Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Више наркомана у Азији

У многим азијским земљама, склоност ка хероину је нагло порасла. На пример, Шри Ланка је 1980. имала мање од 50 познатих зависника од хероина. Сада их је тамо око 40 000. У истом раздобљу, број наркомана у Пакистану попео се од само неколико хиљада на 1,8 милиона. Часопис Asiaweek примећује да ”теже казне нису успеле да успоре плиму трговине дрогом. Шри Ланка има једну од најтежих казни на свету: поседовање два грама хероина или кокаина повлачи смртну казну или доживотни затвор.“ Финансијски добитак у трговини дрогом је изузетно подстицајан за земљораднике да пређу са осталих култура на гајење мака од којег се добија хероин. Др Рави Переира (Ravi Pereira) из Националног министарства Коломба за сузбијање опасних дрога навео је да ”ако сутра не буде шећера — ником ништа. Али ако не буде хероина, имаћете људе који ће пузати по зидовима. Платиће било коју цену да га добију“.

Забрањено рекламирање цигарета

Дуванске индустрије у Француској избегле су забрану рекламирања цигарета тако што користе своје заштитне знакове и имена у оглашавању недуванских производа. Такво рекламирање стално повезује пушење са сценама које приказују пустоловине, спорт, и задовољства. Француска влада прихватила је нови закон који ће забранити све облике рекламирања цигарета, почевши од 1. јануара 1993. Нови ће закон забранити све такве врсте индиректне рекламе, као и покровитељство спортских догађаја од дуванских компанија. Владин службени статистички навод показује да у Француској сваке године пушење проузрокује преко 60 000 превремених смртних случајева. Широм света, око три милиона људи умире сваке године од болести повезаних са пушењем.

Проблеми са овлаживачима ваздуха

”Акутни проблеми, као што је влажна грозница, болест слична грипу која погађа групе људи у канцеларијама, могу бити повезани са великим овлаживачима ваздуха у којима вода мирује и акумулирају се организми“, извештава канадски The Medical Post. Кућни овлаживачи крију сличне опасности када се бактерије и гљивице размноже у устајалој води која се касније помоћу овлаживача распрши у ваздух. Према The Medical Postu, један стручњак предлаже да би, када се овлажује ваздух из медицинских разлога, пацијенти требало да користе ”испаравањем добијену влагу у соби, укључујући нешто тако једноставно као што је кључање воде у чајнику на пећи“.

Штетније од кокаина

Према бразилским новинама Jornal da Tarde, 1990. године 58 младих људи у држави Минас Жераис умрло је од превелике дозе сирупа против кашља. Као резултат, према часопису Veja, ”бразилска влада је забранила продају и увоз четири врсте сирупа против кашља“. Veja додаје да по једном стручњаку, ”сируп против кашља са зипепролом може бити много окрутнија дрога од марихуане или чак кокаина због тога што може у много краћем времену да проузрокује непоправљиво оштећење“. Непрекидна употреба зипепрола може узнемирити гастроинтестинални систем, проузроковати респираторну депресију, парализовати бешику, и проузроковати срчану кап.

Алкохол и рад

Водећи немачки раднички синдикат процењује да ”један од седам запослених у Савезној Републици има проблема са алкохолом“, извештава Süddeutsche Zeitung. То кошта немачко друштво између 50 и 120 милијарди немачких марака сваке године. Просечно, Немци су пили четири пута више алкохола у 1990. него у 1950. Чланови одбора радничког синдиката приметили су да је алкохол постао као дрога ”којом људи чине себе равнодушним тако да могу поднети свој посао и радну околину“.

Шта је Постање?

Религиозни часопис спровео је анкету међу италијанским ученицима тинејџерима. Резултати су били ”збуњујући“, према писању талијанских дневних новина La Repubblica. Анкета је открила да 56 од 100 ученика није прочитало ниједан стих у Библији још од времена своје прве причести. Такође, 83,4 посто ученика није могло да ”објасни разлику између старог и новог завета“, а 75 посто признало је да чак и не поседују Библију. Према La Repubblica, 36 од 100 ученика препознало је реч ”Постање [енгл. Genesis]“ као име једне енглеске рок групе, а не као прву књигу Библије.