Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нешто много важније од новца

Нешто много важније од новца

Нешто много важније од новца

”Све до данас се наш систем стимулације скоро у потпуности заснива на новчаном награђивању.“ — Psychology Today

НЕНСИ и Хауард су имали велике планове након што су се венчали 1989. Желели су кућу, бебу, нови аутомобил и одмор у иностранству. Имали су приходе који су им омогућавали да то себи дозволе. Али, изненада су обоје остали без посла. Новац који су уштедели како би платили кућу у готовини требало је да употребе за станарину.

У страху од будућности, морали су да одложе све своје планове — укључујући план у вези оснивања породице. ”Мислим да се у идућих пет година“, рекла је Ненси, ”нећемо вратити на пређашње стање. Све је нестало, и не знам да ли ће се икад вратити.“

Како то само добро приказује разорну последицу губитка посла! Али, то такође открива привидну моћ новца. Оно што имамо данас, сутра може нестати. Као што Библија стварно упозорава: ”Ваш новац може нестати у трен ока, као да су му израсла крила и одлетео је као орао“ (Пословице 23:5, Today’s English Version).

Пролазну вредност новца лакше је прихватити речима него спровести у дело. ”Новац је универзална вредност“, запажа Psychology Today с обзиром на уобичајена гледишта према новцу. ”Водимо рачуна колико смо дужни, често сами себи.“ Опседнутост стицањем новца довела је чак и имућне до хроничне тескобе, депресије и других болести које су у шали биле сврстане у групу под називом који се лако памти — афлуенца.

Важност мудрости

Али, постоји нешто много важније од новца. Библија говори о томе у Проповеднику 7:12: ”Јер као што је новац заштита, тако је и мудрост“ (St). Стих затим додаје чињеницу у вези мудрости која показује њену супериорност над новцем: ”Предност је мудрости у томе што избавља онога тко је има.“

Мудрост укључује способност исказивања здравог просуђивања када се налазимо пред изазовним околностима. Када смо суочени са губитком посла, здраво просуђивање требало би нам рећи да се права вредност живота не мери у доларима и центима. Здраво просуђивање такође ће нам помоћи да своје приоритете одржимо право пред собом, у средишту пажње.

Који су ваши приоритети?

Шта стављате на прво место у свом животу? Да ли је ваш посао вреднији од вашег брака? Да ли је ваша кућа вреднија од ваше деце? Да ли је новац вреднији од вашег здравља? Сваког дана доносимо одлуке које се темеље на нашем систему стимулације, или приоритетима. Када смо суочени са финансијским проблемима, такви приоритети водиће наш начин деловања. Који су ваши приоритети на које се усредсређујете?

Исус Христ је рекао: ”Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3NW). Запазите да је Исус рекао да је духовност потреба, приоритет, а не само успутна особина за којом треба тежити када је све остало у животу стабилно.

Када смо под притиском да се бринемо за породицу у материјалном погледу, дати тој духовној потреби приоритет представља изазов. Ипак, они који то учине, према Исусовим речима, срећни су. Иако су усредсређени на састављање краја с крајем, они су сразмерно ослобођени ’неизрецивих душевних патњи‘ које неко доживљава када на прво место ставља новац (1. Тимотеју 6:10, Philips). Такви налазе утеху и у Давидовим речима записаним у Псалму 37:25: ”Млад бејах, остарео сам, ал’ не видех праведника напуштена, нити хлеба деца његова да просе.“

Задовољите своје духовне потребе

Човеку је духовна потреба урођена. Њему је потребно више од хране, одеће и крова над главом. Духовност иде даље, постављајући питања као што су: ’Зашто сам овде?‘ и ’Шта ће бити с овим светом — и мојим животом?‘

Страх од ”економске апокалипсе“ навео је многе да постану свесни својих духовних потреба. Newsweek извештава: ”Продаја пророчанских књига — оних које тумаче текуће догађаје као библијски знак краја света — порасла је од 50 до 70 посто у односу на прошлу годину.“ Међутим, да би задовољила своје духовне потребе, особа мора трагати за тачним спознањем, а не само за људским нагађањем.

Позивамо вас да истражите Божју реч, Библију. Она садржи практичну мудрост која вам помаже да се суочите са животним бригама. И више од тога, Библија вам може пружити тачно спознање у вези значења данашњих ’критичних времена с којима се тешко излази на крај‘ (2. Тимотеју 3:1NW). Писањем издавачу овог часописа, могуће је учинити припреме за бесплатан студиј Библије код куће. Сада је више него икада време да се тражи практична мудрост за садашњост — и тачно спознање за будућност — из Божје речи, Библије.

[Слика на 9. страни]

Треба ценити духовне вредности