Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како се могу заштитити од напада банде?

Како се могу заштитити од напада банде?

Млади питају...

Како се могу заштитити од напада банде?

ЈЕДНЕ хладне јесење вечери, 12-годишњи Том отишао је до продавнице у суседству како би купио неколико ствари. Том је био нервозан, јер се налазио на подручју које је контролисала локална улична банда, а његов страх ускоро се показао оправданим. Без упозорења, напало га је неколико чланова банде, бацивши га на тло уз кишу удараца шакама.

Због прореченог ”пораста безакоња“, многи живе у суседству које је толико насилно да га чак ни власти не могу контролисати (Матеј 24:12NW). Уколико и ти живиш у подручју у ком доминирају банде, Томово искуство можда ти је добро познато. Запазимо, на пример, ситуацију у округу Лос Анђелеса у САД. Према часопису Maclean’s, од 257 несрећа које су повезане с бандама, а које су се догодиле 1988, половина је укључивала неизазвана убиства оних који нису били чланови! Дакле, млади који живе у подручјима у којима су банде активне суочавају се са правим изазовом: заштитити се.

Претходни чланак показао је како је неразумно да се сам придружиш банди. a Било је објашњено да припадност банди у ствари повећава ризик да будеш повређен, ухапшен и чак убијен. А што се тиче ношења ножа, пиштоља или било које друге врсте оружја, то је у супротности са библијским саветом из Исаије 2:4 и Матеја 26:52. Осим тога, то ће вероватније повећати сукоб, уместо да га умањи. Исто се може рећи и за вежбање борбених вештина, као што су џудо или карате, као средстава самоодбране. Зато је боље на првом месту избегавати сукоб са бандом. Али, како?

Банде и њихове боје

Као прво, размотри своје одевање, дотеривање и понашање. Многе банде носе различиту одећу, боје и разноврсне ситнице које их разликују од осталих банди. Шарена свилена марама или чак начин ношења капе може потврдити припадност банди. Банде често прихватају одређене покрете и свој властити речник и држање тела.

Проблем је што боје и други фабрички знакови често постају део моде међу младима уопште — укључујући оне који нису чланови банде. Канадске новине The Globe and Mail приметиле су: ”Неки млади опонашају део одеће извесних банди, иако нису њихови чланови... Можда покушавају да оставе утисак на друге тинејџере.“

Неки млади очигледно сматрају да ће им посебна одећа придати ”опасни“ изглед. Други мисле да их окићеност ознакама банде може до извесне мере заштитити. Они рачунају да ће се неко сматрати мање подстакнутим да их нападне, претпостављајући да су повезани са извесном бандом. Да ли је то здраво размишљање? Никако не. The Globe and Mail отворено износе: ”Они ризикују да буду претучени ако се препознају као стварни припадници банде.“

Бернард, који је једном био члан банде, али је данас један од Јеховиних сведока, потврђује ову процену. Присећајући се некадашњих дана, он каже: ”Ако се неко облачио као један од нас а није био један од нас, највероватније би био мета. Или би морао да се придружи нашој банди или би био повређен.“

Исплати се бити различит!

Спознање о томе требало би водити твој избор одеће. Коначно, зар не говори начин како се одевамо нешто о нама — чак нас означава? То је било тако хиљадама година раније када је писана Библија. У књизи 2. Краљевима читамо о неким гласницима који су се вратили са извештајем израелском краљу Ахазији. Они су рекли да су срели човека који им је дао извесну поруку. Краљ је питао: ”Какав беше на очи тај човек?“ Када су описали његову одећу, краљ је одмах рекао: ’То је Илија!‘ Како је то могао знати? Јер је Илија носио нарочиту одећу пророка (2. Краљевима 1:5-8). Као што је тада био случај, и данас нас начин на који се одевамо може повезивати са одређеним врстама људи, иако можда не чинимо оно што они чине или верујемо што они верују. Други ће бити склони претпоставити да се бар у мишљењу слажемо са врстом људи који се облаче на тај начин.

