Пређи на садржај

Пређи на садржај

Када неред измакне контроли

Када неред измакне контроли

Када неред измакне контроли

ПОГЛЕДАЈТЕ по свом дому. Да ли вас је загушио неред? Да ли бисте били у неприлици када би пријатељ завирио у ваш ормар? Да ли вам је тешко да пронађете одређени предмет зато што је затрпан под хрпом нагомиланих ствари? Ако јесте, нисте сами.

”Ја сам окорели ’штедиша‘“, признаје Ралф. Леон додаје: ”Ја се гушим у одећи, новинама, књигама које сам сакупљао преко 15 година.“ ”Сама помисао на чишћење чини ме уморним пре него што и почнем“, жали се још једна жртва нереда.

Нека деца одрастају у неуредној средини. Једна таква особа каже: ”Од када знам за себе, увек сам упозоравао људе на то шта могу очекивати када први пут дођу у нашу кућу. Рекао сам им да слободно могу нешто да помере да би имали места да седну.“ Чак се и одрасли могу устручавати да позову некога ван породице да их посети зато што је дом неуредан.

Људи често нису свесни колико су тога нагомилавали док се не суоче са пресељењем. Ако неко није редовно водио рачуна о контролисању нереда, пресељење одузима много више времена — и скупље је.

Али, за многе је сређивање нереда више од једноставног избацивања ствари. Најпре се морају савладати бројне препреке.

Зашто их једноставно не могу избацити?

Једном су психолог Линда В. Ворен (Lynda W. Warren) и клинички социјални радник Јоне К. Остром (Jonnae C. Ostrom) претпоставили да су сви они који дозвољавају неред старији људи, који су преживели економску кризу 1930-их. Стварање залиха било је, мислили су, ”ретка и безазлена ексцентричност“. Међутим, после проучавања те ствари, известили су: ”Изненађени смо када смо открили млађи нараштај сакупљача, рођен дуго после 1930-их... Сада верујемо да је такво понашање уобичајено и да, посебно када иде у крајности, може створити проблеме за сакупљаче или оне који су им блиски.“ a

Колико се далеко може ићи у томе? ”Остром је видео бракове који су се распали због нереда“, извештава часопис Health. Неки људи обраћају се професионалним саветницима за помоћ. У ствари, часопис Health назива приватне установе за саветовање ”цветајућом струком, чији стручњаци могу тражити и 1 000 долара дневно да учине оно што су нам наше мајке заповедале да учинимо: да средимо своју собу“.

Вероватно ваш проблем у вези нереда не иде у такве крајности. Ипак, можда вам је тешко пребродити следеће четири препреке које стоје између спорних предмета и канте за смеће:

◻ Могућа потреба у будућности. (”Боље је сачувати него после жалити.“)

◻ Сентиментална везаност. (”То ми је дала тетка Марија.“)

◻ Могућа вредност. (”Једног ће дана можда нешто вредети.“)

◻ Неистрошеност и неоштећеност одеће. (”Ово је предобро да би се бацило.“)

Последица? Psychology Today пише: ”Ствари се стално нагомилавају, а са њима и проблеми до којих доводе.“

Како дакле можете држати неред под контролом?

Где започети?

Замољена да замисли како би се осећала када би ураган наишао и уништио све осим неколико ствари, једна жена је рекла: ”Најјаче осећање на помисао о губитку свега било је осећање олакшања — да сам ослобођена свог нереда без страха од разврставања и одвајања од тих ствари.“ То добро показује да разврставање и одбацивање може бити изазов.

”Они који стварају неред имају два проблема“, каже саветница Дерели Шулман (Daralee Schulman). ”Ствари које су већ у кући и ствари које долазе у кућу.“ Уместо ангажовања у великим спремањима, она предлаже да се сваки дан проведе најмање 15 минута у уређењу само једног подручја. То је много ефикаснији начин излажења на крај са нередом унутар дома. Али шта је са ’стварима које долазе у кућу‘?

Пре него што купите било који предмет за свој дом, питајте се: ’Да ли ми је заиста потребан? Где ћу га ставити? Хоћу ли га користити?‘ Дерели Шулман тврди да постављањем оваквих питања ”75 посто ствари које сте намеравали да донесете у свој дом нећете донети“.

