Пређи на садржај

Пређи на садржај

Самоодбрана — колико далеко може ићи хришћанин?

Самоодбрана — колико далеко може ићи хришћанин?

Шта каже Библија

Самоодбрана — колико далеко може ићи хришћанин?

”Зашто живети у страху? Научите практичне начине да се одбраните и умакнете нападачу. Лаке и ефикасне методе одбране приказане су у детаље. Овај поучни видео може значити разлику између тога да будете број у статистици или преживели“ (Реклама за видео траку о самоодбрани).

НИКО не треба да објашњава продајну моћ оваквих видео трака у данашње време. У Филаделфији, Пенсилванија, САД, групе младих скандирају: ”Тући, тући, тући“, док вребају улицама у потрази за жртвама које би напали и заробили. ”Страх од злочина боји нарав целог града“ Рио де Жанеира, извештава часопис Time. У Хонг Конгу се оружане пљачке и убиства догађају у подручјима где је насилни криминал био скоро непознат — све до сада.

Слични извештаји чују се са свих страна света. С којом последицом? ”Грађани одмеравају ризике узвраћања на пуцњаву“, каже Newsweek. Хришћани нису заштићени од ових ’критичних времена с којима се тешко излази на крај‘, али да ли ће узвраћање на пуцњаву заиста значити ”разлику између тога да будете број у статистици или преживели“? (2. Тимотеју 3:1NW).

На насиље одговорити насиљем?

’Ако носим пиштољ‘, верују неки, ’бићу сигуран. Ја ћу њега пре него он мене. Бар ћу га заплашити!‘ Међутим, то није тако једноставно.

Џорџ Непер (George Napper) из Атланте, Џорџија, САД, комесар за јавну сигурност, каже: ”Поседовање пиштоља значи спремност да се живи са последицама убиства другог људског бића.“ Да ли је хришћанин спреман да живи са таквим последицама, које врло лако могу укључивати кривицу за крв? (Упореди Бројеви 35:11, 12.)

Осим тога, Божја реч заповеда: ’Прекујте своје мачеве у плугове‘ и: ’Тражите мир и тежите за њим‘ (Михеј 4:3; 1. Петрова 3:11NW). Како хришћанин може тражити заштиту у ватреном оружју а у исто време живети у складу с библијским захтевима? У сваком случају, нападач ће вероватно брже потегнути оружје од жртве.

Исус је одбацио оружани отпор. Истина, он је упутио своје апостоле да понесу два мача у Гетсемански врт, место где ће бити ухваћен. Али зашто је то учинио? Поседовање оружја, али не и његово коришћење, снажно је показало да Исусови следбеници не треба да се ослањају на телесно оружје. Вреди запазити да је Петар непромишљено употребио оружје које му је било доступно. Исус га је снажно прекорио због тог брзоплетог поступка речима: ”Јер ће сви који се мача хватају од мача и погинути“ (Матеј 26:36, 47-56NW; Лука 22:36-38, 49-51).

’Све је то добро и исправно што се тиче поседовања ватреног оружја‘, може неко рећи. ’Али шта је са учењем борилачких вештина за самоодбрану, као што су џудо, карате и кендо?‘ Питајте се, зар није сврха тог поучавања борба или наношење повреде другима? И зар није такво вежбање у ствари једнако смртоносном наоружавању? (1. Тимотеју 3:3). Чак су и практичне вежбе доводиле до озбиљних повреда и смртних случајева.

Посланица Римљанима 12:17-19 нуди мудар савет по том питању: ”Не враћајте никоме зло за зло... Ако је могуће, колико стоји до вас, будите мирољубиви са свим људима. Не освећујте се сами за себе, вољени, већ узмакните пред гневом; јер је писано: ’Моја је освета; ја ћу вратити, каже Јехова‘“ (NW). Грчка реч коју Павле користи за ”зло“ (какос) такође може значити ”разоран, штетан“. Дакле, хришћани се морају уздржавати од сваке помисли на осветничко наношење штете или повреде другој особи.

Уместо да непромишљено изражава свој гнев, хришћанин се у потпуности узда у Бога, који каже за свој народ: ”Јер ко у вас дирне дира у зеницу ока његова.“ У складу с тим, Бог обећава да ће у одређено време ’бездушнике истребити‘ (Захарија 2:8; Псалам 145:20).

Време за борбу?

’Не желим предати свој новац без борбе!‘ узвикују неки смело. Дик Мелард (Dick Mellard), директор поучавања на Националном институту за превенцију криминала, упозорава: ”У људској природи је да се брани, али вас људска природа може убити у погрешној ситуацији.“ Многи пљачкаши су опасно наоружани, напети су и нервозни. Губитак новца може се надокнадити, али шта је с губитком живота? Да ли је то вредно ризика?

Џорџ Непер пружа следећи савет: ”Можда је најбољи начин да се заштитите тај да ризикујете своје власништво уместо свог живота. Већина пљачкаша и провалника су ту да краду, не да убијају.“ У ситуацијама када се особи једноставно приступи или када се затражи њен новац, здраво начело гласи: ”Господов роб не треба да се упушта у борбе“ (2. Тимотеју 2:24NW). a

То није пацифизам, политика непружања отпора у било каквим околностима. У Изласку 22:2, 3 описана је ситуација у којој је лопов добио смртни ударац док је дању улазио у нечију кућу. Таква одбрамбена мера сматрана је једнаком убиству, с обзиром да је лопов могао да буде препознат и доведен на суд. Међутим, ноћу би станару било тешко да види уљеза и утврди његове намере. Зато је особа која је убила уљеза у тами сматрана невином.

Дакле, Библија не подупире непромишљене нападе у самоодбрани. Међутим, тиме што не подупире пацифизам, Библија указује да постоји време када се треба бранити. Хришћани се могу чувати физички агресивних напада на себе, своје породице или друге у стварној потреби за одбраном. b Али они неће покренути напад, нити ће се физички освећивати да заштите своју имовину. Они неће носити оружје у очекивању таквог напада; уместо тога, они настоје ’да имају мир‘ (2. Коринћанима 13:11).

[Фусноте]

a Иако контекст показује да је Павле овде говорио о вербалној борби, изворна реч преведана са ”борбе“ (махестаи) уопште је повезана с оружаном борбом или борбом прса у прса.

b Жена којој се прети силовањем морала би да виче и користи сва расположива средства да спречи сексуални однос (Деутероном 22:23-27).

[Слика на 12. страни]

Издаја Христа, од Албрехта Дирера, 1508