Пређи на садржај

Пређи на садржај

Недужне жртве злоупотребе деце

Недужне жртве злоупотребе деце

Недужне жртве злоупотребе деце

”ИМАМ СКОРО 40 година“, каже Елен. a ”Премда је мој проблем стар више од 30 година, још увек ме мучи. Ту је гнев, кривица, проблеми у мом браку! Људи покушавају да разумеју, али једноставно им не успева.“ Који је Еленин проблем? Она је жртва сексуалне злоупотребе у детињству, с друготрајним последицама по њу.

Далеко од тога да је једина. Извештаји показују да је алармантан број жена — и мушкараца — био изложен таквом злостављању. b Дакле, није реч о ретком чину настраног понашања, него о сексуалној злоупотреби у детињству која је широко распрострањена болест, која прелази све социјалне, економске, религиозне и расне границе.

Срећом, велика већина мушкараца и жена не би никада ни помислила да на такав начин злоставља своје дете. Али опасна мањина има ту болесну склоност. Супротно дубоко укорењеним мишљењима, међу онима који злоупотребљавају децу мало је убица поремећеног ума који вребају око дечијих игралишта. Већим делом су то особе које одају уверљив утисак да су потпуно нормалне. Оне задовољавају своје перверзне пожуде окомљујући се на наивну, незаштићену децу која им верују — обично своје властите кћери. c Пред другима можда поступају према њима љубазно, нежно. Али када су сами са децом, прете им, насилни су и излажу их понижавајућим и срамотним облицима сексуалног напада.

Признајемо, тешко је схватити да се такве грозоте могу догодити у тако много наизглед угледних домова. Међутим, чак су се у библијска времена деца користила ”за тренутно задовољавање... чулне страсти“ (The International Critical Commentary; упореди Јоел 3:3). У Библији је проречено: ”Али ово знај, да ће у последњим данима наступити критична времена с којима ће се тешко излазити на крај. Јер ће људи бити самољубиви... без природних склоности... без самосавладавања, брутални, без љубави према доброти.“ Зато нас не би требало изненадити да је злоупотреба деце данас толико раширена (2. Тимотеју 3:1-3, 13, New World Translation).

Напаствовање у детињству не мора оставити телесне ожиљке. А нити су све одрасле особе, које су као деца злоупотребљаване, видљиво несрећне. Али као што стара пословица примећује: ”И сред смеха може срце бити жалосно“ (Пословице 14:13). Да, многе жртве имају дубоке емоционалне ожиљке — невидљиве ране које крваре изнутра. Али, зашто напаствовање у детињству код неких проузрокује толике последице? Зашто време не лечи своје ране? Обим овог жалосног проблема захтева да му обратимо пажњу. Додуше, нешто од тога што следи можда ће бити непријатно за читање — нарочито ако сте били жртва злоупотребе у детињству. Али уверите се да постоји нада, коју и ви можете стећи.

[Фусноте]

a Сва имена су промењена.

b Пошто постоје многе дефиниције сексуалне злоупотребе и методе испитивања су потпуно различите, скоро је немогуће доћи до тачних статистичких података.

c Већину жртава напаствују њихови биолошки очеви или пак очуси, али и старија браћа, ујаци, дедови, одрасли познаници и странци. Пошто је велика већина жртава женског пола, ми ћемо се уопштено на њих осврнути у женском роду. Међутим, највећим делом овде изнесене информације односе се на оба пола.