Пређи на садржај

Пређи на садржај

Следити упозорења тела

Следити упозорења тела

Следити упозорења тела

Од дописника Пробудите се! из Ирске

ЗА УНУ и њеног супруга Рона искуство је било застрашујуће и болно. Једне хладне јануарске ноћи, Уна се онесвестила. Рон је позвао лекара, који је мислио да би проблем могао бити у хормоналном дебалансу који је утицао на њене јајнике, па ју је упутио у болницу. Рон је одвезао своју супругу — која је крварила и била у страшним боловима — преко неравних, нерасветљених планинских путева у болницу удаљену 80 километара.

Међутим, та болница није могла да се побрине за тај проблем, тако да је она пребачена у већу, модернију болницу у близини. Тамо је успешно оперисана и добро се опоравила.

Рон и Уна су били захвални особљу болнице на вештини и бризи која је спасла Унин живот. Док су се захваљивали анестезиологу, он је рекао да је Уна имала велику срећу што се све добро завршило. Затим је изнео занимљиву примедбу: ”Веома мало гинеколошких поремећаја се појављује изненада. Већина њих сигнализована је довољно унапред.“ Шта је он тиме мислио?

Упозоравајући знакови

Уна објашњава да је пре две године имала потешкоћа. За време менструације, имала је крварење само ако је радила нешто напорно, а онда се крв углавном згрушавала. Она каже: ”Требало је да тражим медицински савет, али нисам на то обраћала пажњу, мислећи да вероватно пролазим кроз почетно раздобље менопаузе. Али, онда је, у јануару, моја менструација престала после два дана, а три дана касније поново је започела са обилним крварењем и великим угрушцима. Нисам била стварно забринута, али сам други дан морала да одем у постељу, јер сам се осећала тако лоше. Међутим, још увек нисмо звали лекара. Те ноћи морали су ме брзо одвести у болницу.“

Да ли се могло спречити да њено искуство прерасте у изненадни догађај који је запретио њеном животу? Уна сматра да се то вероватно могло учинити да је знала шта да тражи и да је поступала без оклевања. Нажалост, каже она, ”попут многих жена, увек сам мало пажње придавала свему што је повезано са менструацијом, не узимајући то озбиљно“. Ипак, Унини симптоми били су у ствари типични за болест јајника која је заиста захтевала непосредну пажњу.

Жене које се налазе у раздобљу рађања сваког месеца имају показатељ свог општег здравља: природни процес менструације. Свака значајна неправилност је, у ствари, упозоравајући знак. У неким случајевима, одлагање да се следе упозорења може значити разлику између једноставног рутинског медицинског поступка и операције.

Зашто се онда ти знакови често занемарују или умањују? У многим породицама, супруга планира исхрану породице, дели лекове и проверава породичну хигијену. Чинећи то, она може занемарити своје проблеме. Можда је, као у Унином случају, несигурна с обзиром на значење својих симптома. Или је можда новац за здравствену бригу ограничен, тако да даје предност својој деци и супругу, надајући се да ће се њен проблем већ некако решити. Или се можда плаши, претпостављајући свој тренутни немир некој замишљеној болничкој трауми. Можда је такође запослена мајка која није у стању или је неспремна да одвоји време за своје властито добро.

У многим случајевима, кажу лекари, жена је препуштена сама себи да се мучи са својим здравственим проблемима. Можда њен супруг није превише забринут због ”женских проблема“. Међутим, супрузи који воле своје супруге информисаће се у вези таквих ствари, како би могли пазити на добробит својих супруга. Библија подстиче мужеве: ”Али и ви и сваки од вас да љуби онако своју жену као самога себе“ (Ефесцима 5:28, 33). Према томе, како могу супрузи и родитељи да помогну супругама и кћерима да избегну непотребне изненадне догађаје?

Пазите на знакове

Будите будни с обзиром на неуобичајене догађаје који могу бити упозоравајући знакови. На пример, нередовно крварење и истицање гноја, иако нису безусловно повезани са болом, требало би проверити. a То би требало учинити и код неуобичајеног умора, великог губитка крви и проблема при мокрењу. То могу бити симптоми код тумора̂ материце, који се много лакше лече ако се открију у раном стадијуму.

Не треба занемарити сталне болове у леђима, осећај притиска у вагини, или губитак урина приликом напора. То може сигнализовати стање које се у раним стадијумима може поправити вежбом, али које касније може захтевати операцију. b

Осим што ће реаговати на овакве симптоме, жене које имају више од 25 година учиниће добро ако иду на редован лекарски преглед, са нагласком на преглед груди и абдоминалних и карличних органа. То се може чинити сваке две године или онолико често колико индицира историја здравља њене породице или њена властита.

