко сте у ствари

[Слика на 8. страни]

2. корак: Одлучите шта желите бити

[Слика на 8. страни]

3. корак: Тражите вредне примере

[Слика на 9. страни]

4. корак: Стеците снагу која вам је потребна да успете

[Слика на 9. страни]

5. корак: Борите се против повратака

[Слика на 10. страни]

Они који се мењају могу наследити и промењену Земљу