Пређи на садржај

Пређи на садржај

Откријте ко сте у ствари

Откријте ко сте у ствари

Откријте ко сте у ствари

КАДА погледате у огледало, шта видите? Свој физички одраз. Али, да ли вам то говори ко сте ви у ствари? Говори ли вам како други могу да вас прихвате као особу? Да ли знате заиста ко сте? Знате ли како је у почетку утемељено ваше лично понашање? Да, како сте се развили као особа?

Када застанете да анализирате све чиниоце који су обликовали вашу личност, можда ћете приметити да је на вас утицало много тога — било друге особе или други фактори. Током почетних година нашег обликовања, већина нас мало је утицала на стварање властитих навика и начина поступања. Погледајмо зато неке од тих утицаја којима сте били изложени а који обликују личност — некима од њих били сте изложени много пре него што сте били у прилици да учините било шта у вези свог понашања.

Генетика игра велику улогу

У којој мери је генетика утицала на вас? План ДНК, који се налази у хромозомима који преносе наследне особине, садржи описе и кодирана упутства за развој сваке особе. Колико је зато ваше лично понашање под утицајем генетике? Изгледа да још увек постоје потешкоће у доказивању било које одређене везе између гена и личности. Међутим, постоје неки приступи који, изгледа, имају вредност. На пример, велики број ваших наслеђених физичких особина има непосредну везу са вашим понашањем. Тако многи имају предрасуде и унапред створене идеје о људима одређене боје коже или расе.

Трудница може помоћи или нашкодити свом нерођеном детету својим поступцима, мислима и осећањима. Колико вам је мира или иритација силом наметано док сте били у утроби своје мајке? Колико сте научили из тона гласа својих родитеља, музике коју су слушали? Колико је на вас утицала храна коју је јела ваша мајка? У случају да је пила алкохол или узимала лекове, колико је то утицало на њу? У тренутку вашег рођења, многе ваше склоности биле су одређене и можда их је тешко променити.

Шта је са исхраном, алергијама, околином?

Док сте одрастали у детињству, одређене супстанце у храни коју сте јели можда су утицале на ваше понашање. Слаткиши, вештачке боје и конзерванси — све то може извршити невидљиви утицај на понашање. Хиперактивност, повећана напетост, раздражљивост, нервни болови и неумерени и неконтролисани поступци само су неке од последица. Загађење из аутомобилског издувног дима, индустријска испуштања и други отрови у околини такође обликују понашање. Или, на личном нивоу, можда имате алергију која доста озбиљно утиче на вас, али не делује штетно на оне који су око вас.

Поред ових утицаја, понашање ваших родитеља, њихове склоности и антипатије, као и њихове предрасуде с којима сте живели од најраније младости, утицали су на вас и до неке мере обликовали вашу личност. Последица је да су многи ваши начини поступања и општи поглед на живот једноставно рефлексија њихових. Склони сте да се узрујате због ствари које и њих узрујавају. Нагињете да толеришете ствари које они толеришу. А ретко примећујете да копирате њихово понашање, све док вам неко не каже да поступате баш као ваш отац или ваша мајка. Њихов финансијски и друштвени положај такође је утицао на вас, као и ваше суседство и околина у школи. И ваши пријатељи и познаници имали су велики утицај на вас. Можда је на вас утицао несрећан случај (који се догодио вама или блиском пријатељу), нека локална несрећа или чак проблематични светски догађаји. Или је можда нека трагедија, као што је развод или озбиљна болест, оставила ожиљак на вашој личности.

Можете ли, добро промисливши, одредити било који такав утицај?

Какву улогу игра религија?

Теоретски, религија треба да вам помогне да будете боља особа, побољшавајући своје морално понашање, етику и дневну рутину. На колико ваших вредности и поступака је утицала религија? Иако би религија требало да делује као препрека неодговорном, кажњивом понашању, на многе људе је њихов контакт с религијом деловао на другачији начин. Они примећују да у црквама има много лицемерја и нагласка на материјалне ствари, уместо на духовне вредности, и због тога постају огорчени. Могу постати чак нерелигиозни, лишени духовности и наде.

Можда се можете сетити и других спољних утицаја који обликују ваше понашање. Посветите само неколико тренутака размишљању о било којој ствари која је до сада можда утицала на вас. Можете ли набројати неке од њих? Није лако бити објективан и размишљати на тај начин, али је вредно труда и може вам бити од помоћи. На који начин?

Па, ако можете одредити одређени утицај или разлог за неку негативну склоност у свом понашању, ако неку од њих можете посебно издвојити, бићете у бољем положају да је контролишете, можда је чак и промените. Ако можете контролисати, или се чак ослободити нежељеног утицаја, можете постати друга особа, понашајући се боље према другима.

Наравно, то је изазов. Али, с обзиром да је тако много утицаја на ваше понашање било наметнуто од стране других људи или околности над којима нисте имали контролу, зашто не предузети иницијативу и учинити нешто за себе у вези те ситуације? Ако то значи побољшање, зашто се не променити?

[Истакнути текст на 4. страни]

Поступци и осећања труднице могу утицати на њено нерођено дете