Пређи на садржај

Пређи на садржај

Читајте да бисте проширили видике

Читајте да бисте проширили видике

Читајте да бисте проширили видике

ДА ЛИ СТЕ икада пожелели да путујете на удаљена места, да срећете људе различитих култура, видите и истражите чуда природе као што су очаравајући водопади, величанствене планине и тајновите џунгле, сазнавати о необичним птицама, животињама и биљкама? Или бисте можда волели да зароните у дубине, до дна океана, да се винете у свемирска пространства, завирите у микроскопски свет, проучавате чудесност мозга, ока и срца; или пак да будете сведок чуда рађања? Можда чак да вратите казаљку сата унатраг и проникнете у прошлост кроз историју и археологију?

Све ове узбудљиве пустоловине отворене су за вас кроз писану реч. Не морате при томе напуштати удобност властитог дома. Можете доживети све то читајући књиге и публикације, ту ризницу знања из сваког подручја. Као што Библија каже: ”Не би се никад крају стигло кад би се хтело много књига написати“ (Проповедник 12:14 [12:12, ДК]). Уколико добро владамо читањем, то ће нам омогућити да из ове ризнице извучемо оно што желимо.

Недостатак који се исплати савладати

Нажалост, широм света, више од 800 милиона људи изнад 15 година старости не зна да чита ни пише. То јако ограничава њихову способност учења и комуникације. Гуши им способност размишљања, и чини их зависним од оних који знају да читају, излажући их на тај начин опасности да се њима манипулише или да буду искоришћени.

Чак основне, свакодневне активности могу постати замка за оне који су неписмени. На пример, путовање је у најбољем случају збрка ако не знамо да читамо саобраћајне знакове, као и смерове на аутобуским и железничким станицама и аеродромима. Такође је незгодно и у неприлици смо када морамо молити некога да нам прочита и напише лична писма и документе или чак попуни једноставне формуларе. Мајке које не знају да читају упутства на кутијама хране или лекова, излажу се ризику да својој деци дају ствари које им могу нашкодити.

Очигледно, неписменост је огроман недостатак. Ипак, уз малу помоћ може се савладати. То је слично случају с Мартом. Била је слепа више од 20 година и само се присећала како је изгледао свет светла и боја. У 70. години је оперисана. То јој је поново отворило предиван свет гледања и задовољство читања. Затим, ту је и Калу, сада стар 70 година. Као младић био је ”слеп“ за писану реч — наиме, није знао да чита. Али уписао се на течај за неписмене. Сада чита и пише на три језика.

Можда постоји само неколико таквих као Марта, али их је на хиљаде као Калу, који су савладали свој недостатак тиме што су научили да читају. Наравно, не догађа се то преко ноћи. То захтева време и труд, а изнад свега, врло много охрабривања и помагања. Можете ли и ви некоме помоћи? Јеховини сведоци у многим земљама држе течајеве описмењавања као онај који је помогао Калуу. То је допринело високој стопи писмености међу Сведоцима. У Нигерији је, на пример, стопа писмености међу Јеховиним сведоцима преко два пута виша него код целокупног становништва те земље.

Постаните бољи читач

Ви можда немате проблема с неписменошћу. Али, колико сте добар читач? Можда вам читање пада тешко, и стално се враћате на већ прочитано, тако да се, по навици, зауставите на пола ретка или реченице да бисте се вратили и читали испочетка. Такође је могуће да погрешно изговарате речи, или пак имате потешкоћа у проналажењу њиховог значења. Да ли је могуће пребродити те проблеме?

Тринаестогодишња Беатрис знала је да повезује речи с њиховим значењем, али је имала потешкоћа с изговором. Читала би ”неко“ уместо ”особа“ или ”кућа“, тамо где пише ”зграда“. Тада је поучена о фонетици — тј. како се гласови самогласника и сугласника комбинују да би творили друге гласове — и како изговарати речи по слоговима. Такође је охрабрена да чита публикацију Моја књига библијских прича a уз слушање истоимених касета. Тако је напредовала у разумевању речи и њиховом изговору. Сада много више ужива у читању.

Можда је и вама потребно побољшање у фонетици. Док читате овај чланак, сигурно већ знате шта су слогови. Употребите дакле то знање у раду на вежбама изговора. Узмите једну реч, раставите је на слогове, и изговорите сваки слог посебно. (Пример: из-го-ва-ра-ње.) Затим поново саставите реч и изговорите је као целину. Вежбајте то исто с другим речима. Затим покушајте да их прочитате тако да не одвајате слог од слога. Научите да препознајете читаве речи, а да их при томе не изговарате на глас.

Добри читачи не читају реч по реч. Они виде читаве фразе и захватају речи у групама мисли, или захватају читаве мисли. То значи, уместо да застајкујете и гледате сваку реч посебно, покушајте да видите неколико речи одједном и то тако да свој поглед задржите на њима. На тај начин, свако такво кратко задржавање било би само несвесно заустављање ока, тј. кратак летимичан поглед. С мало вежбе то ће вам и успети. Потисните сваку склоност да се вратите на већ прочитано. Такво, наиме, враћање да би поново прочитали делове реченице прекинуће вам ток мисли и ометати разумевање. Зато вежбајте да читате у једном даху.

Али чак и када сте у стању да течно читате, ту су и други чиниоци који се подразумевају код доброг читача. Схватање, способност памћења, и богат речник — све су то циљеви за којима се исплати тежити. Пропратне тачке у оквиру садрже неке препоруке како постићи те циљеве. Зашто их сами не бисте испробали у пракси.

Изаберите право штиво

С побољшаном способношћу читања, свет знања — богатство штампаних информација — постаје вам доступним. Наравно, нешто од тога можете научити гледајући телевизију и видео траке, али читање вам подстиче и побољшава процес размишљања, као и способност предочавања и изражавања. Исто тако, оно вам даје и речи и менталне слике помоћу којих можете памтити, и причати и писати разговетно о многим темама. На тај начин, читање вас чини занимљивијим саговорником.

Па ипак, где започети с толиким избором тема? Библијски стих каже: ”Нема краја састављању многих књига“ и наставља: ”Много читање умор је тијелу“ (Проповедник 12:12ДК [12:14]). Не може се читати све — није све корисно и истинито. Зато будите пробирљиви. У сваком случају, читајте ствари које ће вашу особу обликовати на боље и помагати вам у послу, у школи или у ношењу породичних одговорности. Свој видокруг можете неслућено проширити читањем међународних публикација као што је Пробудите се! На простору од свега неколико страна можете се радовати информацијама прикупљеним из целога света.

Пробирљивост ће вашем читању дати смисао и донети практичне, интелектуалне и духовне користи. Зато добро проберите; такође, искупите своје време за читање код куће, за време паузе на радном месту, док чекате, путујете и у другим приликама. Дакле, читајте — то ће вам проширити видике.

[Фуснота]

a Објављено од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

[Оквир на 13. страни]

Како побољшати разумевање

● Док читате, активно размишљајте, постављајући себи питања и извлачећи закључке.

● Имајте у мислима тему чланка као и поднаслове.

● Покушајте видети у каквој је вези сваки одломак с главном темом.

● Повежите градиво с оним што већ знате.

● Примените прочитано у животу и упоредите то с искуствима.

Проширите свој речник

● Приликом читања означите непознате речи.

● Запазите у каквом се контексту користе.

● Потражите у речнику значење тих речи.

● Научите речи исправно изговарати.

● Употребљавајте новонаучене речи док разговарате с другима.