Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто Божић није за хришћане

Зашто Божић није за хришћане

Шта каже Библија

Зашто Божић није за хришћане

’БОЖИЋ је противзаконит! Свако ко га слави или чак остаје код куће за Бадњи дан биће подвргнут кажњавању!‘

Можда то изгледа чудно, али ово се у ствари догодило у 17. веку. Пуританци су забранили прославу у Енглеској. Шта је довело до тако чврстог става против Божића? И зашто милиони данас сматрају да Божић није за хришћане?

Откуда у ствари потиче Божић?

Можда ће вас изненадити сазнање да Исус Христ није установио Божић и да га нису славили ни он ни његови ученици из првог века. У ствари, 300 година након Христове смрти, не постоји запис о слављењу Божића.

Многи људи који су тада живели обожавали су сунце, јер су осећали снажну зависност од његовог годишњег циклуса. У танчине разрађене церемоније пратиле су обожавање сунца у Европи, Египту и Персији. Централна тема тих свечаности био је повратак светла. Људи су сунце, због његове привидне слабости у току зиме, молили да се врати са ’далеких путовања‘. Свечаности су укључивале забаву, гозбу, плес, украшавање домова светиљкама и украсима и даривање. Не звуче ли вам те активности познатим?

Међу својим веровањима, обожаваоци сунца веровали су да неизгорело бадње дрво има магичну моћ, да светлост логорске ватре може дати снагу богу-сунцу и поново га оживети, да ће украшавање домова зимзеленим дрвећем растерати демоне, да зеленику треба обожавати као обећање повратка сунца и да гранчице имеле могу донети срећу ако се носе као амајлије. Са којом се свечаношћу повезују ти предмети данас?

Децембар је већ био главни празнични месец у паганском Риму много пре него што је тамо уведен Божић. Недељу дана дуге Сатурналије (посвећене Сатурну, богу земљорадње) и Dies Natalis Solis Invicti (’Рођење непобедивог сунца‘) одвијале су се у то време. Осим тога, 25. децембар сматран је рођенданом Митре, персијског бога светла.

Покрштавање пагана?

У покушају да се обрате ти пагани, почело је небиблијско стапање хришћанских веровања са паганским. И тако је црква изабрала датум за Божић који се подударао са најважнијом паганском свечаношћу. А шта је са Божићним обичајима? Encyclopedia of Religion and Ethics признаје да већина Божићних обичаја ”нису прави хришћански обичаји, већ пагански обичаји које је црква апсорбовала или толерисала“. Очигледно се сматрало да ће једноставно давање хришћанске фасаде тим обичајима оне који су учествовали у њима учинити хришћанима.

Међутим, уместо христијанизације паганства, ти обичаји учинили су хришћанство паганским. Током 1600-их, пуританци су постали тако узнемирени очигледно паганском природом Божића да је празник стављен ван закона у Енглеској и неким америчким колонијама. Тражила се казна за слављење Бадњака — или једноставно због изостајања с посла. У Новој Енглеској (САД), све до 1856. Божић није био озакоњен.

Међутим, постоји још један фактор у вези Божића који је много важнији од црквеног, паганског или пуританског гледишта у прошлости. За праве хришћане од основне је важности...

Како је Исус Христ гледао на Божић?

Ако би се неко славље одржавало у вашу част, зар не би било важно ваше одобравање природе тог славља? Према томе, учинићемо добро ако запитамо: Говори ли Библија како Исус гледа на традиције прожете паганством?

Исус је оптужио религиозне вође који су компромитовали чисто обожавање да добију обраћенике. Он је рекао таквим вођама: ”[Путујете] морем и земљом да учините једнога обраћеника, а затим га чините двоструко прикладнијим за уништење од себе самих“ (Матеј 23:15, Phillips).

Обраћење се није требало вршити стапањем паганских и хришћанских веровања. Павле, Исусов апостол, писао је хришћанима који су живели у Коринту: ”Не можете пити чашу Јеховину и чашу демона“ (1. Коринћанима 10:21NW). А у свом следећем писму тим хришћанима, Павле је додао: ”Не придружујте се неверницима и не покушавајте радити с њима... Како може бити хармонија између Христа и ђавола?“ (2. Коринћанима 6:14, 15, Phillips).

Ако би савесна мајка видела своје дете како подиже слаткиш из сливника пуног блата, она би захтевала да га дете одмах баци. Помисао да би га дете могло појести — чак и додирнути — гади јој се. Божић, иако сладак за многе, подигнут је са одвратних места. Исусова осећања једнака су осећањима пророка Исаије, који је подстицао праве обожаваоце свог времена: ”Идите, идите, изиђите одатле! Не дотичите се ничега нечиста!“ (Исаија 52:11).

Зато прави хришћани данас не славе Божић. Иако њихов став може изгледати чудан за друге, они на традиције гледају као што је то чинио Исус. Када је био питан: ”Зашто твоји ученици преступају традицију мужева пређашњих времена?“ он је одговорио: ”Зашто и ви преступате заповест Божју због своје традиције?“ Он је такође додао: ”Тако сте обезвредили Реч Божју због своје традиције“ (Матеј 15:2, 3, 6NW).

Прави хришћани данас испољавају јединство са Исусом практикујући ”облик обожавања који је чист и неокаљан“, без љаге од паганских традиција људи (Јаков 1:27NW).

[Истакнути текст на 19. страни]

”Зашто и ви преступате заповест Божју због своје традиције?“ (Матеј 15:3NW)