Мајкл, бивши члан банде цитиран у Sports Illustrated, каже: ”Ципеле, јакне и капе само су симболи... Могу возити улицом и показати ко припада некој банди само по начину на који се он или она одева.“

Како би зато за младог хришћанина било немудро да се дотерује, облачи, хода, говори или чак само држи уобичајено за чланове уличне банде! Исусов савет да не будемо ”део света“ посебно се може применити на том подручју (Јован 17:16NW). Заиста, чланови банде обично немају много потешкоћа у препознавању оних који нису њихове врсте. Мајкл се присећа: ”Видимо момка у спортским панталонама, лепом џемперу, мокасинама. Не можете ме уверити да је он члан банде.“

Бернард, кога смо раније цитирали, додаје: ”Чланови банде склони су да се облаче по последњој моди.“ С обзиром на то, треба бити опрезан пре него што се прихвате начини одевања и дотеривања који могу бити популарни у школи или твом суседству, али који те лако могу учинити метом насиља банде због погрешног препознавања. Одевање на скроман начин може се показати као заштита. (Упореди 1. Тимотеју 2:9.)

Буди опрезан и што се тиче начина говора и речника који употребљаваш. Ако коришћењем израза у жаргону које обично користе чланови банде настојиш доказати да си модеран, веома лако можеш привући пажњу чланова банде. Избегавај настојање да створиш слику обијача. Запамти: ”Више вреди живо псето од мртвог лава“ (Проповедник 9:4).

Још једна мера сигурности је избегавање ’пријатељства према свету‘ када се ради о твом избору пријатеља (Јаков 4:4). Можда мислиш да ти је од користи ако имаш неколико ”опасних“ пријатеља. Али, извлачећи поуку из свог искуства са бандом, Бернард каже: ”Ако имаш пријатеље који припадају банди, више него вероватно је да ћеш бити под притиском да се придружиш банди.“ Чак и напоре да се чланови банде упуте на пут живота треба чинити с потребном опрезношћу (Матеј 28:19, 20).

Да, најбољи пут заштите за тебе врло лако може бити твој добар глас као примерног хришћанина. Истина, зато што ’не трчиш с њима тим правцем у ту исту дубоку каљужу раскалашености, они могу погрдно говорити о теби‘ (1. Петрова 4:4NW). Али, они те можда такође завидно поштују. У крајњем случају, вероватно ће те сматрати неприкладним кандидатом за припадност банди.

Избегавати опасност

Међутим, добар глас није увек довољан да те заштити од штетног пута. Пословице 27:12 пружају следећи добар савет: ”Паметан који је видео невољу склонио се; неискусни који су ишли даље претрпели су казну“ (NW). Овај здрави савет наглашава потребу да будемо разборити и опрезни када смо суочени са ситуацијама које могу бити опасне. На пример, ако си позван да изађеш на одређено место или догађај, питај се: Ко ће бити тамо? Да ли је то познато место за састајање банде?

Један бивши члан банде даје сличан савет: ”Избегавај подручја где се састаје банда. Крени дужим путем ако је могуће.“ Да, избегавај непотребно путовање у подручја која су позната по несигурности. А ако избије насиље, не дозволи да због радозналости будеш убијен. Пословице 17:14 кажу: ”Започети свађу, то је отворити брану; уклони се пре но распра се распали“.

Али, претпоставимо да се упркос свим напорима да избегнеш невољу, нађеш пред појединцима који желе да се придружиш њиховој банди. Мирно реци да не можеш да им се придружиш. Млади који су Јеховини сведоци често додају да своје време и напоре користе у хришћанској служби. Било шта да кажеш, избегавај да показујеш непоштовање и непријатељство. Исус је рекао својим ученицима у Матеју 10:16: ”Покажите се опрезни као змије, а ипак безазлени као голубови“ (NW). И опет, твоје понашање, одевање и дотеривање мора бити у складу са ставом који си заузео.

Ипак, имај на уму да ти чак ни најуверљивије мере опрезности не могу у потпуности гарантовати сигурност (Проповедник 9:11). Али, разумним напрезањем вероватно можеш избећи да постанеш жртва насиља банде.

[Фуснота]

a Види чланак ”Хоћу ли приступити банди?“, који је изашао у Пробудите се! од 8. септембра 1991.

[Слика на 19. страни]

Бежи од призора насиља. Не дозволи да због радозналости будеш убијен