Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто проучавати Библију?

Зашто проучавати Библију?

Шта каже Библија

Зашто проучавати Библију?

ПРОЧИТАТИ Библију од прве до последње странице није мали подухват. Да ли сте то једном или можда више пута учинили? Многи људи су у ствари поносни што су то учинили. Налажење времена за читање Библије требало би бити наведено међу најважнијим стварима — ако не на првом месту — на нашем попису животних приоритета. Зашто? Да бисмо се упознали с основним садржајем најраспрострањеније књиге у читавој историји, једине књиге која с правом тврди да је надахнута од Бога (2. Тимотеју 3:16).

Међутим, може се учинити више него само читати Библију и упознати је у главним цртама. Да ли желите да се допаднете Богу и уживате пуну корист из поука те свете књиге? Онда следите савет који је апостол Павле дао младом Тимотеју: ”Посвећуј се даље јавном читању, опомињању, поучавању. Размишљај о тим стварима; буди заокупљен њима, да твој напредак буде видљив свим људима. Непрестано пази на себе и на своје учење. Остани у томе, јер чинећи то спасићеш и себе и оне који те слушају“ (1. Тимотеју 4:13, 15, 16NW).

Размишљати на тај начин о библијским наукама и задубити се у њих захтева више од самог читања Писма. Само читање Библије не гарантује да особа може исправно да примени стечене информације, као што ни читање књиге о људском мозгу не оспособљава некога да буде неурохирург. Зато запази који је даљњи савет Павле дао Тимотеју: ”Дај све од себе да се покажеш признатим пред Богом као радник који се нема чега стидети, који исправно управља речју истине“ (2. Тимотеју 2:15NW).

Отвара перспективе разумевања

Научити се вештом управљању Речју Божјом захтева проучавање. Када неко темељно проучава Библију, размишља о прочитаном, схвати смисао, чита одломке у повезаности и разуме историјску позадину, могу му се отворити неочекиване перспективе увида. Сада почиње да лично извлачи корист из Божје речи.

Узмимо пример који показује да када читамо само један делић Писма, можда нећемо схватити значење онога што је речено ако не читамо контекст. У Делима апостола 17:11 читамо о људима грчког града Берије, који је био недалеко од Солуна: ”А ови су били племенитији од оних у Солуну, јер су примили реч с највећом мисаоном горљивошћу, свакодневно пажљиво истражујући Писма да ли је то тако“ (NW).

На први поглед могли бисмо закључити да су се хришћани у Берији више посветили проучавању него хришћани у Солуну. Међутим, запазите у 10. стиху 17. поглавља Дела апостола да су Павле и Сила након што су стигли у Берију ишли у ”зборницу Јеврејску“ да би проповедали Божју реч. А 12. стих каже да ’примише веру многи од њих [Јевреја]‘. Тај стих нам помаже да дођемо до другог закључка. Библијски извештај нам показује да нису били упоређивани хришћани који су живели у та два града, него Јевреји у тим местима.

Осим тога, да ли сте, запазили зашто су Беријци били племенитије нарави? Они су горљиво истраживали Писмо. Професор Арчиболд Томас Робертсон (Archibald Thomas Robertson) пише о овим речима у књизи Word Pictures in the New Testament следеће: ”Павле је, као и у Солуну, свакодневно разлагао Писма, али Беријци, уместо да су му замерали због његовог новог тумачења, истраживали су (анакрино значи просејати, пажљиво и тачно истражити као у правном случају...) Писма сами за себе.“ Њихово истраживање није било површно. Ти беријски Јевреји претраживали су пажљиво да би нашли потврду да је то што су Павле и Сила научавали из Писма о дуго обећаном Месији била истина.

Због тога је важно да ми, следећи пример древних Беријаца, не само читамо Божју реч, већ да је и проучавамо — ’да пажљиво истражујемо писма‘ — тако да бисмо разумели значење онога што је речено. На тај начин можемо продубити своје цењење Библије, и постати, као Тимотеј, особе које могу ’спасти и себе и оне који нас слушају‘. Зашто? Зато што смо не само читали Писмо, него смо га и проучавали како бисмо поступали послушно ономе што смо научили (Пословице 3:1-6).

Извор правих вредности и пророчанстава

Размотримо друга два разлога за проучавање Библије. Она пружа као ниједна друга књига моралне и етичке вредности. Пре много година приметио је један амерички педагог следеће: ”Верујем да је спознање Библије без високошколског образовања драгоценије него високошколско образовање без спознања Библије.“ Да би библијско спознање постало ваше благо, ваш потицај код проучавања Библије мора бити примењивање њених упутстава и наука у свакодневном животу, тако да можете постати боља особа, ’која исправно управља речју истине‘ (2. Тимотеју 2:15NW; Пословице 2:1-22).

Осим тога, у Библији се налазе од Бога надахнута пророчанства која су се у историји већ испунила и друга која се испуњавају у нашем веку. Проучавање библијских пророчанстава помаже нам да разумемо значење садашњег светског стања — ратова, глади, распада породица, насилних злочина — и како избећи да нас заробе бриге услед свега тога (Лука 21:10, 11, 25-28). Дакле, просветљени смо Божјим одговорима на данашње проблеме, одговорима који откривају где се налазимо у струји времена и како можемо успешно планирати будућност. Ти одговори допиру до нас преко канала помазаног ’верног и разборитог роба‘ који користи Друштво Кула стражара као своје издавачко заступништво (Матеј 24:45-47NW; 2. Петрова 1:19).

У Псалму 119:105 стоји: ”Реч је твоја жижак нози мојој, светлост стази мојој.“ Зато ће особе које редовно проучавају и примењују речи мудрости које се налазе у Библији бити међу онима који ће разумети Божју вољу и намеру и тако имати осветљен пут који ће их свакодневно водити кроз садашњу моралну каљужу.