У централи Друштва Кула стражара и подружницама од станара се очекује да своје собе држе уредно и да ограниче број украсних предмета на сваком делу намештаја или полици на два или три. Тиме се поједностављује чишћење и много је угодније за очи. Новине, часописи, књиге, кутије за књиге, музички инструменти, спортска опрема, одећа, посуђе и други предмети не треба да се остављају уоколо. У ствари, ништа не треба да буде на поду собе уколико није део намештаја. То је сигурно формулар за свакога ко би желео да одржава уредну средину.

Ван видокруга — и у ормару

”У року од једног дана, могао бих свој стан довести у ред“, каже Џоан, ”али ормари су увек катастрофални.“ Неки користе ормаре као место одлагања, једноставно склањајући неред на место где се не може видети. Проблем постаје све гори што се више ставља на место које остаје једнаке величине.

Можете ли на неки начин ослободити свој ормар од нагомиланих ствари? Часопис Good Housekeeping предлаже: ”Системи за уређење ормара уводе на тржиште различите материјале и помагала која могу да се прилагоде сваком простору. Употребите једно да савладате кризу ускладиштења у свом дому.“ Немојте зато од ормара направити складиште за смеће. Држите га уредно и сређено.

Уравнотежен став о власништву

”Моје ствари су мој одраз, оне су део мене“, рекла је једна жена. ”Мој накит за мене је велика утеха“, додала је друга. ”Тако волим своје прстење и ланчиће.“ А још једна жена пркосно каже: ”То сам ја — то је моја личност и то нећете избацити ван!“

Насупрот томе, Исус Христ је навео: ”Човеков живот није осигуран оним што поседује, чак и када има више него што му је потребно“ (Лука 12:15, The Jerusalem Bible).

Библија тиме подстиче на уравнотежен став о власништву. Она такође унапређује уредност, износећи то као захтев за оне који служе као старешине у скупштини (1. Тимотеју 3:2).

Зашто не започети са примењивањем неких од горе наведених предлога на неком подручју у вашем дому које вам одузима простор? Свакодневним напорима и уравнотеженим ставом о власништву, неред се може контролисати.

[Фуснота]

a ”Сакупљач“ је особа која гомила непотребне ствари. Он је добио име [енгл. ”pack rat“] по глодару са чупавим репом (такође познатом као дрвни пацов) са добро развијеном торбом у устима којима сакупља храну и разне предмете. Док се колекционар специјализује на једну или неколико одређених врста предмета, сакупљач ће гомилати ствари свих врста и ретко их користити.

[Оквир⁄Слика на странама 22, 23]

Разврставање и одбацивање

Следе неки корисни предлози с обзиром на одређене предмете који лако могу створити неред у вашем дому ако нисте пажљиви.

Градиво за читање: Да ли вам је тешко одбацити старе часописе или новине? Да ли вам наслов лако привуче пажњу, наводећи вас да кажете: ’Прочитаћу то ових дана‘? Уместо да сачувате цели часопис или новине, изрежите чланак који вам се чини занимљивим и ставите га у фасциклу са ознаком ”За прочитати“. Ако га нисте прочитали у разумном времену — можда за неколико седмица — баците га.

Одећа: Да ли ваша одећа постаје све обимнија сваке године, а да ипак не носите ни половину ствари које поседујете? Неки кажу сами себи: ”Ово ће ми дивно стајати — када изгубим пет килограма.“ То постаје дозвола да се у ормару држи све и свашта. Да бисте спречили такав неред због одеће, оно што нисте носили целе године ставите у кутију са натписом ”Неодлучено“. Затим, ако то поново нисте носили после кратког раздобља, дајте то некоме или баците.

Пошта: Свакодневно сређујте пошту. Лична писма и другу кореспонденцију коју желите да сачувате требало би ставити на одређено место. Могли бисте имати фасциклу за сваки месец, коју бисте пунили и празнили сваке године како бисте направили места за нову месечну пошту. Начело је да слажете, а не да гомилате. Ако добијете много рекламне поште, одмах одлучите хоће ли вам бити потребна. Ако неће, баците је. Ако сте неодлучни, ставите је у кутију са натписом ”Неодлучено“ за ту седмицу. Ако нисте радили на њој у тој седмици, баците је.