У посебним раздобљима

Упамтите такође три раздобља у животу жене у којима они који је воле треба да јој поклоне посебну пажњу: менархе (када код девојчице почињу њени менструални циклуси); порођај (процес рађања детета); и менопауза (када престаје менструација). У сваком од ових раздобља могу се појавити ситуације у којима би брзи медицински савет или поступак спречио изненадни догађај.

МЕНАРХЕ: Младим девојкама је потребна здравствена поука да би им се помогло да разумеју функције свог тела и одагнају мистерију на почетку менструације. Родитељи, посебно мајке, треба да воде слободан и отворен разговор са својим кћеркама. Ако се појави проблем, девојке не би требало оставити да се стидљиво чуде шта се лоше догодило или да мисле да морају поднети веома тешку менструацију или јаке болове у том раздобљу месеца. Ако њени родитељи нису у стању да помогну, можда нека старија пријатељица може пружити упутства с обзиром на одговарајући медицински савет.

Како млада жена може знати да ли су њене менструације нормалне? Код исте особе, оне могу бити веома различите. Нередовне менструације су уобичајене у првих шест месеци до једне године (или чак и до две године у неким случајевима) после менархе и обично наступају због мањих хормоналних промена. Ако после тих почетних година постоје повремене промене у дужини менструалног циклуса или облику крварења, то се сматра нормалним. Више од тога могао би бити упозоравајући знак који захтева лекарски преглед.

Део здравствене поуке повезан је са исхраном. Лоша исхрана, која више наглашава задовољење чула укуса него здраву исхрану, и прекомерна забринутост због тежине, често спречавају тинејџерке од узимања исправних количина многих храњивих материја, посебно калцијума и гвожђа. Младе жене код којих се још нису успоставили редовни овулациони циклуси често имају више него просечни губитак крви за време менструације, а то повећава потребу за гвожђем. Зато је веома важно да редовно узимају оброке и да избегавају обиље конзервисане хране. Понекад се могу препоручити додатне количине гвожђа.

РАЂАЊЕ: Опстетричари препоручују трудницама рани претпорођајни преглед ултразвуком. Они могу проверити крв да би утврдили да ли су можда потребне додатне количине гвожђа или фолне киселине. Пошто је жена која је трудна склонија крварењу, слеђење упозоравајућих знакова поприма још већи значај.

Чак и најмања количина изгубљене крви за време трудноће захтева медицинску процену. Остали опасни знакови у том раздобљу су болови у слабинама, трагови крви у урину и болови при мокрењу. Али, сваке неправилности или симптоме требало би што пре саопштити опстетричару. Када су новчана средства ограничена, супруг има посебну одговорност за здравље и живот особе с којом је постао ”једно тело“, не дозвољавајући да њен живот дође у опасност (Матеј 19:5, 6; Ефесцима 5:25).

МЕНОПАУЗА: То је медицински израз за нормални, потпуни прекид менструалног циклуса. То раздобље познато је и као климактеријум, или промена живота, и природно је раздобље у животу жене. У ширем смислу, то значи месеце или чак године пре и после тог природног догађаја. Многе жене доживљавају непријатне телесне симптоме у том раздобљу — као што је нередовно менструално крварење и нагла осећања температуре — али који ће на крају престати. Ако постоји продужено или прекомерно менструално крварење или још једна менструација након шест или више месеци наизглед последње менструације, одмах би требало посетити лекара.

Истина, не могу се сви изненадни догађаји предвидети. ”Време и непредвиђена згода“ погађају све нас (Проповедник 9:11NW). Али, као што је анестезиолог рекао Уни: ”Мало гинеколошких поремећаја се појављује изненада.“ Добра здравствена поука и свесност телесних механизама могу заштитити жену од могућег гинеколошког изненадног догађаја. Боље је спречити изненадни догађај него занемарити упозорења док не дође до суочења са кризом. Дакле, супруге и супрузи, следите упозорења тела!

[Фусноте]

a У неким случајевима, иако не у свим, то могу бити симптоми рака грлића материце, који су у великој већини случајева излечиви ако се на време открију.

b Утеро-вагинални пролапсус, или испаднутост материце.

[Слика на 27. страни]

Саосећајни супруг може помоћи својој супрузи да следи упозорења свог тела